Help dieren als vogels, bijen, kikkers, vlinders en egels door je tuin anders in te richten. Ondersteun je dierenvriendjes met specifieke planten en door ze bij te voeren en onderdak in je tuin aan te bieden.

 

Help dieren door voedingsbronnen te planten

Bijen en vlinders vinden steeds minder nectar en ook de vogels kunnen wel wat extra voedingsbronnen gebruiken. De zonnehoed en ijzerhard zijn mooie planten waarmee je zowel vlinders als bijen helpt. Van typische bijenplanten zijn nog veel meer voorbeelden. Overige insecten zijn weer blij met ander groen en vogels zijn vooral gek op besjes en zaden. Wil je het echt goed doen? Dan maak je in de tuin ook plaats voor een wilde hoek.

Kijk wat het best bij jouw tuin past en zorg voor planten die in verschillende periodes bloeien, zodat dieren zo lang mogelijk van je tuin kunnen genieten. Voor mensen met huisdieren geldt wel dat ze giftige planten voor katten en giftige planten voor honden moeten vermijden.

 help dieren in tuin: de bijen

 

Onderdak in je tuin

Met insecten- en bijenhotels, vogelhuisjes en egelhotels bied je al een mooi onderdak voor dieren in je tuin. Maar ook met je beplanting kun je voor extra beschuttingsplekjes en nestgelegenheid zorgen. Met name vogels zijn gek op hoge beplanting waarin ze weg kunnen kruipen. Denk bijvoorbeeld aan vroeg bloeiende klimop, Gelderse roos en meidoorn. Een vijver is een mooie verblijfplaats voor kikkers en padden, en trekt bovendien ook insecten als de libelle. Voor vogels is deze waterplek een prima badderplaats.

 

Help dieren aan drink- en badderplaatsen

Met een vijver of simpel vogelbadje zorg je voor een goede badderplaats. Sommige vogels, maar ook andere dieren, gebruiken daarentegen graag een zandbadje. Hiervoor leg je een hoopje zand neer op een beschut en veilig plekje. Let op, dit moet wel heel fijn zand zijn. Plaats drinkbakken op verschillende plaatsen en hoogtes in je tuin.

 

Tuin is ook een mooie plaats om bij te voeren

Bied diertjes extra hulp aan door niet alleen hun natuurlijke voeding in je tuin aan te bieden, het bijvoeren is helaas steeds vaker noodzakelijk. Met het voeren van vogels zijn de meeste mensen wel bekend, maar help ook de egels. Na een droge zomer zitten de insecten voor hen helaas vaak te diep in de grond. Geef de dieren kattenbrokjes of egelbrokjes ingesmeerd met gedroogde insectenpaté.

 

Zelfs tuinafval kunnen dieren gebruiken

Ruim jij altijd heel trouw het snoeiafval en de losse bladeren in de tuin? Egels,vogels, insecten en slakken zouden je juist dankbaar zijn als je dat laat liggen. Zij vinden rommelhoekjes in de tuin geweldig: het biedt ze beschutting en een plaats om te scharrelen. Losse takjes zijn in de lente geliefd bij vogels om nestjes mee te maken.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Help dieren met tuin: egels

 

Brrr, de koude wintertemperaturen vragen om extra steun

Het is een fabeltje dat je dieren alleen in de winter kunt helpen, maar wanneer de temperaturen dalen, hebben veel dieren het extra zwaar. Zij die in winterslaap gaan, kunnen tussentijds ontwaken omdat ze bij moeten eten terwijl er nagenoeg geen voedsel is. En ook vogels hebben jou in de winter extra hard nodig. Zorg er in dit seizoen bovendien voor dat drink – en badderbakjes niet bevriezen. Met wat extra tuinklusjes zorg je dat meerjarige planten en bomen de winter goed doorkomen, zodat ze volgend jaar weer dieren helpen te overleven.

 

Dieren maken jouw tuin mooier

Als dierenvriend verwelkom jij de dieren natuurlijk graag in je tuin. Maar ook de planten zelf zijn gebaat bij deze gasten. Bijen, vlinders en vogels helpen de planten bij de bestuiving en vergroten – net als andere dieren in de tuin – de biodiversiteit. Dit is onder andere goed voor de bodemstructuur en beplanting. Kortom; help dieren en je helpt de rest van de natuur ook!

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips

Meer lezen?

Word abonnee van Hart voor Dieren en geniet elke maand van prachtige dierenfoto’s, tips en informatie over voeding, gezondheid en de opvoeding van jouw huisdier, indrukwekkende reportages over natuur en wildlife, handige weetjes over hobby- en boerderijdieren en natuurlijk de leukste abonneevoordelen.