De Franse Hangoor is een gewild konijnenras, mede door zijn bolle koppie, z’n zijdezachte vacht en z’n aanhankelijke karakter. Dit oude Franse ras werd oorspronkelijk gefokt als vleeskonijn, maar het dier heeft gelukkig tegenwoordig meer populariteit als gezellige huiskameraad.

 

Wanneer en hoe ontstond de Franse hangoor?

De Franse hangoor zag het licht in het midden van de negentiende eeuw. Destijds was oorschurft een veelvoorkomend probleem bij vleeskonijnen. Volgens fokkers van vleeskonijnen hadden Engelse hangoren echter minder last van dit probleem – dat hem natuurlijk gewoon in de hygiene zat bij het houden – en kwamen, overigens onterecht, op het idee dat hangoren minder kans hadden op oorschurft. En dus werden er Vlaamse reuzen gekruist met Engelse hangoren om het gewenste ras te creëren. Het ontstaan van de Franse hangoor was een feit.
De Franse Hangoren die je destijds zag, waren wat lichter van bouw dan de moderne Franse hangoren en overwegend wildkleurig. De Franse hangoor met vlekken is ontstaan door eenkleurige Franse Hangoren te kruisen met de Lotharinger.
Vooral in Duitsland was de Franse hangoor in het begin erg geliefd, al was het om zijn vlees en zijn zachte vacht. Het zou nog tot 1938 duren voordat ze ook op tentoonstellingen werden gezien. Inmiddels is het ras wereldwijd een bekende verschijning. In 1907 werd het erkend in Nederland en opgenomen in de rasstandaard.

De tekst gaat verder onder de foto

Franse hangoor

Het uiterlijk van de Franse hangoor

De Franse hangoor heeft een volle en zeer ronde achterhand. Hoe minder botten je voelt, hoe beter. De nek is kort en krachtig ontwikkeld en de schouderpartij is breed. De poten van het ras zijn kort, grof en gespierd en het gewicht van de dieren ligt tussen de 5 en 6,5 kg, een flink konijn dus.
De beharing van de Franse hangoor is dik, zacht en glanzend en heeft veel onderwol. De haren zijn iets langer dan bij andere grote konijnenrassen. Het meest opvallende aan de Franse hangoor is natuurlijk zijn kop: mooi dik en gedrongen met goed ontwikkelde wangen en een gebogen neusrug. De enorme oren van de Franse hangoor hangen recht langs zijn kop met de schelp naar binnen gedraaid. De oormaat van de Franse hangoor ligt tussen de 35 en 45 cm.
De Franse hangoor heeft de volgendr erkende kleuren: konijngrijs, ijzergrauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, blauw, chinchilla, madagascar, isabella, wit met rode oogkleur, wit met blauwe oogkleur mignon en bont. Bont is erkend in voorgenoemde kleuren, uitgezonderd wit en mignon. Natuurlijk zijn er ook heel mooie Franse hangoren in niet-erkende kleuren.

 

Het karakter van de Franse hangoor

De Franse hangoor is deels zo populair omdat hij erg nieuwsgierig en ondernemend is, en meestal een stuk minder schuw dan veel andere konijnenrassen. Hij kan van tijd tot tijd een lekker eigen willetje tonen en een beetje eigenwijs zijn, maar hij is vooral een aanhankelijk dier.
Franse hangoren gedragen zich, mits zij uit een goed nest komen en goed zijn behandeld, niet echt als een prooidier – wat konijnen van nature zijn. Hij kan dan ook vaak goed samenleven met katten en honden van hetzelfde huishouden.

De tekst gaat verder onder de foto

Franse hangoor

Hoe oud wordt een Franse hangoor?

De Franse hangoor wordt  gemiddeld zo’n vier à vijf jaar oud. In uitzonderingsgevallen wordt dit ras wel eens ouder dan vijf jaar. Natuurlijk is het van groot belang dat Franse hangoorkonijnen – net als alle konijnen – op de juiste manier worden gehouden en verzorgd.

 

Verzorgingstips Franse hangoor

• De Franse hangoor heeft een veel dikkere vacht dan veel andere konijnenrassen en moet daarom regelmatig geborsteld worden. Als je dit van kleins af aan doet bij je konijn, zal hij het niet erg vinden – misschien vindt hij het zelfs heerlijk!
• Bekijk regelmatig de pootjes van je konijn. Omdat Franse hangoren grote konijnen zijn, hebben ze meer kans op ontstoken voetjes.
• Franse hangoren moeten, net als andere konijnen, elke dag voldoende beweging krijgen. Zorg voor een ruim verblijf met een nog ruimere ren, waarin genoeg te doen is voor de dieren en waarin ze lekker kunnen rennen en springen.
• Hou een Franse hangoor nooit (!) alleen. Konijnen zijn sociale dieren en hebben minimaal een soortgenootje nodig om gelukkig te kunnen zijn. Hoeveel aandacht je je konijn ook geeft, je zult als mens nooit zijn soortgenoten kunnen vervangen.

De tekst gaat verder onder de foto

Franse hangoor

Voeding Franse hangoor

Ook Franse hangoren hebben behoefte aan complete en gevarieerde voeding. Allereerst moeten de dieren te allen tijde beschikken over een onbeperkte hoeveelheid goed hooi. In hun droogvoer of korrels moeten alle benodigde voedingsstoffen zitten, dus maak liefst gebruik van compleet voer. Het nadeel van voer met verschillende soorten korrels is dat de konijnen er alleen uit eten wat zij lekker vinden en de rest laten liggen; dat kan lijden tot tekortkomingsverschijnselen. Het dieet van Franse hangoren wordt verder aangevuld met dagelijks een beetje groente en/of fruit voor mineralen en en vitaminen. Ten slotte moeten de dieren altijd over vers drinkwater beschikken.

 

Aandoeningen bij de Franse hangoor

Omdat de Franse hangoor zo’n fors ras is, is hij gevoelig voor een ontsteking van de voeten, ook wel pododermatitis of ‘sore hocks’ genoemd. Dit is een ontsteking die vooral ontstaat bij de hakken door wondjes. Als de aandoening lang aanhoudt, kan dit serieuze problemen opleveren. Vermoed je dat jouw konijn last heeft van deze aandoening, ga dan naar een dierenarts.

De tekst gaat verder onder de foto

Franse hangoor

Activiteiten Franse hangoor

Zoals al gezegd is de Franse hangoor een bijzonder ondernemend ras. Deze konijnen zijn nieuwsgierig en hebben graag regelmatig nieuwe dingen in hun ren om te ontdekken. Omdat Franse hangoren ook erg aanhankelijk zijn, kunnen ze veel leren – als je maar voldoende aandacht aan ze besteedt. Omdat het pientere dieren zijn, kunnen intelligentiespelletjes ook een toffe optie zijn. Die zijn niet alleen leuk voor de dieren, maar ook voor jou als baasje om naar te kijken.

 

Ook interessant voor jou:

* Zijn jouw konijnen klaar voor de winter?
* Je konijn zindelijk maken

abonnement HvD