Een hond en kat samen in één huishouden. Of dat goed gaat, is onder meer afhankelijk van hun karakter en ervaring met andere dieren. Maar als je de introductie met geduld en juiste begeleiding aanpakt, vergroot je de kans van slagen. Want alhoewel ze elkaars taal niet verstaan, kunnen honden en katten elkaars beste vriend worden.
Zou mijn huisdier met een hond of kat samen kunnen leven?
Als je je een hond of kat samen als huisdieren wilt houden, zien je de mogelijkheden van het samenleven met de ander vaak zonnig in. Het is logisch dat je enthousiast bent, maar bedenk dat de veiligheid en het welzijn van je dier(en) voorop staat.
Probeer in te schatten of je viervoeter samen met een hond of kat in één huis zou kunnen wonen. Hoe reageert hij bijvoorbeeld doorgaans op andere dieren, en als deze specifiek in zijn territorium komen? En hoe is zijn karakter? Bij bijvoorbeeld een zeer waakse hond die huis en baas fel verdedigt, is de kans dat een kat in huis geaccepteerd wordt klein. En heb je een angstige kat, dan is een hond in huis mogelijk een blijvende stressfactor.
Kies een goede match
Is je hond of kat een nieuwsgierig dier dat benieuwd is naar nieuwe zaken en op onderzoek uitgaat, dan biedt dat natuurlijke kansen. Toch geeft het nog geen zekerheid dat hond en kat elkaar zullen verdragen.
Vergroot jullie kansen door het kiezen van een goede match, daarbij spelen karakter en leeftijd van hond en kat een grote rol. Want alhoewel een senior niet per se bij een senior geplaatst hoeft te worden, is een drukke stuiterbal vaak te heftig voor een rustig oudje. En alhoewel puppy’s en kittens makkelijker aan nieuwe dingen wennen, is bij een volwassen hond of kat het karakter al duidelijk. Bovendien kun je een volwassen dier adopteren dat al eens samen heeft geleefd met een hond of kat. Dat maakt de kans op vriendschap tussen de twee huisdieren nog groter.
De introductie voorbereiden
Eindelijk is het dan zover; je nieuwe hond of kat is in aantocht! Het is goed te beseffen dat de introductie in stappen gaat. Een paar dingen die je kunt voorbereiden:
- Check vooraf of je nieuwe huisdier alle basisvaccinaties en preventieve behandelingen tegen parasieten als vlooien, wormen en teken heeft gehad.
- Zorg dat je hond en kat tijdelijk in aparte kamers kunnen verblijven.
- Kies een neutrale plaats in huis waar je hond en kat voor het eerst samen zullen komen. Zorg dat dit een rustige kamer is.
- Maak de betreffende kamer grondig schoon.
- Zorg dat in de ‘eigen kamers’ alles staat wat honden en katten nodig hebben.
- In de neutrale kamer creëer je rust- en schuilplekjes voor beide dieren. Daarbij geldt dat katten graag hoog zitten, bijvoorbeeld op een uitgebreide krabpaal.
- Leg ook in de neutrale kamer honden – en kattenspeelgoed neer als afleiding. En wie weet, misschien zet het speelgoed je hond en kat aan om samen te spelen.
Nieuw huisdier eerst alleen door het huis laten lopen
Je uiteindelijke doel is dat je hond en kat het samen goed kunnen vinden. Maar de eerste kennismaking kan voor beide dieren stressvol zijn. Voor de één komt er een indringer binnen en de ‘nieuweling’ moet niet alleen wennen aan een nieuw dier, maar ook aan een compleet nieuwe leefomgeving. Daarom is het goed dat je het nieuwe dier eerst alleen door het huis laat lopen. Zo kan hij in alle rust de nieuwe luchtjes opsnuiven en de boel verkennen.
Hond en kat samen: de kennismaking
Omdat je nooit zeker weet hoe je hond op een kat zal reageren, ook niet als je hem al jarenlang kent, houd je hem tijdens de allereerste kennismaking het best aan de lijn. De introductie laat je slechts een paar minuten duren, anders is het voor de dieren misschien te stressvol. Zodra je hond en kat rustig samen kunnen zijn, zet je de volgende stap:
- Aai de dieren om en om zonder je handen te wassen; zo vermengen hun geuren zich.
- Dwing je viervoeters niet om te blijven als één van hen wegloopt.
- Geef je hond en kat tegelijkertijd een snack. Zo koppelen ze een positieve ervaring aan de ontmoeting met de ander.
- Leid beide dieren af met een geluid of speeltje als bij één van de twee de spanning oploopt.
Blijf zelf rustig
Bewaar zelf de kalmte wanneer je hond en kat samenkomen en blijf op een rustige toon tegen ze praten. Dit is een heel belangrijk punt. Het is immers voor de dieren zelf al spannend genoeg. Als hun mens zich dan ook nog opwindt, zullen de dieren angstig worden. Want zeker in een situatie die voor hen totaal onbekend is, zullen ze aan jou proberen af te leiden hoe ze deze moeten interpreteren. En alhoewel wij super-enthousiasme als een positief signaal zien, kunnen honden en katten dit gemakkelijk verwarren met negatieve spanning.
Laat je huisdieren niet alleen
Laat je dieren tijdens de gewenningsperiode niet alleen in één kamer, nooit. Ook niet om even snel iets uit een andere kamer te pakken. Dit betekent overigens niet dat je er continu ‘bovenop’ moet zitten. De eerste paar keer is dit wel verstandig, maar daarna is het juist belangrijk om iets alledaags in de kamer te gaan doen. Natuurlijk houd je hond en kat dan wel in de gaten. Maar door je dagelijkse klusjes op te pakken, wordt het andere dier eerder als onderdeel van de dagelijkse gang gezien.
Hoe lang duurt het voordat hond en kat gewend zijn?
Hoe lang de kennismakingsperiode zal duren, verschilt per duo. Maar ga in ieder geval uit van een aantal maanden met dagelijkse ontmoetingen. De kat zal een vertrouwensissue hebben; de andere viervoeter is van nature eerder een bedreiging dan metgezel. En daarmee moet hij nu opeens samenleven! Geen wonder dat hij tijd nodig heeft om te snappen dat de hond geen gevaar vormt. En het vreedzaam samenleven is ook pas mogelijk als de hond de kat niet (meer) als snack of speelgoed ziet. Tegelijkertijd moet hij leren dat een kat in huis niet betekent dat hij minder aandacht of voeding krijgt. Daarbij is een schone taak weggelegd voor jou als baasje. Pas als de twee snappen dat de ander geen nadelen oplevert, zal hun stressniveau dalen.
Let goed op de lichaamstaal tijdens de introducties
“Honden en katten kunnen niet praten, maar zeggen heel veel.”
Ook als je hond en kat samen in een kamer verblijven zonder elkaar aan te vallen, wil dat nog niet zeggen dat ze zich bij elkaar kunnen ontspannen. De lichaamstaal van je dieren vertelt hoe ze zich echt voelen. En daarbij kan een kleine nuance al een wereld van verschil betekenen. Verdiep je daarom vooraf goed in de hondentaal en kattentaal, zodat je geen signalen mist.
Reële verwachtingen
Soms worden een hond en kat de beste maatjes. Stiekem is dat natuurlijk waar je als baasje op hoopt. Gezellig samen in de mand, op de bank of misschien zelfs een kat die jullie uitlaatrondjes meeloopt. En dat kan inderdaad gebeuren. Is het niet na de wenperiode, dan misschien wel na een paar jaar. De behoefte aan nabijheid kan bij huisdieren immers ook veranderen.
Toch is het ook mogelijk dat je hond en kat elkaars aanwezigheid uiteindelijk dulden, geen stress meer van elkaar ervaren, maar dat het daarbij blijft. En dat is prima, zo lang ze elkaar maar niet ongelukkig maken.
Wat als het niet goed gaat tussen hond en kat?
Dat het bij de eerste introductie niet meteen goed gaat tussen je hond en kat, is geen reden tot paniek. De dieren hebben tijd en begeleiding nodig. Toch kan het gebeuren dat je dieren ook na een ruime kennismakingsperiode elkaar als dreiging en/of prooi blijven zien. Besef overigens dat sommige viervoeters een half jaar of zelfs langer nodig hebben om te wennen. Eventueel kan een gedragsdeskundigen jullie helpen.
Mocht het uiteindelijk niet klikken tussen je hond en kat, ga dan op zoek naar een geschikt nieuw thuis voor het huisdier dat er als laatste bij is gekomen. Want hoe verschrikkelijk dit afscheid ook is, je kiest altijd in het belang van je dieren, ook hierbij. En je hond en kat een leven lang stress bezorgen is het laatste dat je wilt.
Bron: Hart voor Dieren Magazine