Bij de tanden van je konijn is het vooral belangrijk ze goed op lengte te houden. Het knippen daarvan doen dierenarts vaak niet meer, bovendien zijn er ook natuurlijke manieren om konijnentanden te slijten. En om het gebit van je konijn in de gaten te kunnen houden, leren we je ook hoe je zijn tanden en kiezen bekijkt.
“Dat groeit maar door!”
Konijnentanden groeien oneindig door; als je dier ze zelf – met behulp van zijn baasje – niet zou slijten, zit zijn bek al snel ‘op slot’. Zijn tanden zouden over elkaar heen groeien, zich in het tandvlees boren en eten onmogelijk maken. Genoeg nu over allerlei horrorscenario’s, maar het mag duidelijk zijn; tandjes helpen slijten hoort bij een goede basisverzorging van konijnen.
Hulptroepen om tanden en kiezen te slijten
Het kauwen en knabbelen is voor konijnen de natuurlijke manier om hun tanden en kiezen te slijten én ook schoon te houden. Bovendien is het knabbelen ook natuurlijk konijnengedrag om stress tegen te gaan. Zo stimuleer je konijn om te kauwen:
- droogvoer
- kwalitatief hooi
- leuke kauwspeeltjes
- kauw- en groentesnacks
Kauwsnacks geef je wel met mate om overgewicht te voorkomen en houd bij de groentesnacks rekening met wat je konijn wel en niet mag eten.
Het gebit van je konijn controleren
Een gezond en sterk gebit is belangrijk voor je konijn. Het helpt hem om pijnvrij van zijn eten te genieten en zijn voedsel goed te kunnen verteren. Controleer af en toe zijn tanden, kiezen en tandvlees om te checken of hij problemen in zijn bekje heeft:
- Pak je konijn rustig vast nadat je eerst je handen hebt laten zien. Het liefst voorkom je daarbij dat je hem optilt, de meeste konijnen hebben daar namelijk een hekel aan. Benader hem bovendien nooit van bovenaf, als prooidier zou hij daardoor denken dat hij door een natuurlijk vijand gegrepen wordt.
- Aai je dier, blijf rustig tegen hem praten en ga pas verder als hij zich ontspant.
- Duw met je vingers vervolgens de bovenlip omhoog en onderlip omlaag. Nu komen zijn tanden en kiezen bloot te liggen waardoor je het gebit kunt bekijken.
En wat valt er dan te zien?
Een gezond konijnengebit bestaat uit 20 kiezen, 4 snijtanden en 2 stifttanden, een soort extra kleine snijtandjes achter zijn gewone snijtanden in de bovenkaak. Het zijn overigens ook deze tanden die maken dat een konijn geen knaagdier is.
Controleer of de snijtanden in de onderkaak, achter de bovenste snijtanden en stifttandjes komen als je konijn bijt, en de kiezen mooi op elkaar aansluiten. Verder mogen de tanden niet ernstig verkleurt zijn en het tandvlees niet rood en opgezwollen, dat zou op tandplak en een ontsteking kunnen wijzen.
Merk je dat je dier tijdens de controle tegenwerkt en probeert weg te komen? Laat hem dan rustig gaan. Veel konijnen moeten wennen aan zulke handelingen. Het belangrijkste is dat je de situatie zo ontspannen mogelijk houdt. Probeer stapsgewijs te oefenen, pak het op een ander moment weer op.
Als je een afwijking bij het gebit tegenkomt
Ontdek je dat tanden of kiezen niet goed staan, of kom je iets anders tegen wat niet bij een gezond konijnengebit hoort? Neem dan contact op met de dierenarts. Hij/ zij zal de controle nogmaals uitvoeren en nagaan of er iets aan het gebit moet gebeuren.
Inkorten konijnentanden door dierenarts
Mocht blijken dat de lengte van de tanden het probleem is, dan zal de dierenarts ze inkorten. Vroeger gebeurde dat veelal door het knippen van konijnentanden, tegenwoordig slijpen de meeste dierenarts het gebit, indien nodig.
Als een konijn opeens minder eet…
…is dat meestal geen goed teken. Waarom hij minder of niet meer eet kan allerlei oorzaken hebben, maar gebitsproblemen is vaak het eerste waar dan naar gekeken wordt. Daarbij heeft je konijn nog even veel trek, maar lukt het eten minder goed of zelfs helemaal niet meer. Ook kan het duiden op een verminderde eetlust, wat een symptoom kan zijn van veel voorkomende ziektes bij konijnen.
Als je dier opeens minder eet, is dat altijd een reden om contact op te nemen met de dierenarts.
Verder lezen over konijnen
Bron: Hart voor Dieren Magazine