Elk jaar opnieuw lijden er honden die bij warm weer alleen achter gelaten worden. Hoe is het mogelijk dat nog altijd niet iedereen begrepen heeft dat het pure dierenmishandeling om dit te doen? En wat kun je doen om een arme viervoeter uit de verstikkende hitte te helpen?

 

Wanneer is warmte in de auto gevaarlijk voor honden?

Al bij een buitentemperatuur van nog geen 20 graden wordt het voor een hond levensgevaarlijk in de auto. En niet zelden loopt het fataal af. De auto wordt in de schaduw gezet, maar dat de aarde draait, calculeren sommige mensen niet in. En zo staat de wagen kort daarna in de volle zon. Ga als mens maar eens een half uurtje in de auto zitten met het raam op een kiertje. Je zweet je kapot. Maar voor een hond is het veel erger: hij kan niet zweten zoals wij en is na een half uur dood! Het lijden is dan echter al een tijdje aan de gang want de hond voelt zich vreselijk en is doodsbang.

 

Hoe voelt het?

Wil je echt een keer ervaren hoe een hond zich op zo’n moment voelt, dan zou je eigenlijk het volgende moeten doen: wikkel je in aluminiumfolie en prik hier een paar heel kleine gaatjes erin – en draag daaroverheen een warme winterjas. Alleen je gezicht, handen en voeten mogen onbedekt zijn. Op deze manier hou je het hooguit een paar minuten vol in een auto in de zomer, zelfs wanneer het raam half open staat. Maar probeer dit niet alsjeblieft niet echt uit, want ook als mens breng je het er dan niet goed vanaf.


Hondenlichaam geeft het op

Honden in warme auto’s raken oververhit en dit leidt tot duizeligheid, misselijkheid en/of verlies van bewustzijn. In het ergste geval is er sprake van hersenoedeem met zwelling en vochtophoping in de hersenen. Bovendien kan weefsel zodanig beschadigden, bijvoorbeeld de nieren, dat de hond geen schijn van kans op overleven meer heeft, ook al wordt hij levend uit de wagen bevrijd.

Bij 42 graden Celsius gaan eiwitten klonteren. De binnenkant van een auto kan in enkele minuten, afhankelijk van de buitentemperatuur en de zonnestralen, al snel veel hoger worden. De hond probeert zijn lichaamstemperatuur te laten dalen met hijgen en door zijn voetzooltjes te transpireren. Maar deze licht afkoelende maatregel zet pas na twintig minuten in. En omdat de hond in een bloedhete auto hijgt, verliest hij bovendien extra veel vocht en staan zijn pootjes ook nog eens op een hete ondergrond. Binnen een mum van tijd vecht je hond een doodsstrijd die hij onmogelijk kan winnen.

 

Wat jij kunt doen

Als je bij zomers weer een hond alleen in een auto ziet, die wellicht al jankt of apathisch overkomt, maak de eigenaar hier dan zo mogelijk attent op. Is dit niet mogelijk op korte termijn, bel dan de politie of 114. Vrees je dat deze ook niet op tijd zal komen, dan zijn er drastische maatregelen nodig. Een raampje inslaan is het beschadigen  van andermans eigendom, maar er zijn juridische rechtvaardigingsredenen, bijvoorbeeld als je handelt in een noodzaak voor het dier.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief