Positief nieuws uit Volendam! Daar plaatsen ze als proef kattentrappetjes langs steile kades om katten die in het water terechtkomen te helpen. Een mooi voorbeeld voor andere gemeentes + een tip van de dierenambulance voor als je zelf een kat in het water ziet liggen.

 

Kat ter water door steile kades en hoge wallen

Een kat die in het water terechtkomt en daardoor verdrinkt. Helaas weten ze daar in de regio Waterland alles van. Door steile kades en hoge wallen weet zo’n dier niet meer op het droge te komen. De Dierenambulance Waterland wordt 10 à 15 keer per jaar opgeroepen om een kat van een verdrinking te redden. Helaas is het leed vaak al geschiet als de hulpverleners aankomen en kunnen ze niets meer doen. Tot hun grote verdriet en natuurlijk ook dat van het betreffende baasje.

 

Kattentrappetjes om een kat in het water te helpen

Wat doe je als bij jou in de straat op deze manier al 5 katten zijn verdronken? Een buurtbewoner van de wijk Oude Krom kon dit leed niet langer dragen en kwam in actie. Hij maakte op eigen initiatief een kattentrappetje en plaatste die langs de kade in het water. Daarnaast werd de  wijkraad door verschillende buurtbewoners benaderd om iets voor de katten te doen. De raad benaderde de maker van het kattentrappetje en vroeg of ze deze na mocht maken. En zo ontstonden 5 trappetjes die als proef langs de IJe zijn geplaatst.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat in water hulp

 

Wordt dit idee overgenomen?

De kattentrappetjes zijn een proef, maar zeker een stap in de goede richting. En het idee blijft niet onopgemerkt. Ook in Edam zijn bewoners al een petitie gestart om kattentrappetjes te plaatsen en in diverse gemeentes staan bestuurders positief tegenover het idee. De bewoners in Volendam juichen de kattentrappetjes in ieder geval toe. Nu zal moeten blijken of deze inderdaad extra veiligheid bieden aan katten in het water. Maar het is een mooi voorbeeld van hoe gemeentes diervriendelijkheid en –bescherming steeds vaker op hun agenda zetten.

 

Nog meer plannen

Naast de trappetjes wordt ook gedacht aan het plaatsen van een balk die meedeint met de stand van het water. Wanneer een kat dan in het water geraakt zou deze een extra ‘houvast’ kunnen bieden. Verder is er geopperd om scheepstouwen langs de kades te plaatsen.

 

Wat als je zelf een kat in het water ziet liggen?

De dierenambulance is een logische stap aks je een kat in nood ziet en moet je ook zeker doen, maar zoals je eerder al ontdekte is dit vaak niet genoeg. De hulpverleners komen zo snel mogelijk, maar een dier in het water moet direct hulp krijgen. Daarom geeft Pim Langereis van Dierenambulance Waterland een tip voor als je een kat in het water ziet spartelen: “Trek je jas of trui en gooi die in het water. Dan grijpt het beest zich daaraan vast en ondertussen bel je natuurlijk de dierenambulance.”

Bron: NH Nieuws

 

Interessante artikelen voor jou:

 

Nieuwsbrief