Dat anti-vriesmiddelen giftig zijn voor onze huisdieren, is voor veel mensen misschien niet eens een verrassing. Maar wist je dat het hoofdbestandsdeel zoet smaakt en honden en katten juist aantrekt?

 

Anti-vriesmiddelen levensgevaarlijk voor honden en katten

Dierenkliniek Rotterdam slaat alarm. Het hoofdbestanddeel van anti-vriesmiddelen is Ethyleenglycol. Ook als je dier daar slechts een kleine hoeveelheid van binnenkrijgt, kan dit hem al ernstig vergiftigen.

Normaal gesproken worden honden en katten niet zo snel door chemische middelen aangetrokken. Maar helaas heeft Ethyleenglycole een zoete smaak wat het middel aanlokkelijk maakt voor onze viervoeters.

 

Anti-vriesmiddel op de grond vormt het gevaar

Anti-vriesmiddelen worden in het winterseizoen veelvuldig door autorijders gebruikt. En daar wordt nogal eens wat bij gemorst. Niet zelden vind je kleine plasjes van deze middelen op opritten, parkeerplaatsen en in garages. En juist dat zijn plekken waar honden en katten regelmatig langskomen. Oppassen dus!

 

Symptomen vergiftiging door Ethyleenglycol

Nadat een hond of kat anti-vriesmiddel binnen heeft gekregen, kan hij al binnen 30 minuten ziek worden. De eerste symptomen van zo’n vergiftiging zijn:

  • braken
  • veel drinken en plassen
  • wankelen – dronkemansgang

 

Direct ingrijpen!

Het is belangrijk om direct contact met de dierenarts op te nemen wanneer je vermoedt dat je dier anti-vriesmiddel heeft gekregen. De afbraakproducten van ethyleenglycol kunnen namelijk ernstige en blijvende nierschade geven. Wanneer je hond of kat niet tijdig behandeld wordt, kan de vergiftiging hem zelfs fataal worden.

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Heb jij een huisdier en wil je op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de nieuwste verzorgingstips? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren:

Ja, ik wil de gratis nieuwsbrief ontvangen

 

 

 

 

 

Bron: Dierenkliniek Rotterdam