Titeren wordt steeds vaker toegepast om de antistoffen in het bloed van een hond of kat te bepalen. Maar wat zegt een positieve of negatieve titerbepaling eigenlijk, en wat zijn de voordelen en nadelen van een VacciCheck?

 

Wat is titeren?

Met een titerbepaling, ook wel de VacciCheck of ‘vaccineren op maat’ genoemd, wordt de hoeveelheid antistoffen bepaald die je hond of kat nog tegen een ziekte heeft. Voor dit onderzoek wordt een beetje bloed bij je huisdier afgenomen. Met het titeren kan een dierenarts bepalen of een herhaling van de jaarlijkse of driejaarlijkse vaccinatie noodzakelijk is.

Titeren is dus geen alternatief voor het vaccineren, maar een manier om het juiste moment van vaccinatie te bepalen.

 

Hoe zit het dan met het standaard vaccinatieschema?

In het vaccinatieschema voor honden en vaccinatieschema voor katten staat wanneer de inentingen herhaald worden, dit zijn de richtlijnen afgegeven door producenten na zorgvuldig onderzoek. Het herhalen van een vaccin is gepland op het moment waarop de antistoffen tegen een bepaalde ziekte gemiddeld te veel afgenomen zullen zijn. Dit moment kan echter wel per dier verschillen.

Antistoffen in het kort

Wanneer een honden- of kattenlichaam in aanraking komt met een ziekteverwekker, reageert het afweersysteem door antilichamen tegen de verwekker aan te maken. Wanneer het virus of de bacterie in de toekomst nogmaals het lichaam binnendringt, hechten deze antistoffen zich aan de ziekteverwekker en ruimen de indringer op. Hierdoor wordt de hond of kat niet of veel minder ziek.

Het vaccineren van honden en katten

Sommige honden- en kattenziektes kunnen een dier ernstig ziek maken, chronische klachten opleveren of zelfs levensbedreigend zijn wanneer een viervoeter daar voor het eerst – zonder al aanwezige antilichamen – mee in aanraking komt. Tegen een aantal van die ziekten kunnen we honden en katten preventief vaccineren.

In de entstof zit een verzwakte of soms dode versie van de ziekteverwekker, waardoor deze niet schadelijk voor een gezond dier is. Zijn afweersysteem  ziet de ‘indringer’ echter wel als volwaardig en start alsnog met het aanmaken van antistoffen. Een honden- of kattenlichaam wordt als het ware getraind in het detecteren en vernietigen van een bacterie of virus. Het is een goede – en vaak de enige – manier om je huisdier preventief te beschermen. Na verloop van tijd nemen de antilichamen in het bloed echter af en is een herhaling van het vaccin nodig.

Minimale beschermingsduur

Wanneer het vaccinatieschema spreekt over een jaarlijkse of driejaarlijkse herhaling, dan is dat de minimale tijd waarbinnen de antistoffen na vaccinatie voldoende aanwezig zijn om de betreffende ziekteverwekker te bestrijden wanneer deze binnendringt. Bij sommige huisdieren zullen de antistoffen na de aangegeven tijd te ver afgezwakt zijn om nog voldoende bescherming te bieden, bij andere zijn ze nog voldoende aanwezig en kan de herhaalvaccinatie uitgesteld worden.

Overigens is het wel veilig(er) om je dier het vaccin toe te laten dienen terwijl hij nog wel voldoende antilichamen tegen de ziekte heeft. De nog aanwezige antistoffen zullen aan de slag gaan en met gemak de entingsversie van de ziekteverwekker vernietigen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

titerbepaling vaccin hond kat

 

Kan voor ieder vaccin een titerbepaling worden gedaan?

Bij honden is titeren mogelijk voor parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte/hepatitis (HCC). Bij katten kan dit alleen voor kattenziekte. Voor andere ziektes kunnen de antistoffen (nog) niet in het bloed worden bepaald, of zegt die hoeveelheid te weinig over de mate waarin het dier beschermd is.

