Border Collies zijn energiek, intelligent en werken graag samen met hun baas. Voordat je een pup of volwassen Border Collie verwelkomt; check of jij deze hond kunt bieden wat hij nodig heeft. Want zijn actieve maar gevoelige karakter vraagt om een ervaren hondenbaas.

 

De naam Border Collie

Border Collies heten zo omdat het hondenras eind 19e eeuw voorkwam op het grensgebied – the Border – tussen Schotland en Noord-Engeland. Daar werden ze gefokt om boeren en schapenhouders te helpen hun vee te drijven. En dat zie je nog steeds terug in het gedrag en het karakter van de huidige Border Collie.

 

Sportieveling die graag werkt

Dit hondenras is actief en dan bedoelen we echt superactief. Border Collies hebben een enorm uithoudingsvermogen en zijn superintelligent. Ze worden graag aan het werk gezet en willen daarbij samen kunnen weken met de baas. Alleen wandelen is niet genoeg. Deze viervoeters moeten dag in dag uit uitgedaagd worden, zowel fysiek als mentaal.

 

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Volwassen Border Collies hebben minimaal twee uur beweging per dag nodig en daarbij is alleen wandelen niet genoeg. Om je viervoeter fysiek uit te blijven dagen is het goed verschillende soorten hondensporten op te pakken. Hij heeft veel afwisseling in activiteiten nodig, ook vanwege zijn intelligentie. Een spel of parcours zal een Collie al heel snel door hebben, waarop de verveling al weer toe kan slaan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

border collie actief

 

Als de hond te weinig te doen heeft

Een Border Collie moet zijn energie echt kwijt kunnen, anders ‘botviert’ hij zijn natuurlijke drang tot drijven op voorbijgangers, anders huisdieren, auto’s, fietsers… Eigenlijk op alles wat beweegt. Hij zal een fanatieke achtervolging inzetten. Uiteindelijk kan verveling zelfs omslaan in stress die hem misschien tot sloopgedrag aanzet, maar in ieder geval slecht voor zijn gezondheid is.

 

Gevoelige honden

Wat door zijn actieve houding en haast tomeloze energie wel eens wordt vergeten, is dat de Border Collie ook een gevoelige en bovendien alerte hond is. Daarom is een goede socialisatie iets wat bij dit ras extra de aandacht verdient. Anders wordt dit gevoelige dier al snel angstig en schrikachtig. En let als baasje altijd goed op je houding en stem wanneer je met je Border Collie bezig bent. Hij is erg baasgericht, spanning of een bestraffende houding/ stem van jouw kant zal de hond snel van slag kunnen maken. Kies altijd voor een ontspannen, positieve benadering.

 

Een baas met ervaring gevraagd

Border Collies zijn lieve, trouwe honden maar hebben wel een uiterst consequente opvoeding, begeleiding én veel activiteiten nodig. Het zijn dan ook niet echt honden voor ‘beginners’.  Deze viervoeters worden het gelukkigst bij een actieve baas die al veel ervaring met honden – en het liefst ook met dit ras – heeft.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

border collie schapendrijven

 

Schapendrijven

Een activiteit die voorziet in de natuurlijke behoefte van een Border Collie is natuurlijk het drijven van schapen. Daarvoor hoef je gelukkig zelf niet over een schaapskooi te beschikken. Er zijn verschillende verenigingen waarbij je terecht kunt voor gerichte training en beoefening van deze sport. Er is zelfs een EK en WK schapendrijven.

Belangrijk is om je hond al in zijn prille jeugd met schapen in contact te brengen, maar pas te starten met het trainen zodra hij volgroeid is. Anders kunnen zijn nog onderontwikkelde gewrichten en spieren de bewegingen niet aan, met (blijvende) blessures tot gevolg.

 

Waar maak je een Border Collie ook blij mee?

Dit hondenras is een kei in verschillende hondensporten. En niet alleen zijn ze er erg goed in, ook beleven ze er veel plezier aan. Maar opnieuw geldt: hoe meer er met de baas samengewerkt kan worden, hoe beter. Flyball, dog frisbee en behendigheidstrainingen zijn geliefd bij Border Collies, maar ook speurspelletjes doen ze graag. Verder is het goed om ook thuis regelmatige oefeningen en intelligentiespelletjes met deze honden te doen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

border collie rust

 

Zorg voor voldoende rustmomenten

Rust is belangrijk voor viervoeters, het zijn dikwijls dan ook ‘schone slapers’. Maar honden die zo actief als de Border Collie zijn, moeten af en toe geholpen worden op tijd een flinke pauze in te lassen. Soms worden ze zo hyperactief dat ze andere behoefte als eten en slapen lijken te vergeten, ze draven dan gewoon door. Een vaste dagstructuur waarin je rustmomenten bouwt geeft duidelijkheid en ontspanning aan je hond.

 

Een atletische schoonheid

Border Collies hebben een slanke maar gespierde bouw. Hun oren staan rechtop waarvan de puntjes bij sommige viervoeters hangen. Bij de staart zien we het tegenovergestelde; die hangt juist tegen het lichaam terwijl de staartpunt omhoog wijst. De volwassen honden hebben een gemiddelde schofthoogte van 53 cm, de teefjes zijn vaak iets lager. Hun gewicht schommelt tussen de 15 en 20 kilo.

 

Korte tot matig halflange vacht

Een Border Collie heeft een korte tot halflange vacht waarbij vooral de langere haren rond zijn hals, poten en staart op zullen vallen. Hun ondervacht is mooi aaneengesloten en voelt zacht aan. Door je hond regelmatig te borstelen en – indien nodig – te wassen houd je zijn vacht in een goede conditie. De vacht van dit hondenras is vaak zwart met wit, maar ook andere kleuren zijn officieel erkend: wit met bruin, blauwgrijs, driekleurig of blue merkle. Wel is er voorgeschreven dat de witte kleur nooit mag overheersen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

border collie bruin

 

Hoe oud worden Border Collies?

De honden worden gemiddeld twaalf tot veertien jaar oud. Natuurlijk kan jouw viervoeter ouder of jonger dan dat worden. Draag in ieder geval met de juiste verzorging bij aan de gezondheid van je Border Collie.

 

Erfelijke ziektes

De belangrijkste erfelijke ziektes die onder Nederlandse Border Collies voor kunnen komen, zijn:

  • MDR1 gen mutatie
  • Idiopathische epilepsie

Nederlandse erkende fokkers laten de ouderdieren onderzoeken op heupdysplasie, epilepsie en passen een ECVO-oogonderzoek toe.

Bron: Hart voor Dieren Magazine, Raad van Beheer, LICG

 

abowerf hond zonder kader