Dankzij gezondheidschecks ontdek je tijdig of je konijn ziek is of met aandoening te maken heeft. Dit is belangrijk omdat hij een kwetsbaar dier is en snel geholpen moet worden als hij iets onder de leden heeft.  Door tijdens de dagelijkse verzorging op symptomen te letten, voorkom je dat deze controles je konijn extra stress opleveren.

 

Een ziek konijn

Als je konijn ziek is, weet hij dat meestal goed te verbergen. Sterker nog, konijnen zijn natuurtalenten in het doen alsof alles ok is. Het zijn namelijk prooidieren die in de natuur –  als ze ook maar één teken van zwakte vertonen –  al snel door hun vijanden opgemerkt worden. Een verminderde eetlust of afwijkende ontlasting zijn sterke signalen, maar komen vaak in een later stadium naar boven. Liever ben je dat dus voor en met 5 gezondheidschecks.

 

Gezondheidscheck 1: Gebitscontrole

Het niet goed kunnen vermalen van eten zorgt voor een ziek konijn met spijsverterings – en stofwisselingsproblemen. En maar al te vaak zijn haken en afwijkingen in het gebit daar de boosdoener van.

Konijnentanden – en kiezen groeien namelijk een leven lang door. Tijdens het kauwen slijten ze op een natuurlijke manier af, als de stand van het konijnengebit goed is tenminste. Want door scheefstand krijgen de snijtanden in de onder – of bovenkaak niet de kans om goed af te slijten. Ze groeien uiteindelijk buiten de bek of zetten kaken zelfs op slot. Check daarom zo nu en dan de stand van het gebit. In rust moeten de onderste snijtanden achter de bovenste snijtanden op de stifttanden rusten.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn ziek gebit

 

Gezondheidscheck 2: Hoe zien de nageltjes en pootjes eruit?

Te lange nageltjes maken dat een konijn last heeft met lopen en kunnen zelfs voor nare wondjes zorgen. Bovendien hebben bacteriën hun weg snel gevonden als de huid eenmaal beschadigd is. Als de nagels duidelijker langer zijn dan de vacht op de pootjes, is het tijd ze te knippen.

Verder  is het ook belangrijk om de nagelbedden en de rest van het pootjes te controleren. Wondjes, zwellingen, verkleuringen en/of kale plekken kunnen erop wijzen dat je konijn ziek is.

 

Gezondheidscheck 3: Huid aftasten

Gebruik het aanhalen van je konijn om met je vingertoppen langs zijn huid te gaan. Zo ontdek je al snel eventuele veranderingen. Let daarbij op verdikkingen, korstjes, bobbels en huidschilfers. Als je dier tijdens het aaien opeens een pijnsignaal geeft, is dat ook een reden voor nader onderzoek.

 

Gezondheidscheck 4: Neus, oren en ogen

Maak de neus, oren en ooghoeken van je konijn voorzichtig schoon met een vochtige doek. Gebruik daar lauwwarm water voor. Wat afscheiding mag, maar als je merkt dat dit toeneemt moet je aan de bel trekken. Dat wijs namelijk vaak op een aandoening. Verder moeten konijnoogjes ‘helder ’zijn. Troebelheid, roodheid of traanogen zijn symptomen van een oogprobleem.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

ziek konijn ogen oren neus

 

Gezondheidscheck 5: Hoe is de conditie van de vacht?

De vacht is – net als een deel van zijn huid- voor je konijn de bescherming tegen invloeden van buitenaf. Het is dus belangrijk dat deze in goede conditie blijft om je konijn gezond te kunnen houden. Tijdens het kammen en borstelen kun je direct nagaan of je kale plekken kunt vinden. Die wijzen op de aanwezigheid van een parasiet, een ander huidprobleem of stress. Valt het je op je konijn zich minder goed wast dan eerst? Dan heeft hij mogelijk een spier – of gewrichtsprobleem waardoor hij belemmerd wordt in het bewegen.

 

Symptomen konijnenziektes vertaald

Ontdek je tijdens een gezondheidscheck afwijkingen, dan is het belangrijk om een afspraak bij de dierenarts te maken. In het overzicht Veel voorkomende ziektes bij konijnen vind je bijbehorende symptomen.

 

Let op hygiëne!

Om ziekteverwekkers bij je konijn weg te houden is ook een goede hygiëne heel belangrijk. Dat begint natuurlijk met het regelmatig grondig schoonmaken van zijn verblijf. Daarnaast bescherm je je konijn – maar ook jezelf – door zowel voor als na het verzorgen je handen goed te wassen. Desinfecteer bovendien de spullen die je tijdens de verzorging gebruikt, zoals bijvoorbeeld de kam.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn ziek wassen hygiene

 

Praat met je konijn

Nee, dit is geen oproep om moeilijke vraagstukken aan je konijn voor te leggen. Alhoewel, konijnen zijn slimme dieren die je een plezier doet met intelligentiespelletjes, maar dat even terzijde.  Met ‘praten’ wordt liefdevolle aandacht en het lezen van de konijnentaal bedoeld. Want alhoewel deze dieren veel weten te verbergen, maken ze met subtiele aanwijzing toch heel wat duidelijk.

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste verzorgingstips

Het allerbeste leven voor je konijnenvriend? Daar ga jij met de gratis nieuwsbrief -bomvol dierenweetjes en verzorgingstips- voor zorgen! De nieuwsbrief wordt tweewekelijks verstuurd.

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine