Zullen we een tweede hond nemen? Honden zijn geweldig en misschien is je viervoeter wel toe aan een maatje. Maar hoe kom je daar achter en hoe kies je een geschikte tweede? Ontdek dat het geslacht en de leeftijd van de tweede hond belangrijk kan zijn en hoe je hem introduceert bij zijn soortgenoot.

 

Tweede hond nemen of niet?

De keuze om een tweede hond te nemen, is allereerst een persoonlijke. Misschien merk je duidelijk dat een soortgenootje je viervoeter goed zou doen. Toch moet je goed overwegen of ook jij een tweede hond aankan.

Een soortgenootje kan je hond positieve prikkels geven en zal hem minder snel eenzaam maken. Bovendien kunnen de twee viervoeters veel van elkaar leren en is een maatje goed voor hun sociale interactie. Daar tegenover staat dat je wel de nodige ruimte,  tijd en financiële middelen moet hebben voor een tweede huisdier.

 

Zit mijn hond te wachten op een extra viervoeter in huis?

Niet iedere hond is geschikt om met een soortgenoot in één huis te leven. De ene viervoeter vertoont namelijk meer territoriaal gedrag dan de ander, en wil niet zomaar zijn huis en baasje delen. Hoe gedraagt je hond zich richting soortgenoten als jullie samen buiten lopen? Accepteert hij het wanneer je bijvoorbeeld een ander dier aait? Dit kan al een indicatie geven.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

tweede hond

Pas als je hond een goede basisopvoeding heeft gehad…

Alleen als je hond een goede basisopvoeding heeft genoten, kun je er een soortgenootje bij plaatsen. Want de nieuwkomer zal het gedrag van je hond kopiëren. De goede gewoonten, maar ook de minder goede trekjes… 😉

Ja, leer mij de basiscommando’s die iedere hond moet kennen

 

Kies de juiste match!

Kies een hond die goed bij jouw hond past. Dit lijkt misschien een open deur, maar kan complexer zijn dan het lijkt. Je moet namelijk rekening houden met meerdere factoren zoals het karakter, geslacht en de leeftijd. Daarnaast kijk je ook naar je eigen gezinssamenstelling en welke tweede viervoeter daar bij past.

 

Kies je als tweede hond een reu of teef?

Doorgaans is een tweede hond van het andere geslacht de beste optie. Dit geeft de minste kans op strijd. Natuurlijk kan dit wel per hond verschillen. Zo zijn er ook reutjes die het prima met een ander mannetje in huis kunnen vinden.  Kijk naar wat het beste bij jouw hond past, maar zorg er wel voor dat hondenvriendjes van het ander geslacht gecastreerd zijn…

Ik wil meer informatie over de castratie van een hond.

 

Leeftijdsverschil als je een puppy of volwassen dier in huis neemt

Wil je een puppy als tweede hond? Bij voorkeur is het verschil in leeftijd dan minimaal twee tot drie jaar. Dit heeft te maken met het kopieergedrag. Wanneer je een extra volwassen hond in huis neemt, kun je er het beste voor zorgen dat de twee niet te veel in leeftijd en grootte verschillen.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

tweede hond

 

Tip! Laat de twee honden samen een proefdag doorlopen

Idealiter zorg je dat de tweede  hond eerst een ‘proefdag’ bij jullie meedraait, voordat je een definitief besluit neemt. Tijdens die dag zal het blijken of de twee viervoeters écht een klik hebben. Bovendien kan de tweede hond zo langzaam aan de nieuwe omgeving wennen. Dit zal voor hem de uiteindelijke overstap minder stressvol maken.

 

Voorbereiding komst nieuw huisdier

Naast dat je de eventuele gezinsleden goed voorbereid op een nieuw huisdier, is het ook belangrijk dat je een aantal zaken al geregeld hebt voordat de tweede viervoeter er is:

Het is belangrijk dat de nieuwe hond zijn eigen voer – en drinkbak krijgt. Of hij over kan gaan op de voeding die je jouw viervoeter al geeft, hangt af van zijn gezondheid en welk voer hij nu gebruikt. Overleg dat met het asiel of de vorige eigenaar.

Soms slapen twee honden samen, maar het is belangrijk dat de nieuweling zijn eigen slaapplek krijgt. Dan is het aan je twee viervoeters zelf om uit te maken of ze daar gebruik van maken. Het eigen speeltje is  ter afleiding tijdens de eerste spannende momenten.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

tweede hond speelgoed

Introduceren van een andere hond

Tijdens de eerste periode besteed  je veel aandacht aan het zich thuis laten voelen van de tweede hond. Maar vergeet vooral ook je eerste viervoeter niet! Zorg dat je hem veel knuffelt en aandacht geeft. Ook voor hem is de situatie nieuw en anders gaat hij zijn soortgenoot mogelijk met iets negatiefs associëren.

 

Het uitlaten van twee honden

Vaak vormen de twee honden al snel een kleine roedel zodra ze samen lopen. Daardoor zullen ze elkaar beschermen, maar kunnen ze elkaar ook ‘opfokken’ wanneer bijvoorbeeld hun jachtkoorts het overneemt.  Om ze de baas te blijven, is het belangrijk dat je ze af en toe ook ieder apart naar je toe roept.

Het beste zou zijn als de twee viervoeters, apart aangelijnd, samen links of rechts naast je lopen. Maar dit lukt niet bij ieder stel. Een andere mogelijkheid is om één hond aangelijnd links van je te houden en de ander rechts.

 

Samen met tweede hond spelen en snuffelen

Ze samen laten spelen en snuffelen zal de band tussen de honden versterken. Daarnaast is het ook heilzaam om oefeningen met de één te doen terwijl de ander toekijkt. Maar zorg wel dat je ze hierin afwisselt en daar de balans in houdt.

 


Honden gezond en gelukkig

Houd je honden gezond en gelukkig met de verzorgingstips van Hart voor Dieren. Daarin vind je iedere maand informatie over het gedrag, de verzorging en de gezondheid van huisdieren. Neem nu een abonnement Hart voor Dieren Magazine naar keuze.

Feestdagen korting Hart voor Dieren abonnement