Samenwerken met je hond, gehoorzaamheid en commando’s opvolgen, een afwisselende training – niet voor niets wordt sporten met de dummy steeds populairder. Wij vertellen je hoe de dummytraining met honden in zijn werk gaat.

 

Dummytraining steeds populairder

Steeds meer baasjes van honden ontdekken de dummytraining en krijgen ‘dummy koorts’. Sporten in de natuur en samenwerken door interessante opdrachten op te lossen, haalt je even uit de dagelijkse sleur en is een heerlijke bezigheid voor zowel mens als hond. Maar het is niet alleen daarom dat dummytraining zo populair aan het worden is. Het fascinerende eraan is de hechte samenwerking en het vertrouwen tussen de twee- en viervoeter.

 

Wat zijn dummy’s?

Dummytraining vindt zijn oorsprong in de opleiding van jachthonden. Dummy’s zijn met granulaat gevulde stoffen zakjes, die dienen als vervanging voor wild. Deze zakjes moet de hond apporteren. Een correcte apporteeropdracht ziet er als volgt uit:

  • De hond zit niet aangelijnd aan de voet van zijn trainer.
  • Op commando loopt hij rechtstreeks en enthousiast naar de dummy, neemt deze mee zonder erop te kauwen.
  • Vervolgens loopt de hond dezelfde weg terug naar de trainer, waarna hij het voorwerp in zijn hand legt.

 

Succesvolle training

Net als bij andere hondensporten kun je ook in de dummysport niets bereiken als je hond geen basiscommando’s op kan volgen. Een betrouwbaar terugroepcommando (of fluitje), voetenwerk met en zonder riem, en positioneren op afstand met sterke afleiding, zijn de basis voor een succesvolle training.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Jachthonden

De honden leren dit tijdens de dummytraining meestal heel snel, omdat commando’s gekoppeld worden aan dingen die de hond interessant vindt. Bijvoorbeeld: goed voetenwerk wordt beloond doordat de hond een dummy mag ophalen.

Maar dummytraining is veel meer dan alleen apporteren. Alles wat de zoekende ‘jachthond’ nodig heeft voor zijn werk wordt getraind. Dit zijn de drie belangrijkste activiteiten:

  • Zoeken,
  • Markeren,
  • Targeten.

 

Zelfstandig zoeken naar de dummy

Bij het zoeken naar de ‘verloren’ dummy, werkt de hond zelfstandig. In een groter gebied moet hij een of meer dummy’s zoeken en vinden. Noch hond, noch mens kent de ligplaats. Een hele uitdaging dus! De hond moet systematisch met zijn neus speuren om de dummy te kunnen vinden.

 

Jagen op zicht: markeren

Bij het markeren zien zowel hond als mens een dummy ergens neervallen. De hond moet die plek markeren en mag de dummy pas apporteren wanneer zijn trainer daar het signaal voor geeft. Het kan daarbij langere tijd duren voordat de hond de dummy mag apporteren.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

 

Opperste concentratie

Ook onder lastige omstandigheden moet de hond de vindplaats van de dummy kunnen markeren, bijvoorbeeld als hij niet of niet goed heeft kunnen zien waar de dummy terecht is gekomen. Dit kan onder meer als het voorwerp in het water of in de bosjes terechtgekomen is. Zo worden concentratie- en geheugenvaardigheden getraind. De hond leert niet op zijn impuls te reageren, maar om te wachten op de toestemming van zijn trainer.

 

Gehoorzamen en vertrouwen

Bij het aansturen kent de trainer de plek waarop de dummy ligt, de hond weet dat niet. Het dier leert zo verschillende commando’s waarmee zijn trainer hem in de richting van de dummy kan dirigeren. Daarbij hoort hij rechtuit te lopen in een door de trainer aangegeven richting, te stoppen zodra hij een piepsignaal hoort, verschillende richtingscommando’s  op te volgen en bij een piepsignaal weer met zoeken te beginnen.

 

Uitdagende opdracht: lining

Een bijzondere uitdaging is het zogenaamde ‘lining’;  het rechtdoor lopen in een vooraf aangegeven richting over een afstand van tweehonderd meter of meer. Een stapsgewijze, goed doordachte trainingsopbouw en regelmatig gestructureerd oefenen leidt ertoe dat de hond leert volledig op zijn trainer te vertrouwen. Zijn vertrouwen wordt beloond met het apporteren van de dummy.

 

Combinatieopdrachten

Zodra de hond de eerste stappen heeft begrepen, worden de opdrachten van zoeken, markeren en apporteren met elkaar gecombineerd. Zo ontstaan steeds weer nieuwe opdrachten, afgestemd op de moeilijkheidsgraad waar de hond gaandeweg mee overweg kan. Zo wordt de training nooit saai en leert de hond steeds meer.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

 

Samenwerkingsopdrachten

Bij dummytraining kunnen ook meerdere honden samenwerken aan een opdracht. De losse elementen van de training  zijn prima te integreren in de dagelijkse wandelingen en kunnen eenvoudig overal geoefend worden. Dummytraining biedt plezier voor trainer en hond, meteen vanaf het begin, ook als de samenwerking nog niet perfect is.

 

Is dummytraining geschikt voor elke hond?

De Retriever-rassen, zoal de labrador retriever zijn specialisten op het gebied van dummywerk. Vooral Retrievers uit jachtlijnen zijn geselecteerd op hun samenwerking met mensen, een goede neus en hun jachtinstinct. Maar elke hond die graag sport, graag apporteert en plezier beleeft aan het samenwerken met zijn baasje, kan met dummy’s aan de slag.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Kan elke baas dummytrainer worden?

In principe kan iedereen een dummytrainer worden, mits je bereid bent je goed in te lezen en veel, heel veel, te oefenen. Bovendien geniet je alleen van deze zo hondensport als jij je in de natuur opperbest voelt en kennis van de omgeving hebt. Zo houd je als trainer altijd rekening met de in het wilde levende dieren. Verstoor hen niet en achterhaal wanneer hun broedseizoen is en jongen geboren worden. Ook verantwoord gedrag ten opzichte van de wandelaars, joggers, fietsers en ruiters moet vanzelfsprekend zijn.

 

Waar kun je de dummytraining uitvoeren?

Er zijn talloze hondenscholen en hondensportverenigingen die dummytraining aanbieden. Een goede training is zo opgebouwd dat de hond in kleine stappen leert wat zijn taak is. Wat de viervoeter aan gewenst gedrag te bieden heeft, wordt versterkt. Een goede trainer kan honden en baasjes motiveren en zorgt voor een ontspannen sfeer tijdens het oefenen.

 

Eerste stap: apporteren

Voor de eerste trainingsstap gebruik je een voorwerp waar je hond dol op is. Bijvoorbeeld een bal met een touw eraan of een ander stuk speelgoed.

  • Speel kort met dit voorwerp en spoor je hond aan om hem vast te pakken.
  • Houd daarbij het voorwerp met een hand vast en pak met je andere hand zo onopvallend mogelijk wat lekkers uit je zak.
  • Ruil nu het lekkers om voor het voorwerp en laat het speelgoed achter je rug verdwijnen.
  • Wanneer de hond het lekkers op heeft, haal je het speelgoed weer tevoorschijn en motiveer je je hond om het weer vast te pakken. Herhaal deze opdracht enkele keren, maar zorg dat je er tijdig mee stopt voordat de hond zijn interesse verliest.
  • Voor de volgende stap in de training bevindt je hond zich recht voor je en kijkt in jouw richting. Laat het speelgoed tussen jullie op de grond vallen en moedig je hond aan het op te pakken. Zodra de hond het voorwerp opgepakt heeft, loop je achterwaarts van hem weg en lok je hem zodat hij je volgt en het speelgoed een stukje met zich meedraagt. Ruil het vervolgens weer in voor iets lekkers.
  • Nu is het moment aangebroken om van het lopen met een stuk speelgoed de normaalste zaak ter wereld te maken. Leg het weg op een afstand van twee tot drie meter voor je hond en motiveer het dier om het speelgoed te brengen.
  • Als dit goed lukt, maak je de afstand van het apporteren steeds groter.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Zo kun je je hond vooruit sturen

Het doel van deze opdracht is dat je hond op het commando ‘ga voor’ in combinatie met een handsignaal in een rechte lijn in de richting loopt die je hand aangeeft.

  • Begin de dummytraining door je hond eerst te leren naar een doel te lopen, een plek waar hij de dummy In het ideale geval heb je voor de eerste trainingssessie iemand die je helpt en die op die plek staat en de hond motiveert.
  • Als het doel kan een natuurlijk hulptrainer (bijvoorbeeld een boom of een bosje) dienen, of een kunstmatig voorwerp zoals een witte sok, die je in de bodem kan steken en die voor de hond goed te zien is. Gebruik bij deze opdracht overigens een korte lijn zonder halsband.
  • Ga op een afstand van zo’n tien meter recht voor de plek staan waar je je hond heen wil sturen.
  • Kies voor een weiland of veld met beperkte begroeiing, zodat de hond de dummy goed kan zien.
  • Hou de hand waarmee je de riem niet vasthebt voor de hond, duidelijk in de richting waar je hem heel wil sturen. Let op: je houdt je hand zo ver boven de kop je van je hond, zodat hij hem nog niet boven zijn blikveld kan waarnemen. Je hulptrainer motiveert nu je hond en jij houdt hem nog even kort vast. Zodra de hond mag gaan, geef jij het tegen ‘ga voor!’ en laat je de lijn los. Beloon het dier uitbundig en laat zien dat je heel blij bent als hij de dummy apporteert.
  • Herhaal de opdracht en vergroot de afstand.

 

Ook interessant voor jou: