Als je hond zijn staart achterna zit, ook wel staartjagen genoemd, ziet dat er vaak dwaas uit, misschien moet je er zelfs om lachen. Maar alhoewel het bij puppy’s nog om normaal gedrag kan gaan, is het jagen op de staart bij volwassen viervoeters vaak een teken dat er iets aan de hand is.

 

Tot wanneer is staartjagen bij puppy’s functioneel?

Pups zullen tijdens hun eerste half jaar regelmatig hun staart achterna zitten. Daarmee oefenen ze alvast voor het jagen op een ‘echte’ prooi. Een soort practicum dus. Maar zodra het jagen op speelgoed en andere zaken buiten begint, moet het staartjagen afnemen. Deze oefening is dan immers niet meer nodig.

 

Wanneer het niet stopt of opeens weer begint

Gaat je kleintje langer door met het achter zijn staart aanzitten of stopt het maar begint het later weer, dan is het dikwijls een symptoom van een psychisch of fysiek probleem, of een combinatie daarvan.

 

Pijn of jeuk aan de staart

Een hond met pijn of jeuk aan zijn staart, jaagt ogenschijnlijk ook op dit lichaamsdeel. Hij probeert om die momenten simpelweg de pijn of irritatie te stoppen. Bij jeuk zie je dat honden vaak ook in hun staart bijten, soms met kale plekken in de vacht als gevolg.

Pijn in de hondenstaart wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een kneuzing of breuk van staartwervels, of door een verwonding. Jeuk is een veelvoorkomend symptoom bij een vlooienbesmetting, allergieën en huid- of vachtproblemen.

 

op staart jagen hond staartjagen

 

Uiting van mentale problemen

Staartjagen kan ook een uiting zijn van stress, verveling of een tekort aan beweging. Het is van je hond dan een manier om zijn opgekropte energie kwijt te raken of te ontladen. Maar ook bij blije gebeurtenissen waarbij je hond heel enthousiast wordt, kan het achter de staart aanzitten ingezet worden. Want alhoewel hij dan erg happy is dat er bezoek binnenkomt, hij een oude bekende ziet of een nieuwe omgeving mag afspeuren; opwinding is ook vorm van spanning.

 

Wat te doen?

Als je hond rondjes draait om bij zijn staart te komen, is het belangrijk eerst fysieke oorzaken uit te sluiten. Wanneer hij bijvoorbeeld niet toestaat dat je aan zijn staart zit, of als je daar rode plekken op de huid tegenkomt, is dat al een teken. Maar niet alle lichamelijke problemen zijn op het eerste oog te zien. Ga dus altijd eerst naar een dierenarts voor advies.

 

Behandeling

Met welke behandeling of aanpassingen je hond het best geholpen kan worden, is afhankelijk van de  oorzaak. Bij fysieke oorzaken van het staartjagen kan pijnstilling of een crème tegen de jeuk verlichting geven. In het geval van een vlooienbesmetting zal de parasiet ook aangepakt moeten worden.

Wanneer je hond echter last heeft van stress, verveling of een tekort aan beweging of aandacht, is het belangrijk voortaan dingen anders aan te pakken:

  • Hanteer een vaste dagindeling en consequente regels, dat geeft je hond meer zekerheid
  • Zorg voor voldoende en kwalitatieve uitlaatrondes
  • Geef je hond dagelijks liefdevolle aandacht
  • Probeer samen eens een hondensport uit, zoals dummytraining, apporteren of doggy dance
  • Daag je hond ook binnenshuis uit, zowel fysiek als mentaal, door samen te spelen
  • Naast de extra uitdagingen en beweging, is het belangrijk dat je je viervoeter voldoende rust gunt. Een volwassen hond heeft namelijk 12-14 uur slaap per dag (!) nodig, puppy’s en senioren zelfs nog meer.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips