Je hond laten zwemmen is een goede vorm van extra beweging en afkoeling. Maar zorg er wel voor dat dit veilig gebeurt. Ontdek waar jouw viervoeter kan en mag zwemmen en welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen.

Stilstaand en bewegend water

Doorgaans is (licht) stromend water voor honden veiliger om in te zwemmen dan stilstaand water. Dit geldt zeker in de zomer, vanwege het verhoogde risico op besmetting met Leptospirose. Veel honden vinden het strand en de zee geweldig. Vanaf april zijn veel stranden echter verboden voor viervoeters. Maar er zijn stranden met stukken waar honden het hele jaar door mogen komen.

Eerst poepen en plassen

Honden plassen en poepen niet in het water. Het is dus beter om je hond pas te laten zwemmen nadat hij zijn blaas en evt. darmen geleegd heeft.

Neem drinkwater mee

Je hond kan ziek worden wanneer hij zout zeewater of vertroebeld water drinkt. Neem daarom altijd vers drinkwater mee waarvan je viervoeter voor én na het zwemmen kan drinken.

Afkoelen

De watertemperatuur ligt meestal een stuk lager dan de luchttemperatuur. Laat je hond daarom niet zomaar in het koude water springen. Zeker jonge honden en senioren zijn zeer gevoelig voor grote temperatuurschommelingen. Door je hond
eerst langs de kant pootje te laten baden, koelt hij al wat af en kan hij wennen aan het water. Aanvullend kun je een paar handen koel water over je viervoeter heen gieten.

Als hij niet wil zwemmen

Niet iedere hond is dol op water; sommige honden zijn er zelfs bang voor. Dwing je hond nooit om te zwemmen! Loop langs de oever met je hond en ga zelf steeds dieper het water is. Misschien volgt hij jou wel het water in, of vindt hij het lekker om tot aan zijn buik in het koele water te staan. Ook kunnen zwemmende soortgenootjes hem over de drempel helpen. Iets wat je nooit mag doen, is je hond in het water gooien. Daarmee bezorg je hem absoluut een trauma. Wil hij écht het water niet in? Laat hem dan lekker aan land blijven en zorg daar voor vertier en afkoeling.

Douchen na het zwemmen

Door je hond na het zwemmen af te spoelen, verwijder je eventueel vuil en zout van het zwemwater. Als er een douche in de buurt is, was je hem direct. Anders geef je de viervoeter thuis een korte douche om zijn vacht te reinigen.

Zwemvest

Met de boot een stukje varen en je hond dan laten zwemmen? Dat klinkt leuk, maar veel honden zwemmen door totdat ze uitgeput zijn. Wanneer ze dan geen kracht meer hebben of door een koude stroming gegrepen worden, kunnen ze verdrinken. Daarom is een zwemvest geen overbodige luxe. Ook honden die (nog) niet erg zeker zijn in het water hebben baat bij een zwemvest. Kies een zwemvest met een goede pasvorm en een handgreep zodat je je hond gemakkelijk uit het water kan tillen.

Let op bordjes!

Soms tref je aan zee of bij een meer een verbodsbordje of rode vlag die erop wijst dat je daar niet mag zwemmen. Mogelijk is het water sterk vervuild, of er is een sterke onderstroom. Deze waarschuwingen zijn op mensen gericht, maar gelden ook voor onze honden. Negeer deze bordjes dus nooit en kies een veilige plek om je hond te laten zwemmen. Vermijd bovendien steile oevers. Die maken het voor de meeste honden onmogelijk om uit het water te komen.

Drijvend speelgoed is leuker

Er zijn honden die tot aan de bodem kunnen duiken, maar die zijn echt in de minderheid. Kies daarom voor drijvend speelgoed als je hond het leuk vindt om achter dingen aan te zwemmen en te apporteren.