Sommige fouten komen vaak bij hondentrainingen voor, die lsuipen er ongemerkt in.  Als je jouw hond iets probeert aan of juist af te leren, wil dat ondanks jouw goedbedoelde pogingen daardoor soms niet lukken. Dit betekent echter niet dat je viervoeter hardleers is. Vaak laat het zien dat je als verzorger in één van de bekende valkuilen bent getrapt. We zetten 7 veel voorkomende zonden bij hondentraining op een rij…

 

Fout #1 hondentraining: Continu benoemen van commando


Onthoud tijdens de training dat je hond echt niet hardhorend is. Als hij het commando kent, volstaat een enkele oproep. Elk volgend woord is overbodig en ondermijnt jouw autoriteit. Als je blijvend ‘kom hier!’ brult, komt hij zeker niet. Je blijft hem dan namelijk vertellen waar je bent en dat je op hem wacht. Veel geduld is bij hondentraining natuurlijk wel gevraagd. Het is beter om na het commando te wachten en je hond te belonen zodra hij komt. Op die manier zal hij de beloning aan zijn goede gedrag koppelen.

 

Fout #2: Als woord en gebaar elkaar tegenspreken tijdens de hondentraining

Honden interpreteren gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, de nadruk van woorden en een combinatie van al deze factoren. Als je houding en je gebaren niet overeenkomen, ben je verloren. Als je trilt van woede en ‘kom hier’ roept, kan je lang op je hond wachten. Je hond moet het als positief ervaren om naar je toe te komen. In dit voorbeeld vertelt je houding hem dat je niet niet blij bent en dat hij dus maar beter een blokje om kan lopen.

 

Fout #3: Nalatigheid en alleen belonen met snack


Wanneer je altijd consequent bent geweest en nu nalatig wordt, kan de hond hier gebruik van gaan maken. Hij zal niet snel iets willen doen. Hetzelfde gebeurt als je elke goede actie met een traktatie beloont. Hij wil dan alleen nog ‘tegen betaling’ werken. Wissel een snoepje daarom steeds vaker af met een enthousiast onthaal als begroeting.

hondentraining: één commando tegelijk

Fout #4: Meerdere opdrachten tegelijk


De hond ligt, jij loopt van hem weg en je herhaalt continu ‘blijf’. Zodra je zwijgt, rent de hond stralend achter je aan. Omdat hij heeft geleerd: Zolang het commando klinkt, mag ik niet bewegen. Oefen in dit geval met één keer het commando noemen en belonen als het goed gaat. Ook dit is een training die vraagt om veel herhaling en dus veel geduld, maar die zeker vruchten afwerpt.

Iets wat ook onder deze zonde valt is twee commando’s tegelijk roepen. ‘Kom hier en zit’ is een veelgehoorde combinatie, maar die voor honden eigenlijk te moeilijk is, omdat het twee commando’s en twee gewenste gedragingen bevat. Ook het ‘ga in je mand en blijf!’ zal veelal niet werken. Beter is om de hond eerst naar de juiste plaats te laten gaan, in de voorbeelden bij jou of in de mand, en pas daarna te vertellen wat hij daar moet doen.

 

Fout #5: Commando te vroeg

Geef niet alvast het commando ‘blijf’ terwijl dit pas over een aantal meter geldt. Dit snapt je hond niet waardoor hij de koppeling tussen het commando en het juiste gedrag niet kan maken. Zeg bijvoorbeeld ook niet ‘voet’ terwijl hij nog meters bij je vandaan is.  Het is mogelijk dat hij het gehoord heeft, maar het zal hem alleen maar irriteren. Wacht tot hij in de buurt is, je hond kan de woorden anders niet associëren met de betekenis.

 

Fout #6: Beloning te laat

Een hond wil graag erkenning voor wat hij heeft gedaan en het belonen is ook een effectieve methode tijdens de hondentraining, mits dit op het juiste moment gedaan wordt. Zit er te lang tussen het goede gedrag en de beloning, dan zal je hond deze niet meer aan elkaar kunnen koppelen. Natuurlijk is hij evengoed blij met een aai of een snoepje, alleen zal dit niet helpen voor het aan – of afleren. De viervoeter zal eerder denken dat dit het resultaat is van zijn gebedel, met alle gevolgen van dien.

Het is dus belangrijk om je hond direct na zijn positieve actie te belonen zodat hij de juiste koppeling kan maken.

Hondentraining: geef beloning op tijd

Fout #7: Je oefent alleen op de hondenschool

Vol goede moed begin je samen met je hond aan een cursus van de hondenschool. Als ze ergens weten hoe je een hondentraining in moet zetten is het daar, toch? Klopt! Maar het gaat alsnog fout wanneer je het geleerde alleen daar toepast. Probeer alles wat jullie op de hondenschool geleerd hebben, ook thuis en buiten tijdens het uitlaten toe te passen. Zo wordt het voor je hond eerder een gewoonte en voorkom je bij hem het idee dat hij je alleen tijdens de cursus hoeft te gehoorzamen. Bovendien kom je op deze manier ook goed achter waar jij en je hond nog moeite mee hebben, daar kun je op een volgende cursusdag dan specifiek mee oefenen.

Bron: Hart voor Dieren

 

Andere interessante artikelen voor jou:

nieuwsbrief