Wat is dat toch met cavia’s en vitamine C? Dat je die twee vaak in combinatie hoort is niet verwonderlijk. Veel dieren kunnen de vitamine zelf aanmaken doordat ze beschikken over een speciaal enzym. Cavia’s – maar ook wij mensen – missen dat enzym waardoor er een gebrek ontstaat als we het niet aan de voeding toevoegen.

 

Vitamine C helpt cavia’s bij hun gezondheid

Dat toegevoegde vitamine C onmisbaar is voor cavia’s blijkt wel uit de belangrijke lichaamsfuncties die door de voedingsstof ondersteund worden:

 • Sterkt het afweersysteem;
 • Stimuleert de aanmaak van collageen, een stof die cellen bindt van o.a. bot, spieren, pezen en tanden.

Voldoende vitamine C zorgt ervoor dat je cavia beter beschermt is tegen ziekteverwekkers en dat zijn lijfje langer sterk en gezond kan blijven.

 

Vitamine C in caviavoer

Om de knagertjes te helpen bij hun inname van Vitamine C is het aan de meeste pelletvoedingen voor cavia’s toegevoegd. Het is dus wel belangrijk dat je kwalitatieve voeding koopt dat specifiek is gemaakt voor deze dieren en dat je het luchtdicht en in het donker bewaard. Weersfactoren zoals luchtvochtigheid en warmte kunnen de hoeveelheid vitaminen in het voer namelijk aantasten. Verder houd je de uiterste houdbaarheidsdatum in de gaten, het aangegeven vitaminegehalte is hierna onbetrouwbaar.

 

Verse groente- en fruithap

Wist je dat je cavia dol is op verse groente en fruit? Het is meteen een ideale beloning voor je knagertje want sommige groenten zitten boordevol vitamine C. Denk daarbij aan vitaminebommetjes zoals :

 • brocolli
 • rode paprika
 • paksoi
 • witlof
 • groene kool
 • peterselie
 • radijsjes
 • spruitjes

Hoe verser de groente, hoe beter. Zorg dat je het groenvoer grondig wast voordat je het aan je dier geeft. Probeer daarnaast verschillende dingen van bovenstaand lijstje uit om te ontdekken wat jouw cavia lekker vindt. Smaken verschillen tenslotte, ook bij deze dieren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

cavia vitamine C groen gras

 

Vers, groen gras

Geef je dier naast het hooi waar hij dagelijkse behoefte aan heeft, ook regelmatig vers groen gras dat onbespoten is. Hij zal daar echt van smullen en het is meteen een extra bron van vitamine C voor je cavia.

 

Hoeveel vitamine C heeft een cavia nodig?

Een gezonde, volwassen cavia heeft zo’n 20 mg vitamine C per dag nodig om gezond te kunnen blijven. De leeftijd van het dier heeft wel duidelijk invloed op de dagelijkse behoefte. Jonge cavia’s hebben een dagelijkse portie van 60 mg nodig, ook als ze in de pubertijd zitten. En zodra je knagertje een seniorencavia is, moet zijn dagelijkse rantsoen waarschijnlijk ook verhoogd worden, afhankelijk van ouderdomskwaaltjes.

 

Extra aanvullen als…

Is je dier zwanger, gewond, ziek of is het een stressvolle periode voor je cavia? Dat zijn de situaties waarin je knaagdier extra ondersteuning met vitamine C nodig heeft. Hiervoor zijn ook voedingssupplementen beschikbaar, maar overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je die aan je knaagdier geeft.

 

Symptomen tekort aan Vitamine C

Omdat vitamine C zo belangrijk is voor cavia’s, moet je mogelijke symptomen van een tekort altijd goed in de gaten houden. Ook als je dier via zijn voeding in principe genoeg binnen zou moeten krijgen. Let op deze signalen:

 • gebitsproblemen
 • verminderde eetlust
 • slappe rug
 • zwellingen bij gewrichten
 • lusteloosheid

Een tekort kan ontstaan doordat je dier alsnog te weinig van de vitamine binnenkrijgt of doordat hij de voedingsstof onvoldoende op kan nemen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij ziekte in het maagdarmstelsel. De genoemde symptomen kunnen overigens ook op andere gezondheidsproblemen wijzen, maar zijn altijd een reden om contact op te nemen met een dierenartspraktijk.

Bron: Hart voor Dieren Magazine, Anicura

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief