De Noorse Boskat is in Scandinavië geëvolueerd door natuurlijke selectie, dus zonder menselijke tussenkomst. Lees hier meer over de oorsprong, het karakter, de aard, de houding en de verzorging van de Noorse Boskat.


Informatie:

Gewicht: Kat: 3,5 – 6 kg; Kater: 5 – 8 kg
Vachtlengte: halflang
Vachtkleuren: alles behalve chocolade, lila, kaneel, fawn
Oogkleur: alle kleuren
Land van herkomst: Scandinavië / Noorwegen

 

Kenmerken:

Drang om te bewegen: groot
Verzorging: gemiddeld
Benodigde tijd: gemiddeld

 

De Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een natuurlijke schoonheid.

 

Verschijning:

Noorse Boskatten zijn grote katten met een half langharige vacht. Het lichaam is langwerpig, met de achterpoten iets langer dan de voorpoten, waardoor ze uitstekende springers zijn. De vacht heeft iets bijzonders waardoor dit ras kan overleven in Scandinavië: een zachte, dichte ondervacht die wordt bedekt door een lange, enigszins vettige vacht. Vocht loopt af van deze laag en de beschermende ondervacht blijft warm en droog. Typerend zijn de dikke kraag die overgaat in de borstbeharing, en het ‘broekje’ aan de achterpoten. De staart van de Noorse Boskat is lang en zeer dik en bossig. Als je hem over je rug legt, moet hij tot aan de schouderbladen komen. Wanneer de kat gaat liggen, kan ze zichzelf omhullen met haar staart en zo lekker warm blijven. In het voorjaar wordt de dichte ondervacht afgestoten en verliezen de katten veel haar. Noorse Boskatten worden gefokt in bijna alle kleuren, met en zonder wit. Alleen Lilac en Chocolade, evenals Cinnamon en Fawn zijn uitgesloten van de standaard. De kleuren Amber en Light Amber zijn twee varianten die alleen bij dit ras voorkomen.

 

Aard en karakter

Een goed gesocialiseerde Noorse Boskat is erg op mensen gericht en vindt het leuk om met haar mensen te ‘kletsen’. Vaak zijn deze katten speels tot op hoge leeftijd en hebben ze veel temperament. Naast het spel genieten ze van knuffelelen met hun mens(en). Hun vrolijkheid en vriendelijke, speelse aard maken van Noorse Boskatten populaire metgezellen voor kinderen.

De Noorse Boskat

De dichte vacht beschermt tegen kou en vocht.

Houden en verzorgen


Noorse Boskatten zijn zeer sociaal en moeten niet als alleenstaande katten worden gehouden. Omdat ze pittig en speels zijn, is er genoeg ruimte nodig en voldoende bezigheid. Een grote, stabiele krabpaal moet aanwezig zijn.
De vacht is gemakkelijk schoon te maken, al vraagt dit in het voorjaar wat meer aandacht. Wekelijks kammen en borstelen volstaat als de kat goed in zijn vacht zit. Kam in het voorjaar dagelijks om de vorming van knopen in de vacht te voorkomen. De beste manier om dit te doen is om een ​​kam met roterende tanden te gebruiken, omdat deze goed door de vacht glijden en de behandeling voor de kat plezieriger is.

Noorse boskatten houden ervan om buiten te zijn in alle weersomstandigheden. Een met beschermend net beveiligd balkon of een buitenverblijf wordt zeer gewaardeerd. Wanneer de Noorse Boskatten tijdens het koude seizoen de gelegenheid hebben om naar buiten te gaan, ontwikkelen ze een zeer dichte en lange vacht.

 

Gevoeligheid voor ziekten

De Noorse Boskat wordt als een robuust ras beschouwd. Serieuze fokkers testen voor HCM, evenals voor GSD 4. De tweede is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen. Als een kitten het gen voor deze ziekte van beide ouders erft, sterft het gewoonlijk tijdens de eerste levensweken, maar er zijn ook gevallen waarin jonge dieren deze periode overleven, om uiterlijk op een leeftijd van tien maanden onder zeer nare omstandigheden te sterven. Daarom is het belangrijk om op het testen van de ouderdieren aan te dringen als je een kitten van dit ras wilt kopen.

Katten die het gen van slechts één ouder hebben geërfd, worden dragers genoemd. Deze dieren hebben ondervinden geen nadelige invloed op hun gezondheid en hebben een normale levensverwachting, maar mogen niet voor het fokken worden ingezet.

 

De Noorse Boskat

Een trotse, maar zachtaardige en kindvriendelijke kat.

 

Oorsprong en geschiedenis

De Noorse Boskat is in Scandinavië geëvolueerd door natuurlijke selectie, dus zonder menselijke tussenkomst. Het ras heeft zich perfect aangepast aan de barre klimatologische omstandigheden met hete droge zomers en ijzige winters. Hij leefde als muizenjager op de fjordenboerderijen, net als bij ons de gewone huiskat. Aan het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw was men bezorgd over de teloorgang van deze half langharige schoonheden. Door ze te mengen met kortharige huiskatten, waren er steeds minder jonge dieren met een lange vacht, omdat het gen voor kort haar daar dominant is over dat voor lang haar.

Bezorgde Noren voegden zich bij elkaar om een ​​belangengroep te vormen om deze katten te behouden en startten een fokprogramma. Sinds 1977 is de Noorse Boskat erkend door de Fédération International Feline en wordt nu gefokt op alle vijf continenten.

 

Wist je dit?

De Noorse Boskat is een van de weinige erkende rassen die niet expliciet is gefokt, maar van nature is geëvolueerd. Pas sinds 1970 wordt de Noorse Boskat gefokt om het ras te behouden. Anders dan bij de gebruikelijke kattenfokkerij hebben de Noorse Boskatten hun gratie van Moeder Natuur. De Noorse weersomstandigheden hebben van de katten rustieke schoonheden gemaakt.

 

Foto’s: Shutterstock