Vers gras en geurige kruiden vormen de hoofdmaaltijd van konijnen en cavia’s, maar in de winter is juist daar een tekort aan. Wat kun je deze dieren dan als alternatieve voeding geven?

 

Wat eten konijnen in de winter?

Konijnen knabbelen graag op kruiden als klaver en leeuwentand, en eten ook wat vers fruit of groente. Maar wat geef je ze in de winter als voedsel, als de weiden bedekt zijn met sneeuw en het groente- en fruitaanbod voornamelijk beperkt is tot kool en sinaasappels?

De beste vervanging voor gras en kruiden is hooi van goede kwaliteit. Bovendien moeten konijnen in de winter bladgroenten eten, zoals andijvie, witlof en koolrabibladeren – deze komen het dichtst in de buurt van hun natuurlijke voeding. Hoogwaardig droogvoer geef je ze in het winterseizoen als aanvulling en voor de afwisseling.

 

Geen kool als vervanging tijdens de winter

Het is bekend dat koolsoorten als voedsel gassen veroorzaken, dus voer je konijnen geen spitskool, rode kool en spruitjes als vast winterdieet.

 

Kleine beetjes tegelijk

Geef je konijnen altijd eerst een kleine hoeveelheid groente en verhoog de porties langzaam. Geef  wortelen, peterselie en waterkers met mate, en fruit, bijvoorbeeld kleine stukjes appel of peer, moet je vanwege het hoge suiker- en zuurgehalte slechts af en toe als kleine snack aanbieden.

 

konijnen voedsel winter

 

Meer energie voor buitenkonijnen

Omdat konijnen die in de winter buiten gehouden worden meer energie nodig hebben dan hun soortgenoten binnenshuis, kun je zo nu en dan voedzame zaden of pitten door het voer mengen. Zonnebloempitten, pompoenpitten en venkelzaadjes leveren waardevolle energie en zijn geliefd bij veel konijnen.

 

Wintervoedsel voor cavia’s: eten zoals in het wild

Cavia’s hebben in de winter ook vers groenvoer nodig. Als er geen gras of geurige weidekruiden beschikbaar zijn, eten de dieren het liefst andijvie, witlof en roodlof. Aan de vezelrijke bladeren wordt lang geknabbeld, waardoor de snijtanden van de knagers in optimale vorm blijven. Tegelijkertijd zullen deze ‘salades’ niet te lang verzadigen. Dit is ook het geval bij het karige voer dat de cavia’s vinden in hun oorspronkelijke gebied in Zuid-Amerika.

 

Winterse power voor buitencavia’s

Als je cavia’s in een buitenverblijf leven, vul je hun menu in de winter aan met energierijke en voedselrijke planten: mais, paprika, komkommer en rode biet bevatten veel mineralen en vitamines die de kleintjes helpen het koude seizoen goed door te komen.

 

Voorkom bevroren etensresten in het buitenverblijf

Als je dieren het hele jaar door in een buitenverblijf leven, geef je ze hun voer meerdere keren per dag in kleine porties. Dit zorgt ervoor dat ze altijd eten bij de hand hebben en het voorkomt dat eventuele etensresten bevriezen. Mocht je bevroren groentes in de ren aantreffen, verwijder deze dan onmiddellijk.

 

cavia voedsel winter

 

 

Wintertakken om op te knabbelen

Ook takken zijn in de winter een must voor gezond knabbelplezier: wanneer de dieren knagen aan hazelaar-, tamme kastanje- of wilgentakken, slijten hun doorgroeiende tanden op natuurlijke wijze af.

 

Denk ook in de winter aan het hooi voor cavia’s

Kruidenhooi, dat veel gedroogde paardenbloemen en brandnetels bevat, moet altijd – dus ook in de winter – beschikbaar zijn voor cavia’s. Daarmee kunnen ze hun behoefte aan vezelrijk voer verzadigen.

bron: Hart voor Dieren Magazine