Met nieuwe criteria voor hondenfokkerij wordt gepoogd het welzijn van ouderdieren en nakomelingen te vergroten. Door verkeerde keuzes in de hondenfokkerij én de groeiende vraag naar bepaalde kortsnuitige hondenrassen, komen ernstige schedel – en snuitafwijking helaas steeds vaker voor. Deze afwijkingen vormen een groot gezondheidsrisico en maken het leven van een hond onnodig zwaar.

 

Afwijkingen kortsnuitige honden onderzocht

De universiteit van Utrecht deed onderzoek naar onder meer kortsnuitige honden. Uit dat onderzoek bleek dat deze honden door de vorm van hun schedel en snuit, vaker te maken hebben met gezondheidsproblemen als uitpuilende ogen, het niet kunnen sluiten van de ogen, benauwdheid, continue hoofdpijn en oververhitting. Dit zijn zaken die we toch geen enkele viervoeter aan willen doen? Gelukkig vormde onder meer dit onderzoek de aanleiding om nieuwe criteria voor hondenfokkerij op te stellen.

 

Hoe helpen de nieuwe criteria voor hondenfokkerij?

Het is in Nederland al langer verboden om via het fokken specifieke uiterlijke kenmerken door te geven die schadelijk kunnen zijn voor het moederdier of de nakomelingen. Om ervoor te zorgen dat deze wet beter door fokkers wordt nageleefd, komt minister Carola Schouten met nieuwe criteria voor het dierenwelzijn van ouderdieren en hun nakomelingen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het ademgeluid, neusverkorting en het ooglidreflex.

Tijdens inspecties kunnen de NVWA en LID de nieuwe criteria voor hondenfokkerij inzetten en zo de wetgeving beter handhaven. Maar ook voor dierenartsen en fokkers zelf zijn de criteria een helpende hand bij het selecteren van gezondere ouderdieren.

 

Hoopvolle toekomst met Fairfokprogramma

Naast nieuwe wetgeving en criteria, bestaan er ook hoopvolle initiatieven vanuit de hondenfokkerij zelf. Eén daarvan is het Fairfokprogramma. Daarin werken fokkers en partners uit de branche, samen met de overheid om gezondere honden te krijgen.

Rasverenigingen zijn bijvoorbeeld bezig met het kruisen van rassen om voor gezondere nakomelingen te zorgen. Erfelijke ziektes probeert men via goede fokkeuzes uit bepaalde familielijnen te krijgen. Daarnaast krijgen keurmeesters verplichte nascholing.

 

Wat kun je zelf doen?

De nieuwe criteria voor hondenfokkerij is een deel van de oplossing. Anderzijds is er ook wat ‘de vraag van de markt’ heet. Zolang mensen naar puppy’s blijven vragen die bijvoorbeeld zeer uitpuilende ogen hebben, zullen er altijd fokkers zijn die – hoe verschrikkelijk ook –  in deze dieren commercieel belang zien.

Overweeg een hond uit het asiel te adopteren als je een nieuwe viervoeter wilt verwelkomen. Kies je voor een puppy bij een fokker? Verdiep je dan altijd eerst in de specifieke kenmerken en eventuele gezondheidsproblemen van een ras. Onderzoek daarnaast ook grondig de achtergrond van de betreffende fokker. Welk belang hecht hij aan dierenwelzijn? Waarom heeft hij specifiek voor dit ras gekozen?

 

Blijf op de hoogte van het dierennieuws

Schrijf je nu gratis in voor de nieuwsbrief van Hart voor Dieren en ontvang al het dierennieuws en verzorgingstips voor je huisdier.

Ja, ik wil op de hoogte blijven van dierennieuws

 

Bron: Rijksoverheid en Universiteit Utrecht