Sinds het begin van de coronacrisis zijn de tarieven van dierenartsen met 13 procent gestegen. Ten opzichte van vijf jaar geleden bedraagt de stijging zelfs meer dan een kwart. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingswebsite Huisdierenverzekeringen.nl, die de tarieven van enkele standaardingrepen bij ruim 35 dierenklinieken en -artsen met elkaar vergeleek. Door deze forse prijsstijgingen zullen ook de premies van huisdierenverzekeringen gaan stijgen, verwacht men.

Niet enkel inflatie als oorzaak

De stijging van de dierenartstarieven lijkt slechts ten dele aan de sterke inflatie toegeschreven te kunnen worden . Zo is onder meer het tarief van een consult in de avond of nacht met gemiddeld 23 procent gestegen sinds 2020, terwijl dit slechts in beperkte mate beïnvloed wordt door inflatie of kostenstijgingen.

Het inenten van een kat of hond nam in twee jaar tijd met gemiddeld 9% toe, terwijl de rekening voor de castratie van een hond ruim 12% in prijs steeg. Het gemiddelde tarief van een consult bij een dierenarts steeg met 11% van €37,60 in 2020, naar €41,75 dit jaar.

Premie dierenverzekering zal meestijgen

Huisdiereigenaren die een verzekering hebben afgesloten voor dierenartskosten voor Max of Minoes lijken ook niet aan extra kosten te kunnen ontkomen. “Met dergelijke prijsstijgingen kan het bijna niet anders dat de premies van dierenverzekeringen mee zullen stijgen”, aldus een woordvoerder van Huisdierenverzekeringen.nl. Dit geldt zowel voor de hondenverzekering als de kattenverzekering, al lijkt zo’n verzekering met de huidige dierenartskosten echter zeker het overwegen waard te zijn.