De Vlaamse reus is één van de grootste konijnenrassen. Hij weegt zo’n 6 tot 7,5 kilo en heeft een brede kop. Maar dit konijn heeft een klein hartje, als huisdier is hij dan ook een vrolijke goedzak.

 

Oorsprong Vlaamse reus

De naam van dit konijnenras verklapt al een hoop; de Vlaamse reus komt uit België. Maar we kunnen nog wat verder inzoomen op de oorsprong van dit konijn. Inmiddels weten we dat de eerste konijnen van dit ras uit Gent kwamen en ook wel Gentse reuzen genoemd werden. Later is in Duitsland met dit ras verder gefokt en zo ontstond de Duitse reus, dat het grootste konijnenras ter wereld is. Vlaamse reuzen werden vroeger uitsluitend als vleeskonijn gehouden.

 

De Vlaamse reus is een flinke jongen

De Vlaamse reus is groot en zwaar. Als volwassen dier weegt hij 6 tot 7,5 kilo. En binnen dit ras zijn zelfs dieren geweest die nog zwaarder wogen! Alhoewel bij deze langoor zijn grootte karakteristiek is en zijn lichaam behoorlijk wat kan hebben, moet je ook bij hem letten op overgewicht. Iedere extra kilo vraagt immers ook iets extra’s van zijn gewrichten.

De volwassen Vlaamse reus heeft rechtopstaande oren die 17 tot 21 cm lang zijn en op een breed gebouwde kop staan. Daarin zie je wel duidelijk verschil tussen de rammen (mannetjes) en voedsters (vrouwtjes), waarbij de man duidelijk de kroon spant als het om zijn brede schedel gaat. De poten van dit konijn zijn kort maar krachtig en zijn hals is van bovenaf bijna niet te onderscheiden. Bij deze reus wordt ook wel gesproken over een ‘halsloos’ ras gesproken.

 

Een stevige vacht

De haren van een Vlaamse reus zijn van een gemiddelde lengte, niet uitzonderlijk kort en mogen zeker ook niet te lang zijn. Hij heeft een stevige vacht met wollen ondervacht, die dagelijks gekamd moet worden. Zo voorkom je klitten die je bij de Vlaamse reus vooral terugvindt bij de voetzolen, in en rondom de staart, zijn borst en achterhand. Verder is het nagels knippen een belangrijk onderdeel van zijn verzorging.

vachtkleuren

Dit Belgische konijn kun je tegenkomen in allerlei kleuren. In zijn voorgeschreven rasstandaard zijn inmiddels 10 vachtkleuren officieel erkend:

  • haaskleur
  • konijngrijs
  • ijzergrauw
  • blauwgrijs
  • blauwgrauw
  • zwart
  • blauw
  • geel
  • chinchilla
  • wit

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

vlaamse reus groot konijn

 

Het karakter van een Vlaamse reus

Alhoewel Vlaamse reuzen gefokt zijn op hun grootte en niet op karakter, is er wel iets te zeggen over eigenschappen van deze konijnen. Daarbij is het wel belangrijk te beseffen dat ze afhankelijk zijn van de manier waarop de dieren gehouden worden en dus per konijn kunnen verschillen.

De Vlaamse reus is over het algemeen een echte goedzak en dol op knuffelen en spelen, al kunnen de voedsters wel wat wispelturig zijn. Het is een intelligent dier dat nieuwsgierig is en graag nieuwe dingen leert. En, al zou je het misschien niet verwachten bij zo’n lobbes, hij  kan ook nog eens behoorlijk snel zijn. Intelligentiespelletjes zijn zeker aan dit konijnenras besteed en de dieren zijn veelal ook te porren voor een potje konijnen- agility. Houd hierbij wel rekening met hun fysieke grenzen.

 

Een bourgondiër

Vlaamse reuzen zijn dikwijls makkelijke eters. Dit betekent niet dat je ze zomaar alles mag geven, sommige van onze etenswaren zijn gevaarlijk voor konijnen. Naast hun dagelijkse voeding en verantwoorde snacks, geef je deze dieren ook dagelijks kwalitatief hooi. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering en het knabbelen op de stengels werkt bovendien ontspannend voor langoren.

 

Met zijn tweeën is het veel leuker

Net als andere konijnen houd je een Vlaamse reus niet in zijn eentje, dat zou hem ongelukkig maken. Van nature heeft hij behoefte aan minimaal één soortgenootje. Twee konijnen uit hetzelfde nest is ideaal, maar deze dieren kun je ook koppelen als je een geschikte match vindt. Wil je een ram bij een voedster houden, denk dan tijdig aan castratie van de konijnen.

Bron: Nationale Vlaamse Reuzen-club, Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips