Konijnen stressvrij in de auto meenemen. Hoe kun je dat veilig doen en je konijn toch comfortabel laten zitten? Of je je dier nu vervoert naar de dierenarts, tijdens een verhuizing, of voor vakantie: wij helpen je op weg!

 

Hoe neem je een konijn mee in de auto?

Als je een konijn in de auto moet vervoeren, doe je dat het best in een transportmandje. Bij de dierenspeciaalzaak vind je konijnenmandjes in allerlei maten en van verschillende materialen. De maat en veiligheid zijn daarbij de belangrijkste factoren. Bij grote en zware konijnenrassen gebruik je daarom liever een transportmandje voor katten.

Kies voor een materiaal dat makkelijk schoon te maken is en zorg dat de box voldoende beschermt tegen kou en tocht. Tegelijkertijd moet luchtcirculatie wel mogelijk zijn.

 

Keuzehulp transportmandje

·         Heeft mijn konijn voldoende ruimte om zich te draaien en languit te liggen?

·         Kan ik mijn dier makkelijk in en uit de box krijgen?

·         Is het mogelijk om een drinkfles in het mandje te bevestigen?

·         Heeft het een handige greep?

·         Heb ik zowel aan de voorkant als bovenkant zicht op mijn konijn?

·         Is het een lichtgewicht transportbox?

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn auto transportbox

 

Aankleding transportmandje

Zorg voor een zachte en absorberende ondergrond. Daarvoor kun je een handdoek of speciale onderleggers gebruiken. De onderleggers moet je na één keer weggooien om het mandje vrij van ziekteverwekkers te houden. Een handdoek daarentegen kun je grondig wassen en is dus duurzamer. Leg ook wat van de bodemdekking uit het konijnenverblijf in de transportbox. De bekende geur daarvan heeft een kalmerend effect op je dier.

 

Wennen aan het mandje

Zet het mandje een paar dagen in het konijnenverblijf. Hierdoor kunnen je dieren wennen aan de box. Leg eventueel wat lekkers in het transportmandje zodat ze verleid worden om alvast een kijkje te nemen.

 

Goede plaatsen in de auto

Ook de plek waar je de box neerzet, bepaalt of het transport van je konijn goed verloopt. Zet de transportmand op een plaats waar hij tijdens het rijden niet kan kantelen of omvallen. Klem hem bijvoorbeeld achter je stoel, in de voetenruimte – of plaats de transportbox op de achterbank waar je hem vastzet met een gordel.

Let op: Plaats de box altijd dwars op de rijrichting, hierdoor zal hij tijdens het remmen niet naar voren schieten.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn auto tips

 

Tips voor tijdens de autorit

  • Geef je konijn een traktatie, dit biedt afleiding tijdens de autorit;
  • Zorg tijdens warme dagen dat de airco wel koelt maar niet op je konijn gericht staat;
  • Geen airco maar wel hoge buitentemperaturen? Vervoer je dier dan alleen in de ochtenduren
  • Kies altijd de kortste route en vermijd onnodige tussenstops;
  • Rijd rustig en draai geen harde muziek;
  • Praat op een rustige toon tegen je konijn en eventuele medepassagiers. Stemverheffingen kunnen je dier extra stress geven.

 

Langere autoritten met je konijn

Het meegenomen worden in de auto is voor veel konijnen geen pretje. Het liefst voorkom je lange autoritten dan ook zoveel mogelijk. Mocht het toch een keer voorkomen, controleer je dier dan regelmatig. Hoe zit en ademt je konijn? Is de stress nog behapbaar voor hem? Geef je dier tussendoor wat water en voer, en vervang zo nodig de handdoek of onderlegger.

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief dieren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bron: Hart voor Dieren Magazine