Veel konijnen worden ook ‘s winters buiten gehouden en dat kan prima, als ze tenminste voldoende tijd hebben gehad om te wennen aan de lagere temperaturen en een wintervachtje hebben gekweekt. Wij geven tips aan baasjes van buitenkonijnen.

De meeste konijnen zijn van nature goed bestand tegen kou en vermaken zich ook in het najaar en de winter prima in hun buitenverblijf. Je kunt konijnen echter niet het hele jaar door zomaar buiten zetten. Het is een ongeschreven regel om de dieren niet na augustus buiten te huisvesten als ze tot nu toe binnen verbleven. De dieren moeten echt voldoende tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe weersomstandigheden. Zet je een konijn later in het jaar in een buitenverblijf, dan maakt hij niet voldoende wintervacht aan. Het is dan ook onverantwoordelijk om het dier in zo’n situatie buiten te laten wonen.

 

Behuizing in najaar en winter

Zorg dat je konijnen te allen tijde beschikken over een slaap- en schuilplaats in hun buitenren. Dit hok/huisje moet absoluut vocht- en tochtvrij zijn en moet uit de regen en uit de wind staan. Op deze plek kunnen de dieren zich altijd terugtrekken als het hen buiten te gortig wordt met regen of kou. In een hoekje waar ze zich lekker kunnen opwarmen zullen ze zich het al snel gemakkelijk maken.
Als je niet zeker bent dat het huisje toch- en vochtvrij is, trek er dan een zeil overheen of hang er eentje boven. ‘Verstik’ het huisje niet; een beetje ventilatie (geen tocht!) is belangrijk voor de gezondheid van de dieren.
Is het erg koud en nat? Hang dan een jute zak voor de opening van het schuilhuisje. Deze zorgt dat er sprake is van ventilatie maar houdt regen en sneeuw uit het hok.

KONINENHOK BODEMBEDEKKING

Bodembedekking en buitenpret

Leg in het najaar en in de winter regelmatig een dikke laag stro in het huisje en daaronder weer een bodembedekker met een goede vochtopname voor de nodige hygiëne, zoals papier- of houtkorrels. Wees nooit zuinig met stro; het isoleert en biedt warmte! Plus: met een dikke prop stro kunnen konijnen zich uitstekend vermaken en zelf een lekker warm holletje bouwen binnen hun hok.
Eventueel kun je, als het echt flink koud wordt, een snugglesafe heatpad in het hok leggen (vanaf temperaturen rond -5 Celsius en voor zieke en oudere konijnen zodra de temperatuur onder de 0 graden zakt). Zelfs als je konijnen niet op de heatpad gaan liggen, helpt deze wel de temperatuur in het hok aangenaam te houden.
Zorg ervoor dat je buitenkonijnen voldoende kunnen spelen en hollen in hun ren, zodat ze genoeg beweging krijgen en warm kunnen blijven. Veel buitenkonijnen vinden sneeuw best leuk. Ze zullen zelf hun hok weer in gaan als ze het te koud krijgen.

 

Als het vriest

Let er bij vrieskou goed op dat het drinkwater niet bevriest. Voor de waterbak zijn waterbakverwarmers te koop. Een nadeel van een waterbak is dat konijnen deze wel eens omgooien. Het water bevriest en er ontstaat vervolgens ijsvorming op de bodem. Een andere optie is een drinkfles met een isolatiehoesje eromheen, al kan het drinktuitje dan nog steeds bevriezen. Vervang het drinkwater daarom minimaal twee keer per dag en zorg dat het ook zo laat mogelijk ‘s avonds nog even ververst wordt.
Tip: een heatpad zorgt niet alleen voor warmte, maar kan ook helpen het water langer vloeibaar te houden. Leg een krant op de bodem van het hok, met daarop de warme snugglesafe en daarop dan de waterbak. Het water zal uiteindelijk nog wel bevriezen, maar blijft aanzienlijk langer drinkbaar.

voeding konijn

Voeding in de winter

Het is een fabeltje dat konijnen in de winter meer voedsel nodig zouden hebben dan in de zomer. Wilde konijnen eten in de winter juist minder, omdat er minder voedsel te vinden is. Hoewel het ritme een beetje verstoord kan raken, is het belangrijk dat je je eigen konijnen ’s winters gewoon evenveel blijft voeren als in de andere jaargetijden. Dit is overigens niet aan de orde als je merkt dat je konijn aan de dunne kant is of gewicht lijkt te verliezen. Hoewel dit meestal een medische oorzaak heeft, kan het zijn dat het konijn geen goede wintervacht heeft en te veel energie verbruikt om zichzelf warm te houden. Hij kan een slechte weerstand of andere medische problemen hebben, waardoor het gewichtsverlies verergerd wordt. Ga daarom bij twijfel altijd met je dier naar een dierenarts.
Verwen je buitenkonijnen in de koude jaargetijden met een lekker stukje winterpeen. Let op: konijnen moeten wennen aan het eten van groenvoer! Start altijd met kleine hoeveelheden en voer dit langzaam op. Als je dit niet doet kunnen je konijnen behoorlijk last krijgen van diarree, wat de gezondheid natuurlijk niet bevordert.
Gedroogde kruiden worden ook zeer gewaardeerd door je konijnen. Meng ze door het hooi of voer ze apart. De kruiden zijn goed voor de weerstand en je konijnen genieten ervan. En natuurlijk ligt er altijd voldoende vers hooi klaar voor je dieren om lekker op te knabbelen.

Let op: Oudere konijnen en konijnen met een zwakke gezondheid hebben in de winter vaak grote moeite om op gewicht te blijven. Overweeg naast bijvoeding dan ook deze dieren te laten overwinteren in een garage, bijkeuken, of gewoon in huis.

 

konijn buiten houden

Wanneer toch naar binnen?

Een konijn dat eenmaal buiten zit, moet je niet zomaar naar binnen halen. Met zijn dikke wintervacht kan het dier het al te snel te warm krijgen en zelfs oververhit raken. Een overgangsperiode, waarbij het dier even in bijvoorbeeld de schuur of bijkeuken kan wennen aan hogere temperaturen wordt dan ook aanbevolen.
Oudere konijnen krijgen een dunnere vacht. Heb je oude buitenkonijnen, controleer dan tijdig of hun vacht wel dik genoeg is en of deze in goede conditie verkeert. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om dieren binnenshuis te laten overwinteren. Raadpleeg een dierenarts bij twijfel.

Een konijn kan tot circa -15 -20 graden Celsius buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn deze temperaturen echter te laag. Plaats hun hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het extreem koud, dan is regelmatig wegen en de ontlasting van je buitenkonijnen controleren extra belangrijk.

Ten slotte: Geef je buitenkonijnen ook in de koud en natte jaargetijden voldoende aandacht.

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief veedieren