Zijn naam betekent de gouden terugbrenger en met zijn clowneske expressies heeft dit hondenras al heel wat harten gestolen. Golden retrievers staan bekend als gezinshonden maar zijn van oorsprong jachthonden. Deze intelligente honden hebben veel beweging en mentale uitdagingen nodig.

 

Oorsprong van Golden retrievers

Golden retrievers zoals we die nu kennen vinden hun oorsprong in Schotland. Men vermoedt dat vroeger een gele retriever met een tweed water Spaniël is gekruist, waarbij later nog een bloedhond en rode setter aan de bloedlijnz ijn toegevoegd. Deze combinatie leiden tot het ras van de Goldies.

Naast de Golden retriever zijn er nog vijf gekende retrieverrassen:

  • Labrador retriever
  • Flatcoated retriever
  • Curly coated retriever
  • Chesapeake Bayretriever
  • Nova Scotia duck tolling retriever

 

De naam Golden retriever

De naam Golden retriever betekent ‘gouden terugbrenger’. Vroeger werden Goldies ingezet als jachthonden die hun baasjes hielpen bij het opsporen en apporteren van dieren. Ze hebben geleerd hun prooien met een zachte beet op te pakken zodat ze onbeschadigd bij het baasje afgeleverd kunnen worden. Nog steeds zie je dit gedrag terug wanneer je met Goldens speelt: ze apporteren graag en gaan – meestal – zeer zorgvuldig met de ‘gevangen’ speeltjes om. De jacht in het water heeft van de Golden retrievers bovendien echte waterratten gemaakt.

Overigens bestaat er bij dit ras – naast een speciale showlijn – nog steeds een jachtlijn in de fokkerij. Deze jagers zal je echter geen plezier doen met een leven als gezinshond.

 

Het uiterlijk

Golden retrievers zijn langharige honden met een vlakke of golvende vacht, de dichte ondervacht is waterbestendig. De officieel erkende kleuren bij dit hondenras zijn alle tinten van goud tot roomkleurig.

Aan de brede schedel van een Goldie hangen de oren als mooie flappen, en ontmoet je de blik van een Golden retriever, dan kijk je naar hondenogen die zacht staan.

  • Schofthoogte reuen: 56-61 cm, teefjes: 56 -61 cm.
  • Gemiddeld gewicht: 25-35 kilo

golden retriever uiterlijk

 

Energiek en superintelligent

Deze honden zijn energiek, gericht op hun baas, superintelligent en leergierig.  Bij een goede opvoeding en socialisatie zijn ze erg gehoorzaam en Golden retrievers zijn ook nog eens erg geduldig. Al deze positieve eigenschappen maken dat de Goldens ook goed inzetbaar zijn als blindengeleide – of hulphond. Hiervoor volgen geselecteerde honden een speciale opleiding. Enthousiast en betrouwbaar als Goldies zijn, staan ze hun baasje graag bij. Ook de hoofdredacteur van Hart voor Dieren magazine, die vaak met Goldens te maken heeft gehad, bevestigt dat:

“Zonnetje in huis, clown, hondstrouw.”

Iets waar je bij de omgang met golden retrievers absoluut rekening mee moet houden, is dat deze honden zeer gevoelig zijn voor stemverheffing en andere signalen van een negatieve stemming. Dit geldt zowel voor de communicatie richting henzelf als tussen gezinsleden. Bestraf je Goldie dus nooit, blijf positief en vooral ontspannen wanneer je tegen hem spreekt, en let daarbij ook op je lichaamshouding en gedrag. Want, een gestrest baasje dat onrustig heen en weer loopt, maar doet alsof hij/zij de kalmte zelf is; daar trapt deze hond mooi niet in!

 

Bewegen maar!

Een Golden retriever is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Enkel 4 rondjes per dag voor een grote en kleine boodschap, zijn bij dit hondenras echt niet genoeg. Samen met de baas heerlijk lange wandelingen maken waarbij hij ook stukken los mag lopen en fijn kan rennen, maakt een Goldie blij. En zijn speciale verzoek is om daarbij achter een bal of andere ‘prooi’ aan te mogen gaan om deze vervolgens bij je af te leveren. Verder zijn de meeste Golden retrievers echte zwemmers.

 

Waar maak je Golden Retrievers nog meer blij mee?

 

Golden als pup

Veel puppy’s kunnen zich laaiend enthousiast op nieuwe avonturen storen, maar kleine Goldens spannen de kroon. Deze enthousiastelingen moeten tijdens de puppyfase zo nu en dan tegen zichzelf beschermd worden door ze tijdig te laten rusten.

 

golden retriever pups

 

Vachtverzorging

De lange haren van een Golden retriever moeten meermaals per week geborsteld worden om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Daarnaast breng je hem minimaal twee keer per jaar naar een trimmer om onder meer de lange haren op de voeten en die van hun ‘broekje’ bij te laten knippen. Ook zal een trimsalon kijken naar de haren in de oren, die kunnen bij Goldies namelijk ook uitbundig groeien. Blijf dit zelf ook regelmatig checken bij je viervoeter. En dan is er nog iets wat veel van deze honden graag buiten doen: rollen door modder of erger. Een regelmatige wasbeurt hoort er bij deze viervoeters dan ook bij.

 

Oren drogen

Hondenoren moeten na het wandelen in de regen of het zwemmen  altijd goed gedroogd worden, maar zeker hangende oren verdienen daarbij speciale aandacht. De flappen dekken de oorschelpen af en vormen bij natheid een ideaal broeinest voor allerlei bacteriën. Door zorgvuldig te drogen houd je de kans op oorontstekingen zo klein mogelijk.

 

Gewicht in de gaten houden

Het behouden van een gezond gewicht is bij Goldens een extra aandachtspuntje. De honden hebben aanleg voor overgewicht en zijn dol op eten. Geef je hond daarom kwalitatieve voeding, gericht op zijn levensfase, in de juiste dagelijkse porties. Deze vind je op de achterkant van de verpakking van het hondenvoer. Ook mag je af en toe een lekkere snack geven maar doe dit met mate.

Blijf actief met je hond bewegen en weeg hem regelmatig. Merk je dat hij toch te zwaar wordt, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Hij kan je helpen met een stappenplan om je hond af te laten vallen.

 

Hoe oud worden Golden retrievers gemiddeld?

Golden retrievers worden gemiddeld 12 jaar oud.

 

Ziekte en erfelijkheid

Onder Golden retrievers komen bepaalde erfelijke aandoeningen voor. Door te kiezen voor een verantwoorde fokker maak je de kans hierop zo klein mogelijk. Dit hondenras is onder meer gevoelig voor:

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips

Meer lezen?

Word abonnee van Hart voor Dieren en geniet elke maand van prachtige dierenfoto’s, tips en informatie over voeding, gezondheid en de opvoeding van jouw huisdier, indrukwekkende reportages over natuur en wildlife, handige weetjes over hobby- en boerderijdieren en natuurlijk de leukste abonneevoordelen.