In Colombia woont een populatie nijlpaarden die uit de privédierentuin van Pablo Escobar ontsnapt zijn. De Colombiaanse autoriteit voor biodiversiteit en milieu wil anticonceptiemiddelen inzetten om de groei van deze populatie te remmen.

 

Waar komen de nijlpaarden vandaan?

De nijlpaarden waar het om gaat leven nu in Colombia, maar komen oorspronkelijk uit Afrika. Zo’n 30 jaar geleden haalde Pablo Escobar ze van het Afrikaanse continent voor zijn eigen dierentuin. Na het overlijden van de drugsbaas wisten de dieren te ontsnappen en sindsdien struinen ze door het land.

 

Waarom wordt de voorplanting van de nijlpaarden afgeremd?

De Colombiaanse autoriteit voor biodiversiteit en milieu geeft aan ze de groei van de populatie wil afremmen omdat de uitwerpselen van de dieren de watergebieden in het land bedreigen. Daarnaast geeft de autoriteit als argument dat de nijlpaarden mensen aanvallen en allerlei gewassen opeten.

 

Anti-conceptie in een spuitje

Om de nijlpaarden te kunnen castreren, zouden de dieren eerst gevangen moeten worden. Dat zou levensbedreigende stress bij de dieren teweeg brengen en kan gevaarlijk voor betrokken personen zijn. Daarom heeft de Colombiaanse autoriteit gekozen voor het geven van anti-conceptie via een spuitje. Daarmee hopen de leiders van het project te voorkomen dat het land straks te maken heeft met duizenden nijlpaarden.

nieuwsbrief dierentips