Dat anti-vriesmiddelen giftig zijn voor onze huisdieren, is voor veel mensen misschien niet eens een verrassing. Maar wist je dat het hoofdbestandsdeel zoet smaakt en honden en katten juist aantrekt?

 

Anti-vriesmiddelen levensgevaarlijk voor honden en katten

Dierenartsen slaan alarm nu we ’s nachts weer met vorst te maken hebben. Anti-vriesmiddelen lijken ideaal bij winters weer maar het hoofdbestanddeel van anti-vriesmiddelen is Ethyleenglycol. Ook als jehond of kat daar slechts een kleine hoeveelheid van binnenkrijgt, kan dit hem al ernstig vergiftigen. Normaal gesproken worden honden en katten niet zo snel door chemische middelen aangetrokken. Maar helaas heeft Ethyleenglycole een zoete smaak wat het middel aanlokkelijk maakt voor onze viervoeters.

 

Anti-vriesmiddel op de grond vormt het gevaar

Anti-vriesmiddelen worden in het winterseizoen veelvuldig door autorijders gebruikt. En daar wordt nogal eens wat bij gemorst. Niet zelden vind je kleine plasjes van deze middelen op opritten, parkeerplaatsen en in garages. En juist dat zijn plekken waar honden en katten regelmatig langskomen. En als ze eenmaal dat ‘lekkere luchtje’ opsnuiven… Oppassen dus!

 

Symptomen vergiftiging door Ethyleenglycol

Nadat een hond of kat anti-vriesmiddel binnen heeft gekregen, kan hij al binnen 30 minuten ziek worden. De eerste symptomen van zo’n vergiftiging zijn:

  • braken
  • veel drinken en plassen
  • wankelen – dronkemansgang

 

Direct ingrijpen!

Het is belangrijk om direct contact met de dierenarts op te nemen wanneer je vermoedt dat je dier anti-vriesmiddel heeft gekregen. De afbraakproducten van ethyleenglycol kunnen namelijk ernstige en blijvende nierschade geven. Wanneer je hond of kat niet tijdig behandeld wordt, kan de vergiftiging hem zelfs fataal worden. Hoe eerder je dier bij de dierenarts is, hoe groter zijn overlevingskans.

 

Hoe kun je zelf het gevaar voor honden en katten voorkomen?

Willen we de risisco’s die antivries-middelen voor honden en katten opleveren helemaal mijden, dan moeten we ze niet meer gebruiken. Omdat wij ook wel snappen dat dit een utopie is, geven we tips om het risisco zo klein mogelijk te houden:

  • Schenk anti-vriesmiddelen altijd met een schenktuit of trechter, dat verkleint de kans op morsen;
  • Controleer na afloop of je op de grond of auto gemorst hebt;
  • Ruim eventueel plasjes anti-vriesmiddel direct op en alleen opdeppen is daarbij niet genoeg. poel altijd na met water wat je ook wer opdept;
  • Loop je over de straat en zie je ergens een plasje bij een auto liggen, ruim dat indien mogelijk op dezelfde manier op;
  • Let goed op waar je hond tijdens het uitlaten interesse intoont en probeer bij de auto’s weg te houden.

Bron: Hart voor Dieren Magazine en  Dierenkliniek Rotterdam

 

Ook interessant voor jou

 

nieuwsbrief veedieren