 

Een positieve titerbepaling

Wanneer de titerbepaling een positieve uitslag geeft, heeft je hond of kat nog voldoende antistoffen tegen de ziekte waarvoor getiterd is en is herhaling van specifiek dat vaccin dus nog niet nodig. Tegen de andere ziektes waarvoor niet getiterd is, bijvoorbeeld ziekte van Weil, kennelhoest (honden) en niesziekte (katten) moet je dier gewoon zijn vaccinaties op tijd krijgen.

De titerbepaling moet jaarlijks uitgevoerd worden zo lang de vaccinatie niet herhaald wordt, ook als het om een driejaarlijkse enting gaat. Met een positieve uitslag weet je namelijk dat het aantal antilichamen nog voldoende is voor minimaal één jaar.

 

Een negatieve titerbepaling

Geeft het titeronderzoek een (deels) negatieve uitslag, dan heeft je hond of kat geen of onvoldoende antilichamen tegen een ziekte en is het herhalen van een vaccin nodig om hem te beschermen. Wanneer de entstof eenmaal is toegediend, geldt weer de minimale werkingsduur van één of drie jaar – afhankelijk van het vaccin.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

wel of niet tityeren vaccicheck

 

Voor- en nadelen van het titeren

Sommige honden- en kattenbaasjes kiezen ervoor eerst te laten titeren voordat ze overgaan tot vaccineren, terwijl andere juist bewust niet voor het titeren kiezen. Dit is een persoonlijk keuze, aan het titeren kunnen zowel voor- als nadelen zitten.

Voordelen titeren/VacciCheck

  • Je huisdier wordt niet onnodig en wellicht ook minder gevaccineerd.

Nadelen titeren:

  • Bij een negatieve titerbepaling moet je huisdier alsnog gevaccineerd worden. Dit extra bezoek aan de dierenarts brengt extra kosten en mogelijk stress voor je huisdier met zich mee.
  • Bij een vaccin dat normaal gesproken driejaarlijks herhaald wordt, moet je de titerbepaling alsnog jaarlijks uit laten voeren.

 

Wat zijn de kosten van een titerbepaling?

De kosten van de titerbepaling verschillen per diersoort – hond of kat – en per dierenarts. Gemiddeld kost de VacciCheck tussen de € 40,- en € 80,-. Dat zijn de kosten exclusief de entingen waarbij titeren niet mogelijk is en de eventuele vaccins als de titerbepaling negatief is.

 

Wanneer kiezen huisdierbaasjes vaak voor een titerbepaling?

Bij twijfel of je voor een titerbepaling moet kiezen of niet, is het altijd verstandig te overleggen met je dierenarts. Hij/zij kan je helpen de medische situatie van je huisdier af te wegen tegen de voor- en nadelen van een VacciCheck. Er zijn situaties waarbij het titeren vaker aanbevolen wordt:

  • huisdieren op hoge leeftijd;
  • auto-immuunziekte;
  • epilepsie;
  • het huisdier heeft eerder een overgevoeligheidsreactie op vaccinaties gehad;
  • bepaalde allergieën.

 

Puppy’s en kittens

Het laten titeren van pups en kittens wordt sterk afgeraden. De kleintjes krijgen hun eerste maanden meermaals een herhaling van verschillende vaccinaties om hun weerstand te activeren. Tijdens hun allereerste weken profiteren de kleintjes nog van de afweerstoffen die ze via de moederpoes of -hond hebben gekregen, ook wel maternale antilichamen genoemd, maar deze verdwijnen na een aantal weken. Wanneer precies verschilt per dier. Maar zou je dit willen laten checken, dan moet het kleintje meermaals, vlak achter elkaar, bloedtesten ondergaan. Dit is stressvol en lastig uit te voeren. Bovendien is zijn/haar weerstand nog zo zwak dat iedere ziekte fataal kan zijn. Juist daarom is de juiste opbouw van puppy- en kittenentingen zo belangrijk.

 

nieuwsbrief