Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op en omcirkel de datum in je agenda. Want op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. In heel Nederland tellen dat weekend tienduizenden mensen gedurende een half uurtje de vogels in hun tuin en helpen zo met het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. 

Tsjilpende huismussen in de heg, een bungelende koolmees aan de vetbol en de grote bonte specht die van de vogelpindakaas komt snoepen. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling heb je een half uurtje de tijd om helemaal op te gaan in de tuinvogels. Kopje koffie erbij en kijken maar. Door de resultaten door te geven help je bovendien Vogelbescherming Nederland met belangrijke informatie over de vogels in je tuin. De Nationale Tuinvogeltelling toont bijvoorbeeld aan dat tuinen echt van levensbelang zijn voor de overleving van vogels in de winter.

vogels tellen

Liefde van vogels gaat door de maag

De liefde van vogels gaat door de maag, dus wie goed voert krijgt veel bezoek van vogels. Maar er is zoveel meer te doen! Wie extra tips wilt ontvangen om vogels naar de tuin te lokken kan zich nu al inschrijven via www.tuinvogeltelling.nl. Je ontvangt dan in aanloop naar de Tuinvogeltelling een aantal e-mails met daarin de beste tips over vogels voeren, de tuin vogelvriendelijk maken en vogels herkennen. Daarnaast profiteer je van speciale aanbiedingen op producten in de webshop van Vogelbescherming. Aanmelden kan via www.tuinvogeltelling.nl

Vogels herkennen is makkelijker dan je denkt

Meedoen met de Tuinvogeltelling is leuk, je leert de vogels in je tuin wat beter kennen. Vogelbescherming doet er alles aan om je te helpen met het herkennen van de vogels. Op de site staat een top 25 van de meest voorkomende tuinvogels, met herkenningstips en geluid. Met de gratis app Tuinvogels is het herkennen van vogels helemaal appeltje eitje. Vul de kleur en de grootte in en Vogelbescherming vertelt je welke vogel je ziet. 

tuinvogels

De resultaten

Dit jaar wordt de Tuinvogeltelling voor de 16ekeer georganiseerd. Voorgaande edities hebben inmiddels een schat aan waardevolle informatie opgeleverd. Zo is de achteruitgang van de spreeuw terug te zien in de resultaten, net als de opkomst van de halsbandparkiet. Nog een interessant feitje: in de telling is duidelijk te zien dat grote bonte spechten in strenge winters naar de tuinen toe komen. Het voedsel in de bossen raakt dan op en tuinen zijn het laatste redmiddel voor spechten om te overleven.

ekster

Hoe werkt het ook alweer?

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland vindt dit keer plaats op 25, 26 en 27 januari 2018. Meedoen is simpel: 30 minuten lang noteer je de vogels in de tuin en de resultaten meldt je opwww.tuinvogeltelling.nlof via de gratis app tuinvogels te downloaden via www.tuinvogeltelling.nl
De top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en pimpelmees.