Konijnen en hitte zijn geen goede combinatie. Zodra de buitentempratuur op 24 graden komt, kunnen deze dieren last krijgen van de warmte. Een in het wild levend konijn heeft een prima oplossing bedacht om de hitte te ontvluchten, maar onze huisdieren moeten we daar een handje bij helpen.

 

Hitte en konijnen in de natuur

Dikwijls vragen mensen zich af waarom konijnen bij hitte geholpen moeten worden. Wanneer ze in de natuur leven hebben ze ook te maken met hoge tempraturen, en die wilde soortgenoten redden zich toch pprima? Dat klopt. Maar in de natuur trekken konijnen zich als het erg warm is terug onder de grond en onze huisdieren hebben die mogelijkheid niet. Met als gevolg dat zij zich weliswaar zo rustig mogelijk houden en de schaduw opzoeken, maar als het echt warm is, zal dat niet voldoende zijn. Als verzorger moet je je konijnen daarom helpen voldoende af te koelen.

 

Reisverbod konijnen tijdens hitte

Stress voorkomen op warme dagen is erg belangrijk. Laat je konijnen bij hitte zoveel mogelijk met rust en laat ze zelf bepalen waar ze willen liggen. Reis alleen met je konijn in een uiterstnoodgeval. Helaas komt het met warm weer nog regelmatig voor dat konijnen overlijden aan onnodige stress, dus neem bij twijfel liefst eerst contact op met je dierenarts. Misschien is er de mogelijkheid dat hij een telefonisch consult geeft of zelf bij jullie langskomt.

konijn hitte verkoeling


Hok en ren tijdens de zomer

Warme dagen vragen om aanpassingen rond en in het hok, zodat je konijnen voldoende beschermd zijn tegen de zon:

 • Zorg ervoor dat de konijnen altijd over schaduwrijke plekjes beschikken waar ze zich kunnen terugtrekken.
 • Plaats een doek of en parasol boven het hok en de ren en houd rekening met het draaien van de zon gedurende de dag.
 • Creëer een afdakje en laat daar eventueel, niet giftige klimplanten overheen groeien. Bijvoorbeeld de kiwi klimplant of de klimroos.
 • Bied je konijnen de mogelijkheid om buiten het hok in een ren of in de tuin te gaan liggen, want hokken kunnen snel opwarmen.
 • Dek de ren of het hok aan de bovenkant af met (vochtige) lakens. Hang het laken echter niet voor de ingang, want dan blokkeer je de koele luchtstroom.
 • Is het zo warm dat het niet lukt om het konijn buiten goed koel te houden, zet hem dan binnen op een koel plekje, maar niet op de tocht.
 • Probeer de zon zoveel mogelijk buitenshuis te houden door bijvoorbeeld de gordijnen te sluiten.
 • Zet het konijnenverblijf op een koelere locatie in huis neer.

 

Extra afkoelen

Met deze tips geef je je konijn  extra verkoeling:
 • Leg een tegel neer waar je konijnen op kunnen liggen en maak deze regelmatig nat.
 • Geef een koelmat aan je konijn of maak er zelf één koelstation door een plastic fles voor 2/3 met water te vullen en in de koelkast te leggen.
 • De oren van je konijn met lauw water besproeien zorgt ook voor verkoeling

 

Water vers en fris houden

Hydratatie is altijd belangrijk voor je konijn, maar zeker tijdens warme dagen met oplopende temperaturen. Het vers en koel houden van drinkwater kan dan een uitdaging zijn, maar met deze tips los je dat gemmakelijk op:

 • Ververs het water regelmatig en zet extra bakjes lauw water neer.
 • Gebruik een isolatiehoesje over de waterfles, daardoor blijft niet alleen het water koeler, maar voorkom je ook algengroei.

 

Vaker schoonmaken

Maak het hok en het toilethoekje bij hitte vaker schoon en controleer je konijnen minimaal twee keer per dag op wondjes, plakpoep en parasieten. Vergeet daarbij niet het deel onder de staart. Vooral met warm weer loopt je konijn risisco op madenziekte, ook wel Myiasis genoemd. Maar überhaupt trekken ongewenste gasten bij hitte nog sneller naar het konijnenhok.

konijn hitte naar dierenarts

 

Vacht mag wat korter

Tijdens zomerse dagen knip je de vacht van langharige konijnen korter, zodat ze minder last hebben van de warmte. Maar let op! Verwijder de vacht nooit helemaal, deze biedt je konijn juist bescherming tegen invloeden van buitenaf.

 

Last van oververhitting?

Denk je dat je konijn echt heel veel last van de hitte heeft? Dat zie je aan één of meerdere van deze symptomen:
 • slap, futloos, sloom, totaal inactief
 • dronken of wiebelig bewegen
 • niet eten
 • languit liggen met hele warme oren
 • snelle ademhaling met het hoofd achterover
 • hijgen
Maak een handdoek nat en wikkel je konijn hierin, met uitzondering van zijn kop. Bel gelijk de dierenarts om te overleggen.

 

 

Gebruik nooit koud water

Gebruik nooit koud water voor konijnen, niet om te drinken en ook zeker niet om af te koelen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken en hierdoor kan het dier zijn warmte niet meer kwijt. Laat de oren van je konijn altijd vrij, wikkel er nooit koude doeken omheen, ook dan kan het konijn zijn hitte niet meer kwijt.

Bron: Rabbits Company, Hart voor Dieren Magazine

 

Ontdek ook deze konijnenartikelen:

nieuwsbrief