Oude konijnen, ook wel senioren genoemd, vragen om een andere verzorging dan hun jongere soortgenoten. Maar waar moet je rekening mee houden? Alles over de aanpassingen en ouderdomskwaaltjes bij konijnen op leeftijd.
Vanaf wanneer is een konijn oud?
Konijnen die als huisdier gehouden worden, kunnen zo’n 12 jaar oud worden. Gemiddeld bereiken de dieren een leeftijd tussen de 5 en 10 jaar. Er is geen vaste stelregel voor, maar over het algemeen wordt een konijn vanaf 7 jaar als senior gezien.
Ouderdomskwaaltjes seniorenkonijnen
Vaak zie je bij konijnen dat ze oud worden doordat hun vacht wat rommeliger wordt. De dieren zijn wat minder lenig waardoor ze niet ieder haartje even nauwkeurig meer kunnen verzorgen. Verder zal bij een oud konijn opvallen dat hij zich minder ver uit kan strekken, zijn rug blijft boller staan dan bij jongere soortgenootjes.
Andere ouderdomskwaaltjes die bij konijnen op hoge leeftijd voor kunnen komen:
- Verminderde weerstand
- Te lange en vergroeide tanden
- Nagels die onvoldoende slijten
- Vermagering
- Evenwichtsstoornis
- Artrose en andere gewrichtsproblemen
E.Cuniculi bij oudere konijnen
E.Cuniculi is een parasiet die zich kan nestelen bij konijnen op iedere leeftijd, maar niet ieder dier wordt er ziek van. Deze ongewenste gast kan bij dieren met een verminderde weerstand, zoals seniorenkonijnen, wel heel wat ellende veroorzaken. E.Cuniculi kan bij alle organen schade veroorzaken, maar wordt dikwijls bij patiëntjes in de hersenen en nieren gevonden. Wees bij een oud konijn extra alert op de mogelijke symptomen: vermageren, evenwichtsstoornis, spiertrillingen, veel drinken en plassen, afwijkingen in het looppatroon, uitval van ledematen, bewusteloosheid. Laat je konijn één of meerdere van deze symptomen zien? Neem dan direct contact op met een dierenarts.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Aangepast konijnenverblijf
Wanneer oude konijnen eenmaal wat strammer worden, houd je daar rekening mee in hun verblijf. Hellingen en trappetjes kunnen de oudjes vaak moeilijk of niet meer beklimmen. Zorg dat alles zoveel mogelijk gelijkvloers is en dat ze hun voer- en drinkbak goed kunnen bereiken. Een konijnentoilet zal misschien vervangen moeten worden door een exemplaar met lage instap.
In beweging blijven
Konijnen zijn van nature zeer actieve dieren, maar wanneer ze ouder worden kan dat minder worden. Juist dan is het belangrijk de dieren te stimuleren in beweging te blijven, waarbij je natuurlijk wel rekening houdt met hun fysieke grenzen. Hiervoor zijn allerlei soorten konijnenspeeltjes verkrijgbaar, wissel zo nu en dan het speelgoed af om het interessant voor je dieren te houden.
Houd de hersenen topfit
Hersengymnastiek voor oudere konijnen? Jazeker! Naast beweeglijk zijn langoren namelijk heel slim en hebben mentale afleidingen nodig. Dat geldt voor langoren op iedere leeftijd, maar oudere konijnen kunnen door de afname van fysieke prikkels extra behoefte aan mentale uitdagingen hebben. Probeer eens verschillende intellegentiespelletjes voor konijnen uit om het brein van je senioren fit te houden.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Aandoenlijke oudjes
Konijnen op leeftijd blijven hun eigen karaktertrekken hebben. Toch zie je dat naarmate hun leeftijd vordert de meeste langoren rustiger worden. Ze kunnen tevreden naast elkaar zitten en gewoon ‘in het moment zijn’. Seniorenkonijnen kunnen zo nu en dan echter ook flink tegen elkaar mopperen, om vervolgens weer tegen elkaar aan te gaan zitten alsof er niets aan de hand is. Doet dat je ergens aan denken?
Bij een groep konijnen kan de dynamiek veranderen als groepsleden ouder worden. De rangorde wordt dan wellicht opnieuw bepaald. Als verzorger bemoei je je daar niet mee, maar houd je natuurlijk wel een oogje in het zeil. Mocht het echt tot vechten komen is het goed om in te grijpen. Maar de meeste senioren hebben de bewijsdrang achter zich gelaten en genieten van hun oude dag.
Verhoog de weerstand
Een optimale weerstand is als een goed schild dat konijnen kan beschermen tegen sommige ziekteverwekkers. Omdat de weerstand van senioren vaak achteruit gaat, kunnen je oudjes jouw hulp daarbij goed gebruiken.
Naast beweging en ontspanning is kwalitatieve voeding belangrijk wanneer je oude konijnen zolang mogelijk gezond wil houden. Geef de dieren steeds verschillende groenten als snack. Daarbij is het wel belangrijk ze langzaam en met kleine stapjes aan nieuwe groentesoorten te laten wennen. Vermijd daarbij bovendien de groentes en fruitsoorten die giftig voor konijnen zijn. Daarnaast moeten je dieren de beschikking hebben over goed hooi, zodat hun verteringsstelsel de hele dag door actief kan blijven.
Liefdevolle aandacht
Iets waar geen huiskonijn zonder kan, maar waar de senioren vaak nog meer behoefte aan hebben, is liefdevolle aandacht. Communiceer met ze, speel met ze en haal ze regelmatig aan als je dieren dat fijn vinden. Oude konijnen zijn vaak minder actief maar vaak wel aanhankelijker. En zeg nou zelf; twee van die oudjes, tevreden keuvelend naast elkaar aan je voeten, iets mooiers is er niet, toch?
Bron: Hart voor Dieren magazine