Neem jij je hond mee op vakantie? Natuurlijk wil je ook hem een superleuke tijd laten beleven. Daarvoor is het wel belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Zorg dat je hond veilig met jullie mee kan reizen en verdiep je bovendien in de buitenlandse wet-en regelgeving rondom vaccinatie en toelating van huisdieren.
Gaat jullie hond mee op vakantie?
Of het verstandig is om je hond mee op vakantie te nemen, hangt van verschillende dingen af. Onder meer van de reisduur en het klimaat op jullie bestemming. Het karakter van je viervoeter en zijn eventuele eerdere reiservaringen spelen natuurlijk ook een grote rol in de beslissing. Als je hond jullie op de trip zal vergezellen, zoek je een verblijf waar honden welkom zijn. Kijk daarbij goed naar welke faciliteiten voor je viervoeter toegankelijk zullen zijn en of de omgeving zelf ook hondvriendelijk is. Zijn er bijvoorbeeld genoeg plekken in de buurt waar je met je hond in de schaduw kunt lopen?
Regelen voordat je op vakantie gaat
Dit zijn de dingen die je regelt voor je hond en opzoekt voordat jullie vertrekken:
- Toelatingseisen dieren buitenland
- Wet –en regelgeving vervoeren hond
- Is je hond ook in het buitenland en tijdens de reis zelf verzekerd?
- Ontwormingskuur
- Preventieve bescherming tegen vlooien en teken
- Behoort jullie vakantieland tot de risicogebieden van Leishmania en welke andere hondenziektes komen er nog meer voor?
- Verplichte vaccinatie buitenland
Wet- en regelgeving buitenland
Zowel voor de toelating als het vervoeren van je huisdier kan je in het buitenland te maken krijgen met andere regels dan thuis. En let op! Je hebt niet alleen rekening te houden met de wetgeving van jullie vakantieland, maar ook van alle landen waar jullie doorheen reizen.
Rabiësvaccinatie
Wanneer je naar het buitenland reist met je hond, ben je verplicht je hem te laten vaccineren Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Dat is een
virusziekte die wordt overgebracht door speeksel van besmette zoogdieren Deze inenting hiertegen moet je uiterlijk 30 dagen voor jullie vertrek hebben laten zetten, wat je kunt aantonen met het vaccinatiebewijs in het paspoort van je viervoeter.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hond mee op reis
Je hond los in de auto vervoeren is om meerdere reden geen goed idee. Bovendien zijn er hele handige oplossingen om je hond veilig te vervoeren en hem daarop voor te bereiden.
Plan vooraf jullie pauzes onderweg in, zodat je hond af en toe zijn poten kan strekken, even kan drinken en voldoende uitgelaten wordt. En houden jullie zelf pauze? Ook dan gaat de hond mee en zitten jullie het liefst in koelte, anders in ieder geval in de schaduw. Je hond alleen in de auto achterlaten is een absolute ‘no go’, ook wanneer dit maar voor eventjes is en met het autoraam open. Dit is namelik wat er gebeurt wanneer je hond in een warme auto zit.
De vakantie zelf: verkoeling
Een zonnige vakantie tegemoet gaan is een mooi vooruitzicht. Maar wist je dat honden al snel last van de warmte kunnen krijgen? Houd je viervoeter tijdens jullie verblijf daarom goed in de gaten en help hem tijdig af te koelen.
Aan de lijn blijven
Nieuwsgierige honden zullen vol enthousiasme op ontdekkingstocht gaan in een nieuwe omgeving, andere viervoeters zullen de eerste paar dagen misschien wat op hun hoede zijn, ze zijn immers in een ander territorium. Maar of je hond nu blij of voorzichtig is, houd hem aan de lijn, ook als hij heel gehoorzaam is. Nieuwe geluiden en geuren kunnen hem tijdens de vakantie onverwachts triggeren of laten schrikken.
Bescherm de hondenpootjes tegen heet zand
Met het baasje mee op strandvakantie en lekker in het zand graven of de zee in rennen… Een heerlijk hondenleven, maar houdt er wel rekening mee dat het zand bloedheet kan zijn en hondenpootjes kunnen verbranden. Zorg ook op het strand voor voldoende schaduw en blijf de temperatuur van het zand checken voordat je je dier er overheen laat wandelen.
Een frisse duik doet wonderen
Is jouw hond gek op zwemmen? Dat kan voordelen hebben omdat zwemwater hem extra verkoeling biedt. Zoek op je vakantieadres de zwemplekken die geschikt zijn voor honden.
Op tijd laten rusten
Met al dat hondenplezier zou je het bijna vergeten, maar ook honden hebben hun slaapjes nodig. Zorg op jullie vakantieadres daarom voor een fijne en koele rust- en slaapplek voor je viervoeter, met zijn mand en een vertrouwd kussen. En is hij echt overenthousiast door alle nieuwe prikkels? Dan kan het handig zijn verplichte rustmomenten in te plannen. Daarbij begeleid je je hond naar zijn slaapplek en blijf je er zelf bijzitten.
bron: Hart voor Dieren