Zonder de honingbij zouden er veel grotere problemen ontstaan dan slechts een tekort aan honing. Maar wat maakt deze bij zo belangrijk voor mensen? En waarom zou je je banaan niet in de buurt van een bijenkorf moeten eten?

Onmisbaar in het ecosysteem

Honingbijen dragen in de lente en zomer stuifmeel van bloem tot bloem. Hierdoor bestuiven ze de planten en stellen ze hen in staat zich voort te planten. Op deze manier verzekert de honingbij het grootste deel van ons plantaardig voedsel, iets wat door mensen met de hand nooit haalbaar zou zijn. Daarom zou het uitsterven van bijensoorten rampzalig zijn, aangezien dit ook het verdwijnen van veel planten met zich mee zou brengen die afhankelijk zijn van de honingbij. Daarom worden bijen van alle soorten beschouwd als uiterst belangrijke en nuttige dieren.

Goede ogen en snelle vleugels

Net als elk insect heeft de honingbij twee facetogen. Het zichtorgaan van de honingbij, dat ook wel een mozaïekoog wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 5.000 individuele ‘ogen’. Desondanks heeft het facetoog van de honingbij een lagere scherpte dan het menselijk oog. Het mozaïekoog is echter wel zeer geschikt voor het waarnemen van beweging. Het bolvormige oog biedt het insect een beter zicht rondom. Dit is belangrijk omdat bijen met hun indrukwekkende 200 vleugelslagen per seconde(!) goed moeten kunnen zien om snel te kunnen reageren tijdens het vliegen. Die snelle vleugelbewegingen zorgen overigens ook voor het zoemende geluid van de bij.

Speciale geurwaarneming

Bijen communiceren door het afscheiden van zogenaamde feromonen. Feromonen zijn chemische stoffen die door een dier worden afgegeven om het gedrag van soortgenoten te beïnvloeden. Hierdoor merkt bijvoorbeeld de honingbij het als een andere bij in gevaar is. De vliesvleugeligen associëren ook de geur van bananen met de stof die een andere honingbij afscheidt wanneer ze moet steken. Dit waarschuwt de andere bijen dat er gevaar dreigt. Daarom kunnen ze ook agressief
reageren als je een banaan recht voor hun korf eet.

Stedelijke imkers

Bijenkorven zijn tegenwoordig niet langer beperkt tot het platteland, maar worden zelfs midden in de stad geplaatst. Steeds meer mensen zetten korven neer in achtertuinen, op daken en balkons. Deze hobby-imkers zijn zich bewust van het belang van honingbijen, en van het feit dat bijen sterk worden bedreigd door insecticiden en het gebrek aan bloemrijke weides, wat resulteert in een van de grootste afnames in soortenaantallen sinds het uitsterven van de dinosauriërs.

Pollenbroekjes

Naast de bloemennectar verzamelen bijen ook stuifmeel en dragen dit in de vorm van zogenaamde pollenbroekjes de bijenkorf in. Net als nectar wordt het daar verzameld in speciale honingraten en dient het als een eiwitrijke voedingsstof voor het grootbrengen van het broed. De imker verzamelt dit stuifmeel in zogenaamde
pollenvallen. Dit zijn speciale vernauwingen bij het ingangsgat waar de bijen doorheen moeten voordat ze in de korf kunnen komen.

Lievelingsinsect

Wespen, hoornaars, bijen en hommels zijn nauw met elkaar verwant. Ondanks dit feit beschouwen we bijen als het sympathiekste insect. Ligt dit misschien aan Maya de Bij? De honingbij, die sinds 1975 met avonturen op tv en in de bioscoop te zien is, heeft waarschijnlijk meerdere volwassenen positief beïnvloed. Of misschien ligt het aan het feit dat bijen als veel minder agressief worden beschouwd dan wespen.

Machtige koningin

De bijenkoningin is veruit de belangrijkste bij in elke bijenkorf. Zij houdt de bijen bij elkaar en is verantwoordelijk voor de voortplanting. Als het enige vruchtbare vrouwtje maakt ze een bruidsvlucht. De reden dat bijenkoninginnen bijna nooit worden gezien, is dat hun belangrijkste taak is om eieren te leggen en de bijen in
de korf te leiden. De bijenkoningin heeft een levensduur van vijf jaar en wordt daarmee aanzienlijk ouder dan elke andere bij in de korf. Ze is letterlijk de levensverzekering van de bijenkorf.