Wat is er aan de hand als je kat plotseling buiten de bak plast? Vaak wordt gedacht dat katten dit uit protest doen, maar meestal blijkt er iets heel anders aan de hand.

 

Wat schuilt er achter de spontane onzindelijkheid van je kat?

Als je kat opeens onzindelijk wordt, is dat altijd een reden om je af te vragen wat er met je huistijger aan de hand is. Katten zijn namelijk hele schone dieren die erg op hygiëne gesteld zijn. Jouw huis ziet je kat als ‘zijn nest’ en zal hij niet zomaar vervuilen. De meest voorkomende oorzaken van onzindelijkheid:

 

Wat moet ik doen als mijn kat opeens in huis plast?

Je kat straffen is nooit de oplossing. Vaak vindt je kat het ongelukje net zo vervelend als jij. Soms is er een duidelijke aanleiding voor de onzindelijkheid. Bijvoorbeeld wanneer je van kattenbakvulling hebt gewisseld. Als de reden niet meteen duidelijk is, ga je eerst naar de dierenarts om fysieke problemen uit te sluiten. De arts zal kijken naar het klinisch beeld, mogelijk gevolgd door een bloedonderzoek en urinetest. Als het in huis plassen om gedrag blijkt te gaan, probeer dan de oorzaak te achterhalen en daar wat aan te doen.

 

Als je kat al wat ouder is…

Bij onzindelijkheid bij oudere katten zal ook specifiek onderzocht worden op artrose en dementie. Alhoewel artrose ook bij jonge dieren voorkomt lopen seniorkatten meer risico.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat plast in huis

 

Oorzaak van kattengedrag achterhalen

Observeer het kattengedrag goed om de oorzaak te kunnen achterhalen:

  • Hoe vaak komen de ongelukjes voor?
  • Sinds wanneer is je kat onzindelijk geworden?
  • Op welke momenten plast je kat in huis? Wat doet hij vlak daarvoor en daarna?
  • Heeft je kat eerder ongelukjes in huis gehad en wat heeft toen geholpen?

 

Katten houden niet van veranderingen

Katten willen weten wat ze wanneer kunnen verwachten en hebben dagelijkse structuur nodig. Deze gewoontedieren zijn dan vaak ook niet te spreken over veranderingen. Dat geldt voor hun kattenbak en andere spullen, voeding en de mensen + dieren in huis. Niet zelden leidt het plaatsen van een nieuwe kattenbak tot (tijdelijke) onzindelijkheid. En wat dacht je van een nieuw bankstel? Alhoewel de dieren bij nieuwe meubels eerder voor de passieve aanpak kiezen: gewoon negeren! Nieuwe huisgenoten of gezinssamenstelling kunnen je kat veel kopzorgen geven. Het in huis plassen is dan een teken van stress.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat onzindelijk verandering

 

Traumatische ervaringen

Traumatische ervaringen kunnen ook bij katten heel wat teweeg brengen. Vaak gaat het om zeer bedreigende situaties waarin je huistijger moest kiezen tussen vechten of vluchten. En wat hij ook koos, de uitkomst was dramatisch. Of je kat had helemaal geen keuze zoals wanneer hij in een kleine ruimte zat en niet weg kon komen. Na zulke ervaringen kan hij blijvend stress ervaren en daardoor onzindelijk worden. Realiseer je dat trauma’s en hun invloed op kattengedrag complex zijn. Mocht jouw huistijger dit overkomen, schakel dan de hulp in van een dierenarts of kattengedragsdeskundige.

 

Te vroeg bij moederpoes weggehaald

Wanneer je een kitten als nieuw gezinslid verwelkomt, is het kleintje vaak al zindelijk. De moederpoes heeft hierin de belangrijkste rol gespeeld. Ook de basis ‘leefregels voor katten’ zijn deels bijgebracht door de moeder, maar broertjes en zusjes hebben hier ook bij geholpen. Tijdens het ravotten met elkaar ontdekken ze spelenderwijs waar hun grenzen liggen. Langdurende onzindelijkheid kan er bij een kitten op wijzen dat hij niet lang genoeg in zijn nestje mocht blijven.

 

Sproeien of onzindelijkheid?

Het sproeien in huis is iets anders dan onzindelijkheid. Je kat sproeit om te markeren, vaak om een signaal aan andere dieren te geven. Zowel katers als poezen doen dit. Maar hoe zie je het verschil? Wanneer je kat plast zal hij dit zittend doen, terwijl tijdens het sproeien dieren meestal staan. Zo sproeien ze recht naar achteren. Daarbij staat de staart rechtop en kan die een beetje trillen. Sommige huistijgers ‘trappelen’ ook. Bij onzindelijkheid is de ‘plas’ vaak veel groter. Bovendien sproeien katten tegen opstaande vlakken – zoals een muur of het raam – en plassen ze veelal op een liggend vlak.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou

 

nieuwsbrief veedieren