Het ijs waaraan wij zoveel plezier hebben beleefd afgelopen dagen, is voor vogels minder plezant. De dierenambulance is een aantal keer uitgerukt om watervogels te redden die in het ijs vastgevroren zaten. Zo ook in Middelburg waar een rouwende zwaan zich op het ijs begaf en niet meer wegkwam.

 

Mogelijk hield rouw de zwaan op één plek

Een zwaan die zich op en rond het water begeeft, is natuurlijk normaal. Maar aan het verhaal van deze vogel zit een zwarte rand. Buurtbewoners wisten te vertellen dat zijn vrouwtje eerder was doodgebeten. Omdat zwanen monogaam leven, dus een partner voor het leven kiezen, heeft dit verlies een enorme impact op het leven van het mannetje. En alsof dat nog niet verdrietig genoeg is, is hun enige zwanenjong later doodgereden. En zo bleef de zwaan alleen achter.

De voorzitter van Stichting Dierenwelzijn Walcheren geeft aan dat de vogel daardoor mogelijk niet wegwilde van die ene plek. Misschien wachtte hij daar trouw tot zijn vrouwtje en kind terug zouden keren.

 

Hoe is de zwaan gered?

De eerste meldingen kwamen ’s ochtends bij de dierenambulance binnen. Mensen zagen de zwaan op/in het ijs en hij leek in de problemen te komen. Het had er namelijk veel van weg dat hij was vastgevroren. Toen de dierenambulance eenmaal ter plaatse was, hebben de medewerkers een wak rondom de zwaan gemaakt zodat hij weer weg kon komen.

Toch haalde dit te weinig uit want ’s middags kwam er n weer een melding binnen over dezelfde watervogel. Hij bleek opnieuw vast te zitten dus is de hulp van de brandweer ingeroepen. Een brandweerman heeft zich met duikpak aan op het ijs begeven en is richting de zwaan gelopen. Gelukkig heeft hij de zwaan kunnen redden en daarbij bleek het pak geen overbodige luxe. De man is door het ijs gezakt, deze held haalde dus letterlijk een nat pak.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

rouwende zwaan gered brandweer

 

Hoe is het nu met de zwaan?

De zwaan is opgevangen door Vogel– en Zoogdierenopvang de Mikke, waar hij weer kan aansterken. Zodra de vogel weer helemaal de ‘oude’ is, wordt hij uitgezet. Toch blijft het dan een feit dat het om een rouwend dier gaat, die misschien nog altijd zijn soulmate zoekt. Maar daarover hebben ze bij Stichting Dierenwelzijn Walcheren gelukkig ook al nagedacht: “Wie weet is meneer zwaan, als hij weer helemaal opknapt, ooit wel te koppelen aan een vrijgezelle dameszwaan.”

 

Als je een vastgevroren vogel ziet

Natuurlijk moet je altijd hulp inschakelen als vogels vastgevroren zitten. Alhoewel ze een geweldig overlevingsinstinct hebben, kunnen ook deze dieren verrast worden door ijs. Maar, zo waarschuwen medewerkers van de dierenambulance, check wel eerst of ze echt vastzitten. “Veel watervogels houden zichzelf warm door hun poten in te trekken en met hun buik op het ijs te liggen. Het lijkt dan of ze vastgevroren zitten, maar zijn dit niet.”

De dierenambulance geef nog een tip over hoe je dit controleert: “Door eten te gooien (graan of andijvie) staan de vogels mogelijk op en gaan ze eten”. Wanneer een vogel, na het gooien van voer, onbeweeglijk op het ijs blijft zitten, weet je genoeg: snel de dierenambulance bellen.

Bron: Omroep Zeeland

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief