Het aantal honden dat midden in de stad leeft, stijgt. En daarmee ook de uitdagingen voor de viervoeters en hun baasjes. Want honden zijn niet uitgerust voor een leven tussen auto’s, fietsen en massa’s voetgangers. Lees hier waar je als baasje op moet letten.
Plaatselijke verordeningen in de stad
Iedere gemeente kan zijn eigen verordeningen hebben, dit zijn de zogenaamde APV’s. Zorg dat je weet hoe zaken rondom huisdieren in jouw stad geregeld zijn en waar je je aan moet houden. Op die manier bespaar je jezelf veel boetes.
In veel steden geldt een algemene aanlijnplicht, in andere is dit alleen in het centrum, in fietspaden of bij evenementen. Informatie over de APV’s kun je onder meer vinden op de website van je gemeente.
Parasieten en besmettelijke ziektes
In de grote stad is het best dringen met een viervoeter. Bijzonder geliefd bij hond en baas zijn parken en groenstroken waar honden los mogen lopen. Maar met de grote hoeveelheid uitwerpselen stijgt ook het risico op wormeitjes en besmettelijke ziektes.
Lees verder over vlooien en hun besmettelijkheid
En wist je dat ook teken in de stad een prima leefomgeving kunnen vinden? Meer nog dan honden op het platteland moeten stadshonden grondig gevaccineerd en goed beschermd worden tegen parasieten.
Ik wil weten waar en wanneer teken actief zijn
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Vergeet nooit de stoeptraining
Het stoppen bij elke oversteekplaats, stoeprand en stoplicht, leren hond en baas al op de basiscursus bij de hondenschool. Maar wie blijft er later nog consequent staan als in de verste verten geen verkeer te zien is? Toch moet je het ook dan doen, voor je hond. Uitzonderingen op de regel begrijpt hij niet. Als het ritueel ‘blijf tot ik zeg dat je mag’ niet altijd geldt, zal je hond dit commando niet meer snappen op momenten dat het echt nodig is.
Bega jij ook deze 7 zonden bij hondentraining?
Geen slalom door al die benen
Tegemoetkomende passanten, skaters, inhalende joggers en spelende kinderen. Al die prikkels in een stad kunnen een hond stress geven. Bovendien moet hij zich vaak door een mensenmassa op het trottoir heen zien te worstelen. Bij dergelijke wandelingen is het goed om de hond kort aangelijnd aan de kant van te weg te laten lopen. Dat geeft hem wat meer zekerheid en verlaagt het aantal prikkels.
Neem honden niet mee winkelen
Een hond meenemen bij het winkelen is geen goed idee. Meestal zijn honden niet toegestaan in winkels en ook openbare gebouwen zijn taboe voor viervoeters. Je hond even buiten aangelijnd laten wachten is geen verstandige optie. Het gevaar bestaat immers dat hij gestolen wordt of met een andere hond in de clinch raakt. Stadhonden zullen daarom af en toe alleen in huis zijn.
Het alleen leren zijn moet langzaam en stapsgewijs opgebouwd worden. Bovendien mag een hond nooit te lang alleen zijn en hebben sommige honden verlatingsangst. Zij zijn niet geschikt voor een thuis waar ze af en toe alleen gelaten worden.
Ik wil tips om het alleen zijn met mijn hond te oefenen.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Irritatie door fijne stofdeeltjes
Fijne stofdeeltjes in een stad zijn niet alleen vervelend voor mensen, ook honden hebben er last van. De deeltjes kunnen hun slijmvliezen behoorlijk irriteren. Beperk daarom de tijd dat jullie door de straten lopen waar veel verkeer is.
Zoek natuur op
Minimaal één keer per dag moet ook een stadshond van de natuur kunnen genieten. Hoe lang een stadswandeling ook is, hij weegt niet op tegen een vrije ontmoeting met soortgenootjes, een potje racen met jezelf of het graven in een muizenhol. Ergens bij je in de buurt is vast een park of een groen gebied waar dat mogelijk is.
Leer je hond beter kennen
Door je te verdiepen in honden leer je jouw maatje beter kennen en kun je hem een goed leven bieden. In Hart voor Dieren Magazine vind je iedere maand informatie over het gedrag, de opvoeding en gezondheid van jouw viervoeter. Bovendien geniet je in het magazine van prachtige dierenreportages, grappige weetjes en leuke abonneevoordelen.
Ik ben benieuwd uit welke abonnementen ik kan kiezen