De castratie van een hond voorkomt ongewenste zwangerschappen, net als sterilisatie. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? We zetten de voor – en nadelen van de ingreep op een rij, én kijken naar gedragsproblemen als argument voor een castratie bij een hond.

Verschil sterilisatie en castratie van een hond

Zowel reutjes als teefjes kunnen gecastreerd of gesteriliseerd worden. En die termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Maar wat is het verschil? Bij een castratie van een hond worden de testikels of eierstokken verwijderd. Bij een sterilisatie worden de ei- of – zaadleiders onderbroken. Een gesteriliseerd dier is nog net zo seksueel actief als voor de ingreep, maar kan geen nakomelingen meer produceren of krijgen.

Doorgaans kiezen dierenartsen bij honden voor castratie – zowel bij reutjes als bij teefjes – vanwege de voordelen die dit voor het dier op kan leveren.

 

Voordelen van de castratie

De voordelen van castratie van een hond op een rij:

  • Vrouwtje wordt niet meer loops
  • Reu rent niet meer achter een loops teefje aan
  • Verlaagt het risico op teelbalkanker, prostaataandoeningen, baarmoederontsteking en tumoren in dit gebied.
  • Ook de kans op borstkanker vermindert indien het vrouwtje voor haar tweede loopsheid wordt gecastreerd.
  • Gecastreerde reuen hebben mogelijk minder kans op diabetes.
  • Teefjes krijgen geen schijnzwangerschappen meer, dit kan na de operatie wel nog één keer voorkomen

Lees ook: Hoe herken je schijnzwangerschap bij je hond?

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Castratie van een hond: loopsheid

Nadelen van castratie hond

De castratie van een hond kent ook nadelen, het blijft immers een operatie. Hoewel het een routineprocedure is voor veel dierenartsen, blijven er enkele risico’s aan kleven. Zo kunnen er problemen met de narcose of wondgenezing ontstaan.

Tegenstanders van een castratie geven bovendien aan dat het de natuurlijke levensverloop van een hond zou ondermijnen. De pubertijd is daar een belangrijk onderdeel van, waarin de honden een sterke intellectuele ontwikkeling doormaken. Bepaalde rassen lopen daarnaast een vergroot risico op incontinentie na een castratie.

Een ander risico van de ingreep is overgewicht. Door het gebrek aan een hormonale rem kan de eetlust van je hond sterk toenemen. Als je voor castratie van je hond kiest, houd zijn voeding dan extra goed in de gaten; overgewicht is erg gevaarlijk voor honden.

 

Castratie lost gedragsproblemen niet altijd op

Hondenverzorgers kiezen soms ook voor castratie wanneer hun dier gedragsproblemen vertoond. Zeker in het geval van dominante reutjes. Wees je ervan bewust dat castratie het gedrag niet per sé veranderd. Natuurlijk kan je hond door de hormonale veranderingen na een castratie rustiger worden, maar de operatie biedt geen garantie voor ander gedrag.

Lees ook: De zeven zonden bij hondentraining

 

Je hond wel of niet castreren?

Of je jouw hond wel of niet laat castreren, is een persoonlijke keuze. Er zijn al veel honden en puppy’s op deze wereld die geen thuis kunnen vinden. Dat is  – naast de andere voordelen van castratie – een goed argument om voor de operatie te kiezen.

Anderzijds zijn er ook risico’s aan de operatie verbonden, die weliswaar zelden voorkomen maar toch… We kunnen ons voorstellen dat ze een drempel vormen om je hond de ingreep te laten ondergaan. Laat je door je dierenarts goed informeren over castratie en het herstel daarna. Mogelijk geeft dat je voldoende zekerheid om een keuze te maken.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

castratie van een hond: natuurlijk levensverloop

Het juiste moment castratie hond

Wanneer je je hond laten castreren, hangt af van een aantal zaken, waarvan leeftijd de belangrijkste is. Er is niet zoiets als ‘dé goede leeftijd’, maar vanwege het verminderde risico op bepaalde ziekten, is een vroege castratie in sommige gevallen aan te raden. Castreren mag vanaf de leeftijd van zes maanden. Een vrouwtje mag pas twee maanden na haar loopsheid gecastreerd worden.

 

Zijn er alternatieven voor castratie?

Naast de eerder genoemde sterilisatie zijn er nog andere alternatieven voor de castratie van een hond. Voor teefjes zijn ook de prikpil en de pil als tabletvorm beschikbaar. Bij reuen is er de optie om voor chemische castratie te kiezen, wat via een implantaat of injecties. Ook deze vormen hebben hun voor – en nadelen. Bovendien worden deze alternatieve door velen alleen als tijdelijke oplossing gezien. Laat je goed door je dierenarts informeren als je deze vormen van anticonceptie voor je hond overweegt.

 

Alles weten over je huisdier?

Hart voor dieren is hét magazine dat je alles vertelt over de gezondheid, verzorging en het gedrag van je hond. Neem nu een proefabonnement op Hart voor Dieren Magazine om je te verdiepen in je viervoeter.