“Beter een goede buur dan een verre vriend”

Uit onderzoek blijkt dat eekhoorns die goed overweg kunnen met hun buurman of buurvrouw een grotere overlevingskans hebben doordat ze hun energie sparen.

 

Het onderzoek naar eekhoorns en hun buren

Eekhoorns leven als solitaire dieren, maar hun leefgebieden kunnen elkaar wel overlappen. Uit nieuw onderzoek, uitgevoerd door Amerikaanse, Britse en Canadese biologen, blijkt dat wanneer een eekhoorn een goede relatie heeft met zijn buren, hij een grotere overlevingskans heeft.

De betrokken biologen hebben de dieren 22 jaar in Canada geobserveerd en beschrijven hun observaties in het vakblad Current Biology.

 

Hoe zit dat?

Als eekhoorns er alleen voorstaan, zo blijkt uit het onderzoek, dan daalt jaarlijks hun overlevingskans. Maar als ze meerdere jaren naast dezelfde buureekhoorns wonen, stijgt hun kans op overleven juist! Naar de precieze reden daarvoor wordt nog gegist, maar vermoedelijk bereiken de buren na verloop van tijd een soort ‘overeenkomst’ waarbij ze elkaars aanwezigheid accepteren. Dit heeft als voordeel dat ze niet telkens op hun hoede hoeven te zijn voor elkaar. De energie die de dieren sparen door in vrede met hun buurman of buurvrouw te leven, stoppen ze in andere ‘klusjes’ zoals voedsel zoeken.

Verder viel het de onderzoekers op dat wanneer eekhoorns nauw verwant zijn aan elkaar, dit aanzienlijk minder voordeel oplevert voor de overlevingskans, dan wanneer ze dat niet zijn. De oorzaak hiervan is nog onduidelijk.

 

Wat eet een eekhoorn?

Eekhoorns zijn knaagdieren en eten met name plantaardig: eikeltjes, noten, kegels van naaldbomen. Een zelfs aarde werkt deze boombewoner soms naar binnen voor wat extra mineralen. Als aanvulling eet hij ook wel paddenstoelen, schors, bessen , rupsen en vogeleieren.

 

eekhoorns leven eten

Van boom naar boom

Wie een eekhoorn ziet bewegen zal zich misschien verbazen over zijn souplesse en snelheid. Met veel gemak beklimt hij iedere boom en springt van tak naar tak. Daarbij heeft hij soms wel wat weg van een parachute omdat hij tijdens zijn sprong de armen en benen spreidt. Daarbij dienen de plooien tussen zijn ledenmaten als een soort zeildoek. Zijn prachtige pluimstaart zorgt voor evenwicht en sturing tijdens het springen.

Dit knaagdier geeft de voorkeur aan naaldbossen en gemengde bossen, maar ook in loofbossen, parken en zelfs in tuinen is hij af en toe te vinden. Het verspreidingsgebied van eekhoorns loopt door heel Europa en Noord-Azië. In Nederland en Vlaanderen zijn de dieren beschermd.

 

Ook op de grond, maar niet zonder risico

Alhoewel de eekhoorn een echte ‘boomknuffelaar’ is, weet hij zijn weg op de grond ook goed te vinden. Daar zal hij naar eten zoeken of zicht voortbewegen naar een andere boom. Toch is dit dier het veiligst in de hoogte; op de bodem rondlopend is hij op zijn kwetsbaars en loopt hij het risico gegrepen of aangereden te worden.

 

Eekhoorns in de problemen!

Steeds meer bomen worden gekapt en dat brengt menig eekhoorn in de problemen. Omdat afstanden tussen bomen door de kap groter worden, moeten ze soms behoorlijke afstanden over de grond afleggen. Daarnaast kan een dier natuurlijk ziek worden, jongen kunnen uit het nest vallen of hun moeder komt te overlijden waardoor ze wees worden. Mocht je een gewonde of verzwakte eekhoorn tegen komen, neem dan contact op met dichtstbijzijnde opvang van Stichting Eekhoornopvang of raadpleeg de Dierenambulance.

Signalen van achtergebleven jonge eekhoorns

  • Piepende geluiden die uit vanaf een boom komen
  • Eksters die zich steeds focussen op een bepaalde plek in een boom
  • Jonge eekhoorntjes die uit het nest zijn gevallen

Bron: Hart voor Dieren Magazine, nu.nl, Zoogdierenvereniging

 

nieuwsbrief dieren wildlife