Iedereen heeft wel eens last van stress, ook cavia’s. Maar net zoals bij mensen is langdurige stress bij de cavia een zeer slechte zaak. Hij kan er ziek van worden en zelfs sterven. Lees hier hoe je stress herkent en voorkomt bij je cavia’s.

 

Stress bij de cavia

Stress is een veelgebruikt woord dat eigenlijk van alles betekent: nervositeit, angst, gespannenheid, je druk maken om iets, etcetera. Hoewel cavia’s vanuit ons oogpunt wellicht een zorgeloos leven leiden, hebben ze wel degelijk last van stress. Dit komt voornamelijk omdat ze zeer gevoelig zijn. Maar die stress bij de cavia hoeft er niet te zijn, al wij als baasjes enige moeite doen om het dier op de juiste manier te houden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

stress bij de cavia

Wat zijn stressfactoren?

Omdat cavia’s van nature prooidieren zijn, zijn ze in aanleg angstiger dan bijvoorbeeld hond of kat. Ze moeten constant hun omgeving in de gaten houden om op de hoogte te zijn van eventuele bedreigingen. Als ze dit continu moeten doen omdat de omgevingsfactoren onrustig zijn, ervaart een cavia daarvan aanhoudende stress.
Maar er zijn nog meer zaken waardoor er sprake kan zijn van stress bij de cavia. Denk bijvoorbeeld aan nieuw eetpatroon, een verhuizing, constant langslopende mensen die onrust veroorzaken, een slechte socialisatie, harde geluiden, zonder soortgenootjes gehouden worden, een gestorven soortgenootje missen, een te kleine kooi, te weinig beweging of grote veranderingen in hun verblijf. Kortom: alles wat afwijkt van de normale/gewenste situatie.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

stress bij de cavia

Wat zijn de gevolgen van stress?

Cavia’s die veelvuldig last hebben van stress kunnen een verminderde afweer krijgen en dus eerder ziek worden en doodgaan. Ook zorgt de verzwakking van het immuunsysteem ervoor dat cavia’s vatbaarder zijn voor parasitaire infecties. Daarom is het van groot belang dat je als baasje zoveel mogelijk stress bij de cavia ziet te voorkomen. Niet alle cavia’s ervaren evenveel stress. De stressgevoeligheid hangt mede af van hun ouders (genetisch bepaald), hun socialisatie en de ervaringen die ze in hun leven opdoen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

stress bij de cavia

 

Hoe herken ik stress bij mijn cavia’s?

Het kan lastig zijn om te bepalen of je dieren last hebben van stress, mede omdat cavia’s als prooidieren meesters zijn in het verbergen van kwaaltjes en problemen. Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia’s, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert:

  • Ze zijn minder actief
  • Ze hebben minder eetlust
  • Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel
  • Ze houden zich schuil/trekken zich terug
  • Ze gaan onderling ruziën of vechten
  • Ze rennen weg van de eigenaar
  • Ze slapen veel/vaak
  • Ze zijn opvallend schrikachtig
  • Ze hebben last van diarree, huidproblemen, haaruitval of een verminderde weerstand

Tekst gaat verder onder afbeelding

stress bij de cavia

Hoe voorkom ik stress bij mijn cavia’s?

Het ligt voor de hand om te zeggen dat je stress bij je cavia’s kan voorkomen door te zorgen dat ze altijd gelukkig en zorgeloos door het leven kunnen gaan. Maar dat is minder eenvoudig dan je misschien zou denken. Een beetje stress af en toe is namelijk niet te voorkomen omdat we nu eenmaal in een drukke en lawaaiige wereld leven die regelmatig verandert. Het doel is daarom langdurige stress te voorkomen. En dat doe je zo:

* Zorg dat je cavia’s gehuisvest zijn in een voldoende groot verblijf met allerlei uitwijk- en schuilmogelijkheden. Dus: veel huisjes, holletjes, tunneltjes etc. Lees ook: Verzorgingstips voor cavia’s

* Zorg dat het caviaverblijf niet op de grond staat, waar de dieren steeds onrust ervaren van langslopende mensen. Als je geen andere optie hebt dan de grond, zorg dan dat het verblijf op een rustige plek staat.

*Controleer regelmatig de gezondheid van je dieren, observeer hun gedrag en ga bij twijfel naar de dierenarts.

* Geef je cavia’s dagelijks gezonde voeding en vers drinkwater.

* Blijf zelf altijd kalm als je contact hebt met je dieren.

* Geef je cavia’s lekkere en gezonde snacks om hen af te leiden, alsmede voldoende manieren om zich te bewegen (speelgoed, klimmeubels etc.).

* Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan en hebben daarom voedingsmiddelen nodig met een hoog gehalte aan vitamine C, zoals kiwi, aardbeien, spinazie, paprika en citrusvruchten.

* Zorg ervoor dat het verblijf van je cavia’s netjes aan de kant is en maak het regelmatig schoon met een ontsmettingsmiddel dat huidvriendelijk is. Verwijder etensresten en vuil strooisel dagelijks.

* Houd een cavia NOOIT alleen, maar met minimaal 1 soortgenootje. Vriendjes maken het leven minder stressvol en cavia’s zijn echte groepsdieren.

* Als je je cavia vanaf jongs af aan hebt leer hem dan hoe het is om te worden vastgepakt en bijvoorbeeld iets met een pipetje in te nemen. Dit voorkomt op latere leeftijd problemen en stress wanneer je cavia eens medicijnen moet innemen. Lees ook: Een zieke cavia verzorgen

* Voorkom harde geluiden en onrust in huis en laat weten dat je de dieren nadert door zacht tegen hen te praten. Een cavia zomaar van boven oppakken is zeer stressvol voor het dier. Voorkom abrupte bewegingen.


Tekst gaat verder onder de afbeelding

cavia voedsel

Ook interessant voor jou:

* Wat je wel en niet moet voeren aan je cavia’s
* Verzorgingstips cavia

 

 

abonnement HvD