Zullen we een tweede hond nemen? Honden zijn geweldig en misschien is je viervoeter wel toe aan een maatje. Maar hoe kom je daar achter en hoe kies je een geschikte tweede? Ontdek wat de beste match is en hoe je het dier introduceert bij zijn soortgenoot.

 

Tweede hond erbij of niet?

De keuze of je een tweede hond verwelkomt, is allereerst een persoonlijke. Misschien merk je duidelijk dat een soortgenootje erbij je viervoeter goed zou doen. Toch moet je goed overwegen of ook jij een tweede hond aankan. Een hondenvriendje kan je hond positieve prikkels geven en zal hem minder snel eenzaam maken. Bovendien kunnen de twee dieren veel van elkaar leren en is een maatje goed voor hun sociale interactie. Daar tegenover staat dat je wel de nodige ruimte, tijd en financiële middelen moet hebben voor een extra huisdier.

 

Zit mijn hond te wachten op een extra viervoeter in huis?

Niet iedere hond is geschikt om met een soortgenoot in één huis te leven. De ene viervoeter vertoont namelijk meer territoriaal gedrag dan de ander, en wil niet zomaar zijn huis en baasje delen. In dat geval is nog een hond erbij niet verstandig. Hoe gedraagt je hond zich richting soortgenoten als jullie samen buiten lopen? Accepteert hij het wanneer je bijvoorbeeld een ander dier aait en is hij nieuwsgierig omdat hij daar een tweede speelmaatje in ziet? Dit kan al een indicatie geven.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

tweede hond

Pas als je hond een goede basisopvoeding heeft gehad…

Hoe is het met de opvoeding van je huidige hond? Pas als je huisdier en jij al goed op elkaar zijn afgestemd, kun je er een tweede hond bij nemen. Dit is belangrijk punt, want de nieuwkomer zal het gedrag van je eerste dier kopiëren. De goede gewoonten, maar dus ook het eventueel niet opvolgen van commando’s. Want zeg nou zelf, als je vriendje de ene kant opgaat waar hij richting de ander moet, op wie vertrouw jij als tweede hond in een nog onbekende omgeving het meest?

De basiscommando’s die iedere hond moet kennen

 

Wat is de juiste match?

Kies een hond die goed bij jouw hond past. Dit lijkt misschien een open deur, maar kan complexer zijn dan het lijkt. Je moet namelijk rekening houden met meerdere factoren zoals het karakter, geslacht en de leeftijd. Daarnaast kijk je ook naar je eigen gezinssamenstelling en welke tweede viervoeter daar bij past. Meestal  is een tweede hond van het andere geslacht de beste optie. Dit geeft de minste kans op strijd. Natuurlijk kan dit wel per hond verschillen. Zo zijn er ook reutjes die het prima met een ander mannetje in huis kunnen vinden.  Kijk naar wat het beste bij jouw hond past, maar zorg er wel voor dat hondenvriendjes van het ander geslacht gecastreerd zijn…

Ik wil meer informatie over de castratie van een hond.

Wil je een puppy als tweede hond? Bij voorkeur is het verschil in leeftijd dan minimaal twee tot drie jaar. Dit heeft te maken met het kopieergedrag; de pup kan van de ander leren. Maar een puppy bij een senior met ouderdomsklachten is juist weer geen goed idee. Het kleintje zal voor je oude hond te druk zijn.  Wanneer je een extra volwassen hond in huis neemt, kun je er het beste voor zorgen dat de twee niet te veel in leeftijd en grootte verschillen.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

tweede hond

 

Tip! Laat de twee honden samen een proefdag doorlopen

Als je eenmaal een goede match gevonden lijkt te hebben, laat je de tweede hond het liefst eerst een ‘proefdag’ met jullie meedraaien. Tijdens die dag zal blijken of de twee viervoeters écht een klik hebben. Bovendien kan de tweede hond zo langzaam aan de nieuwe omgeving wennen. Dit zal voor hem de uiteindelijke overstap minder stressvol maken.

 

Voorbereiding komst nieuw huisdier

Naast dat je de eventuele gezinsleden goed voorbereid op een nieuw huisdier, is het ook belangrijk dat je een aantal zaken al geregeld hebt voordat de tweede viervoeter er is:

Het is belangrijk dat de nieuwe hond zijn eigen voer – en drinkbak krijgt. Of hij over kan gaan op de voeding die je jouw viervoeter al geeft, hangt af van zijn gezondheid en welk voer hij nu gebruikt. Overleg dat met het asiel of de vorige eigenaar. Soms slapen twee honden samen, maar het is belangrijk dat de nieuweling zijn eigen slaapplek krijgt. Dan is het aan je twee viervoeters om zelf uit te maken of ze daar gebruik van maken. Het eigen speeltje is ter afleiding tijdens de eerste spannende momenten.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

tweede hond speelgoed

Introduceren van een andere hond

Tijdens de eerste periode besteed  je veel aandacht aan het zich thuis laten voelen van de tweede hond. Maar vergeet vooral ook je eerste viervoeter niet! Zorg dat je hem veel knuffelt en aandacht geeft. Ook voor hem is de hond die erbij gekomen is nieuw, het is belangrijk dat hij zijn soortgenoot met positieve ervaringen associeert.

 

Het uitlaten van twee honden

Vaak vormen de twee honden al snel een kleine roedel zodra ze samen lopen. Daardoor zullen ze elkaar beschermen, maar kunnen ze elkaar ook ‘opfokken’ wanneer bijvoorbeeld hun jachtkoorts het overneemt.  Om ze de baas te blijven, is het belangrijk dat je ze af en toe ook ieder apart naar je toe roept. Het beste zou zijn als de twee viervoeters, apart aangelijnd, samen links of rechts naast je lopen. Maar dit lukt niet bij ieder stel. Een andere mogelijkheid is om één hond aangelijnd links van je te houden en de ander rechts.

 

Samen met tweede hond spelen en snuffelen

Ze samen laten spelen en snuffelen zal de band tussen de honden versterken. Daarnaast is het ook heilzaam om oefeningen met de één te doen terwijl de ander toekijkt. Maar zorg wel dat je ze hierin afwisselt en daar de balans in houdt. Zo houd je het voor beide dieren leuk en kun je het erbij nemen van een tweede hond tot een succes maken.

 

Ook interessant voor jou: