Vinden vogels water in jouw tuin?  Zeker tijdens de warme dagen kunnen ze wel wat extra waterbronnen gebruiken. Niet alleen om te drinken maar ook om zich te wassen. Met een goed onderhouden waterbad is je tuin nóg vogelvriendelijker. 

 

Halen vogels water uit voedsel?

Net als bij mensen is voor vogels water nóg belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, met name insecteneters, halen een groot deel van hun waterbehoefte uit hun voedsel. Zij hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken. Zaadetende vogels moeten daarentegen veel vaker drinken. Dit geldt het hele jaar door, maar in de zomer vinden ze door droogte vaak minder waterbronnen.

 

Een vogelbadje

Zorg ervoor dat vogels water in je tuin vinden. Een vogelbadje is daar een mooie oplossing voor. Zet dit badje niet pal in de zon, maar in de schaduw. Algen groeien namelijk volop in de zon, omdat ze het zonlicht gebruiken als energiebron. Een plek in de schaduw vertraagt deze groei, voorkomt snelle verdamping en het water blijft langer vers. Zet het badje ongeveer 2 meter bij bomen of struiken vandaan, zodat vogels snel kunnen vluchten tijdens gevaar.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Waterbad

 

Installatie waterbad

Een waterbad oogt bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk. Met de beste bedoelingen wordt er vaak teveel water in het bad gedaan. Maar hierdoor gebruiken vogels water juist minder snel. Net zoals bij een natuurlijke plas dient het water niet te diep te zijn.

Het meest ideale bad heeft een verloop van ondiep naar diep, zodat vogels van verschillende grootten kunnen badderen. Leg voor extra grip enkele stenen in het bad of strooi er wat zand in.

 

Vogels keren terug

Om zoveel mogelijk vogels aan te trekken raden we aan om het waterbad continu te voorzien van water. In de natuur zijn betrouwbare plassen schaars en vliegen vogels grote afstanden om ze te bezoeken. Indien er een betrouwbaar waterbad in je tuin is, blijven vogels in de buurt en maken ze er veelvuldig gebruik van.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

vogels water terugkeren

 

Houd het water vers en schoon

Maak het waterbad regelmatig schoon, ongeveer om de 2 à 3 dagen. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddel, maar een borstel met water. Zorg er daarnaast voor dat het water niet troebel wordt door het geregeld te verversen.

 

Help ook ander dieren in je tuin

Je tuin kan volop mogelijkheden bieden om dieren te helpen. Al met wat kleine aanpassingen maak je hun leefomgeving een stuk diervriendelijk.

Lees de tips voor een diervriendelijke tuin

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine