In het Midden-Oosten worden huisdieren op straat gedumpt omdat mensen bang zijn dat ze het coronavirus op hen zouden overbrengen. Vooral honden en katten leiden een zwerversbestaan en worden zelfs mishandeld.

 

In een reportage op de Libanese televisie werd vorige week onterecht gesuggereerd dat het coronavirus kan worden overgebracht van huisdier op mens. Daarna sloeg de paniek in het Midden-Oosten toe. De reportage bracht niet alleen dieren in gevaar maar ook hun baasjes. Eigenaren die nog met hun hond over straat lopen, worden hierop aangekeken. Ook wordt er vergif op straat gelegd, verstopt in vlees. Veel honden zijn al een langzame en pijnlijke dood gestorven hierdoor. Opvangcentra weten niet meer waar ze naartoe moeten met het grote aantal zwervende dieren.

Midden-Oosten

Kritiek

Joyce Akiki, de journaliste die de reportage over COVID-19 en huisdieren maakte, kreeg een vloedgolf van kritiek over zich heen. Mensen reageerden op haar Facebookpagina dat zij verantwoordelijk is voor de dood van honderden huisdieren. Maar Akiki vertikt het zich te verontschuldigen en blijft bij haar standpunt, ook al is het niet gebaseerd op wetenschappelijke feiten. 

Verdriedubbeld

Het asiel Beirut for the Ethical Treatment of Animals (BETA) constateert dat er en verdriedubbeling heeft plaatsgevonden van het aantal gedumpte dieren in de stad. Veel honden en katten worden zwaar toegetakeld aangetroffen. Dieren zijn met een auto overreden of in hun snuit geschoten. De asielen draaien overuren maar kunnen de dierenstroom binnenkort niet meer aan. De economische crisis in Libanon zorgt namelijk voor grote problemen en fondsenwerving verloopt niet succesvol. Ook is de prijs van diervoeding zo sterk gestegen dat veel baasjes en opvangcentra dit niet meer kunnen opbrengen.

Midden-Oosten

Niet langer welkom

Ook op andere plekken in het Midden-Oosten is het coronavirus bijzonder slecht voor huisdieren. In Jordanië worden katten via Facebook aangeboden omdat hun baasjes ze niet langer in huis willen hebben. Een vrouw uit de Egyptische hoofdstad Caïro vertelt dat sommige moskeeën geadviseerd hebben om huisdieren zo snel mogelijk weg te doen.
Arabische beroemdheden delen inmiddels op social media massaal foto’s van hun huisdier in een poging om het tij te keren.


Kun je het coronavirus oplopen via je huisdier?

Volgens de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht hoeven we ons geen zorgen te maken dat we het coronavirus oplopen via onze huisdieren. Wereldwijd zijn er slechts twee honden en twee katten positief getest op het virus en de dieren zijn na milde klachten weer snel genezen. In een geval leek het virus van de baas op de kat te zijn overgebracht.

Bron: NOS.nl

 

Als je iets voor deze huisdieren die aan hun lot zijn overgelaten wilt doen, overweeg dan een donatie aan BETA.

Mogelijk ook interessant voor jou:
Faculteit Diergeneeskunde geeft antwoord op vragen over huisdieren en corona

Ook honden ervaren nu stress

Moederdag cadeau abonnement Hart voor Dieren