Katten lijken zelf goed te regelen hoeveel en wanneer ze drinken. Maar het heeft toch zin om het drinkgedrag van je kat eens nader te bekijken.

Aan het juiste voedsel voor hun kat kunnen baasjes veel tijd besteden: droog- of natvoer? Of toch liever barfen? Het onderwerp vochthuishouding krijgt over het algemeen maar weinig aandacht; er is dan ook weinig keuze. Leidingwater is immers de perfecte dorstlesser voor onze katten. En toch is het nuttig om het drinkgedrag van je kat eens goed te bekijken.  Want als je huistijger te weinig vocht opneemt, kan dit tot gezondheidsproblemen leiden zoals blaasstenen, nierinsufficiëntie en stofwisselingsstoringen. Drinkt je kat opvallend veel, dan kan dit een symptoom zijn van suikerziekte. In beide gevallen moet je je dier door een dierenarts laten onderzoeken. 

kat water drinken

De ideale hoeveelheid vocht

Een gezonde volwassen kat heeft elke dag ongeveer 50 milliliter vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. Hij haalt dit echter niet alleen uit haar waterbak, maar ook uit zijn voedsel. De voorouders van onze hedendaagse huistijgers waren tenslotte woestijnbewoners, die het met weinig vocht moesten doen. Dit zit nog steeds in de genen van onze katten – dus sommige drinken erg weinig. Goed om te weten: natvoer bestaat voor ongeveer tachtig procent uit water. Als je jouw kat dus stukjes vlees in saus geeft, heeft hij slechts een klein beetje extra water nodig om in zijn dagelijkse vochtbehoefte te voorzien. Desalniettemin moet de waterbak natuurlijk altijd gevuld zijn. Liefhebbers van droogvoer moeten meer drinken om dagelijks 50 milliliter vocht per kilo lichaamsgewicht te krijgen.

Verschillende voorkeuren

Er zijn een paar trucjes om ervoor te zorgen dat je kat voldoende drinkt. Plaats meerdere bakjes water in je woning – bij voorkeur op de favoriete plekken van je kat, zoals op de vensterbank. 

Wist je dit? Katten houden er niet van om te drinken waar ze eten – daarom wordt de waterbak vaak niet gebruikt als deze vlak naast de voerbak staat. Sommige huistijgers houden van stromend water en drinken graag van druppelende kranen of kattenfonteintjes. Let op: als je merkt dat je kat vooral uit het fonteintje drinkt, gebruik dan geen geurversterkers of
gedestilleerd water! Sommige huistijgers geven echter de voorkeur aan ‘oud’ water en maken gebruik van het vocht uit bloemenvazen of tuinvijvers. Als jouw kat van oud water houdt, vul de waterbak dan niet dagelijks direct uit de kraan, maar giet het eerst in een kan en laat het een tijdje staan.

kat water drinken

De bouillontruc

Als je nog steeds het gevoel hebt dat je kat te weinig vocht opneemt, kun je wat tonijnvocht of ongezouten kippenbouillon aan het water toevoegen om het aantrekkelijker te maken. Catmilk is geen alternatief voor kraanwater – vanwege het hoge aantal calorieën is het meer een extraatje en mag het alleen af en toe aan de kat worden gegeven. Belangrijk: koemelk kunnen katten niet verteren. Ze krijgen spijsverteringsproblemen door de melksuiker die het bevat, vergelijkbaar met mensen die last hebben van lactose-intolerantie. Het ideale drankje voor katten is en blijft kraanwater, ook al moet je de dieren van tijd tot tijd een beetje extra aanmoedigen om te drinken.

Uit: Hart voor Dieren magazine

Ook interessant voor jou:
‘Bah, dat lust ik niet!’8 tips voor kieskeurige katten
Zo maak je jouw balkon katvriendelijk

 

Nieuwsbrief