De meeste honden gaan graag mee op wintersport: sneeuwpret, heel de dag buiten zijn en lekker bewegen met de baas. Tips voor een leuke hondenvakantie tijdens het winterseizoen.

 

Tip 1: Kracht- en behendigheidstraining vooraf

Voordat jullie samen met de hond naar de wintersport vertrekken, is het belangrijk zijn spieren extra te trainen. Ook als je normaal gesproken al heel actief bent met je viervoeter en aan verschillende hondensporten doet. Omdat het bewegen in de sneeuw zwaar is en je hond daarbij andere spieren gebruikt dan normaal. Je kunt dit trainen door hem door water of diep zand te laten lopen, bouw dit stapsgewijs op.

 

Tip 2: De juiste uitrusting voor wintersport met je hond

Voor bijna alle wintersporten met een hond heb je een lange riem met een buikgordel nodig. Zo’n gordel verbindt jou aan het harnasje van je hond zodat je je handen vrij kunt houden. Omdat je skistokken in je hand vasthoudt en/of dikke wanten aan hebt, is het gebruik van een normale hondenriem haast niet te doen. Verder is het handig om een rugzak mee te nemen zodat je de spullen van je hond makkelijk kunt vervoeren tijdens het sporten. Voor een hond met weinig vacht is een jas onmisbaar in een wintersportgebied.

 

hond wintersport veilig

 

Tip 3: Check de hondentenen vooraf

Hond getraind, bepakt en bezakt met de juiste spullen? Dan is er nog één laatste check die je moet doen: de haren op de poten en tussen de tenen van je viervoeter. Sommige hondenrassen zijn ruim behaard op hun poten en dat kan tijdens de wintersport problemen geven. De sneeuw blijft gemakkelijk aan de langharige vacht plakken en pakt daar samen tot pijnlijke klonten. Langharige vacht op de poten kun je daarom het best bijknippen voor jullie vertrek.

 

Tip 4: Pootjes hebben extra bescherming nodig

Sledehonden dragen vaak booties in de sneeuw. Deze worden ook aanbevolen voor viervoeters die lange stukken over ijs en door de sneeuw gaan rennen, omdat scherpe randjes de poten ernstig kunnen beschadigen. Als je alleen wandelt of jogt in de zachte sneeuw, moet je de pootjes elke keer opnieuw met vaseline insmeren. Dit beschermt tegen zout en split op bestrooide paden en wegen.

 

hond wintersport spierpijn

 

Tip 5: Ken je sneeuwparadijs

Honden zijn niet overal welkom in de wintersportgebieden. Informeer dan ook van tevoren of er bijvoorbeeld speciale pistes of routes zijn voor de hond of dat honden op z’n minst zijn toegestaan op het terrein. Vermijd steile hellingen waar men op hoge snelheid skiet. En let op! Ook buiten de pistes kunnen diepe stukken sneeuw gevaarlijk zijn voor hond en baas, net als bevroren wegen die spiegelglad zijn.

 

Tip 6: Dit moet mee in de rugzak van de hond

De inspanning tijdens het wintersporten met je hond maakt dorstig en verleidt je dier om sneeuw te eten. Wees dat voor door een opvouwbare drinkbak en een fles water mee te nemen als jullie op pad gaan. Neem daarnaast wat snacks mee waar je hond van kan genieten tijdens een pauze. Geef hem overigens geen grote maaltijd voordat jullie vertrekken. Intensief bewegen met een volle maag kan namelijk een maagtorsie veroorzaken.

Heel belangrijk om mee te nemen in een wintersportgebied zijn hondenpoepzakjes. De uitwerpselen vergaan extreem langzaam in de kou, bederven het sneeuwlandschap en zorgen ervoor dat steeds meer mensen zich gaan ergeren aan honden.

 

Tip 7: Zoekspelletjes in de winter zijn anders

De neus van de hond kan het niet schelen of het object dat hij zoekt diep onder de sneeuw of op het oppervlak ligt. Maar het risico om kwijt te raken wat de hond niet terugvindt, is vrij groot. Bovendien kan de laag sneeuw zo diep zijn dat ook je hond erin verdwijnt. Vermijd verstopplekken in diepe sneeuw of hang het lekkers/speeltje aan bomen of struiken. Voor honden die van vangspelletjes houden: gebruik ringen met een grotere diameter, die – in tegenstelling tot ballen – niet diep in de sneeuw zakken. Ook frisbees zijn geschikt.

 

Tip 8: Cooling down voor de wintersporter op vier pootjes

Een sportieve dag in de frisse winterlucht doet honden goed, maar zorgt tijdens de wintersport ook regelmatig voor rustmomenten. Tijdens die lange pauzes geef je extra aandacht aan vermoeide botten en spieren om blessures te voorkomen. Wrijf je hond in jullie huisje of hotel grondig droog. Geef hem een warme plek om uit te rusten en te ontspannen. Warm zijn voedsel een beetje op en laat je viervoeter heerlijk slapen. Zo geniet je hond optimaal van zijn wintersportvakantie.

bron: Hart voor Dieren

 

nieuwsbrief dierentips