Als cavia’s in de puberteit komen, willen ze wel eens opstandig zijn. Voorheen konden je cavia’s altijd prima met elkaar overweg maar plotseling wordt er gereld en gesnauwd in het verblijf. Ruzies om de rangorde zijn een dagelijks terugkerend ritueel. Ontdek wanneer een cavia in de pubertijd komt en hoe lang deze periode duurt…

 

Vanaf wanneer komen cavia’s in de pubertijd?

Wanneer een cavia rond de 6 maanden oud is, komt hij in de pubertijd. Mannetjes (beertjes) kunnen echter  al eerder last van krijgen.

 

De plaats in de groep van jonge cavia’s 

Bij cavia’s heerst een strenge hiërarchie. Door ranggevechten wordt beslist welke plaats een dier inneemt in de groep. Zo zorgt de natuur ervoor dat altijd de sterkte en de slimste cavia de groep leidt. Jonge dieren staan helemaal onderaan, maar worden goed verzorgd door hun familieleden. Ze brengen hun tijd door met spelen en stoeien en genieten van hun vrijheid als ‘groentjes’. Maar dat verandert zodra de jongen in de pubertijd komen…

 

Puberteit bij cavia’s: Wie is de baas?

De pubers beginnen opeens te rebelleren en zetten zich af tegen hun oudere soortgenoten. Het begint meestal vrij onschuldig: een cavia maakt zich de slaapplaats van een soortgenoot eigen en er wordt geduwd bij de voerbak. Dan volgen er achtervolgingen door het verblijf, hardnekkige ophitsingen en dreigende gebaren. Zelfs een speelkameraadje kan plotseling een rivaal worden. 

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

cavia pubertijd

Mannetjes meeste last van pubertijd

De puberteit manifesteert zich bij de mannetjes (beertjes) veel sterker dan bij de vrouwtjes (zeugjes). Niet zelden doorlopen zij zelfs meerder puberteitsfasen en vertonen ze op een leeftijd van drie maanden al opvallend gedrag. Bij de strijd om een plekje in de hogere rangen kan het dan tot heftige ruzies komen. De rivalen dreigen dan niet alleen meer; ze vallen elkaar aan, waarbij er wel eens wat haar door de lucht wil vliegen. 

 

Het komt goed!

Wat er op het eerste gezicht gevaarlijk uitziet, is meestal geen reden om je zorgen te maken. Cavia’s vechten eerlijk en zijn volstrekt niet haatdragend. Als de rangorde duidelijk is en het jonge dier zijn plekje heeft gevonden, keert de rust al snel weer terug. Op een leeftijd van zo’n tien maanden is het drama van de pubertijd bij cavia’s alweer voorbij.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

cavia pubertijd voorbij

 

Onrust kan terugkeren

Hoe lang de rust duurt is echter niet zeker. Want niet alleen in de pubertijd kunnen cavia’s kibbelen. Soms stelt een volwassen knager zijn geluk op de proef en probeert alsnog hogerop in de rangorde te komen. Vooral in een groep met alleen beertjes is ruzie een regelmatig terugkerend fenomeen. Vroegtijdige castratie kan hierbij helpen.

Tip: Zorg er altijd voor dat de cavia’s voldoende ruimte hebben om elkaar uit de weg te kunnen gaan. Bij een te krappe behuizing wordt het nooit rustig en zijn de dieren ongelukkig.

 

Interessante artikelen voor jou geselecteerd

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine