Gierende hormonen, tot over hun oren verliefde reutjes, verdedigingsdrang… de puberteit kan voor hond en baas een pittige tijd zijn. Met duidelijkheid, zekerheid en begrip geef je de beste handvatten aan je puberende viervoeter.

 

Vanaf en tot wanneer is een hond in de puberteit?

Wanneer honden in de puberteit raken verschilt maar gemiddeld is dat vanaf 5 à 6 -7 maanden oud. Deze fase duurt totdat ze 1,5 -2,5 jaar oud zijn, onder andere afhankelijk van het ras en geslacht. Meestal zijn reuen langer in de puberteit dan teefjes.

 

Puberteit als overgangsfase

De periode waarin je hond pubert is de overgangsfase van pup naar volwassenheid. Zowel fysiek als mentaal gebeurt er behoorlijk wat bij je viervoeter, allemaal ingegeven door hormonale schommelingen en veranderingen. En die kunnen je dier behoorlijk onrustig maken.

 

Hoe merk je aan je hond dat hij aan het puberen is?

Net als bij mensen laten honden in de puberteit gedragsveranderingen zien. Maar hoe dat gedrag er precies uit zal zien, is vooraf moeilijk te voorspellen. De meeste viervoeters zoeken als puber grenzen op en proberen ze uit, geven minder gehoor aan commando’s en meten zich een ‘stoere’ houding aan richting soortgenoten. Maar mogelijk wordt je hond in het begin van de puberfase juist onzeker, schrikt hij bijvoorbeeld van dingen die hij eerst interessant vond.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Pubertijd hond geslacht loopsheid

 

Opeens is het andere geslacht wel heel erg interessant.

Zodra je hond in de puberteit komt zal hij/zij opeens ook bijzonder veel interesse in het andere geslacht krijgen. Teefjes maken hun eerste loopsheid mee; herkenbaar aan kleine plasjes of zelfs wat menstruatiebloed in huis. Bij sommige dames komt de eerste loopsheid al baan het begin van de puberfase, bij andere teefjes pas wat later.

De reuen hebben tijdens het puberen nog maar oog voor één ding: sexy ladies! Ze willen continu naar buiten, kunnen onrustig heen en weer lopen en hebben weinig aandacht meer voor hun eten, en voor slapen hebben ze het veel te druk. Ingegeven door hun natuur zijn ze vooral gericht op het scoren van een dame. Buiten wijzen de vrouwelijke plasjes reuen de weg.

 

Omgang met soortgenoten van hetzelfde geslacht

Misschien heeft je hond tijdens zijn puberteit opeens ruzie met een soortgenoot van hetzelfde geslacht, terwijl die twee eerst dikke vrienden waren. Zeker bij reuen komt dit nogal eens voor. De ander wordt dan als concurrent gezien bij het bemachtigen van een nieuwe plaats in de roedel of de zoektocht naar een vruchtbaar teefje. Zie het maar als een enorme verdedigings- en bewijsdrang die je viervoeter dan parten speelt. Een band tussen honden is zeker geen illusie maar kan dus wel veranderen, zeker tijdens het puberen.

Natuurlijk moet je altijd alert zijn op de lichaamstaal van je hond, maar zeker tijdens de puberteit kun je daarmee vechtpartijen voorkomen. En wees je ervan bewust dat spelen en vechten soms veel op elkaar kunnen lijken. Sterker nog, soms kan speels dollen opeens omslaan. Herken het verschil tussen spelen en vechten en grijp op tijd in.

 

Je hond doet het niet expres

Besef dat je hond tijdens zijn puberteit niet opeens geniet van ongehoorzaam zijn. Deze periode is juist heel verwarrend en soms ook stressvol voor viervoeters. De hormonen gieren door hun lijf en de hondenkop is continu onrustig doordat de omgeving hen afleidt. Een heftige tijd. Dit betekent overigens niet dat je daarom alles maar goed moet vinden. Juist niet. Je hond heeft nu nog meer dan anders duidelijke begeleiding nodig om alle interne onrust aan te kunnen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

pubertijd hond verwarrend

 

Geef de juiste begeleiding aan je puber

Orde en zekerheid, dat zijn de twee kernbegrippen om je hond goed door de puberteit heen te loodsen. Daarbij zijn consistentie en geduld de toverwoorden:

  • Zorg voor een vaste dagstructuur: tijden van uitlaten, spelen en eten.
  • Stel duidelijke regels en hanteer die altijd; wat vandaag niet mag, mag morgen ook niet.
  • Geef je hond thuis extra rust. Ook tijdens de puberteit is spelen belangrijk, maar het gevaar van onvoldoende slaap ligt op de loer tijdens deze onrustige periode.
  • Blijf buiten alert maar kalm.
  • Houd een puberende hond aan de lijn, ook als hij normaal gesproken prima luistert.
  • Herhaal commando’s liefdevol, heb geduld met je puber en communiceer positief.

Heb je hulp nodig om het puberen in goede banen te leiden? Vraag dan advies aan een hondenschool of een gedragstherapeut.

 

Castratie/sterilisatie

De puberteit is ook de periode waarin je hond vruchtbaar wordt. Een sterilisatie of castratie voorkomt ongewenste zwangerschappen, daarnaast kan de ingreep ook gezondheidsvoordelen opleveren voor je hond. Reuen mogen vanaf 6 maanden oud gecastreerd worden, bij teefjes wacht je minimaal twee maanden na hun eerste loopsheid.

Lees verder over castratie / sterilisatie bij honden

 

nieuwsbrief