Hoe oud wordt een Leeuwenkop konijn eigenlijk en welke karakter kun je bij dit dier verwachten? In dit artikel leer je meer over deze konijnen en natuurlijk zetten we ook de opvallende manen van het Leeuwenkopje in het zonnetje. 

 

Kenmerken Leeuwenkop konijn:

Lichaamslengte: 20 – 40 cm
Gewicht: 1 – 2 kg
Lichaam: kort, gedrongen
Hoofd: onderscheidend, met breed voorhoofd
Vachtlengte: kort
Levensverwachting: 8 tot 12 jaar

 

Uiterlijk Leeuwenkop konijn:

Kenmerkend voor Leeuwenkop konijnen zijn hun ‘leeuwenmanen’, die tot 10 cm lang kunnen worden. Ook op de wangen, de buik en aan de linker- en rechterkant van de staart zitten lange haren. Het Leeuwenkopje heeft een gemiddeld gewicht van 1,3 tot 1,6 kg. Maar ondanks hun geringe formaat hebben Leeuwenkop konijnen geen genetische dwergfactor. De lichaamsbouw is kort en gedrongen met kleine, korte achterpoten. Het hoofd van het Leeuwenkop konijn is kort, dik en zeer prominent aanwezig. De oren zijn 5 tot 6 cm lang. De vacht van het Leeuwenkopje is dicht, zacht en 18 tot 23 mm lang. De prachtige ‘manen’ zijn fijn, elastisch en gelijkmatig en de kleur van de ogen komt overeen met de vachtkleur.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het Leeuwenkop konijn

 

Oorsprong van het Leeuwenkopje:

Het Leeuwenkop konijn is een van de populairste konijnenrassen. Het fokken van dit ras begon eind jaren tachtig op een grote konijnenfokkerij met langharige konijnen. Hier werden dieren geselecteerd met bijzonder lange haren op het hoofd en de nek en zo ontstond deze ‘koning van de konijnen’.

 

Veel kleur- en tekenvarianten

Tot op heden hebben liefhebbers van dit ras talloze kleur- en tekenvarianten gefokt. Er zijn echter geen bindende raciale kenmerken en kleureffecten. Hierdoor zien de nakomelingen van de Leeuwenkop er nog steeds heel divers uit. Sommige dieren zijn volledig lang- of kortharig, terwijl anderen afzonderlijke haarbosjes aan de achterkant van het lichaam hebben. En met al die variëteiten is ieder dier uniek.

 

Karakter Leeuwenkop konijnen

Leeuwenkopjes zijn niet gefokt op een specifiek karakter, maar op hun uiterlijk. Iets wat voor veel konijnenrassen geldt. Spreken over rasspecifieke karaktereigenschappen bij deze dieren kan daarom lastig zijn. Veel verzorgers en liefhebbers van dit ras melden dat het weliswaar om ‘pittige kleintjes’ gaat die zichzelf goed weten te verdedigen, maar dat de konijnen zachtaardig zijn zodra ze zich vertrouwd voelen in hun omgeving. Ze zijn nieuwsgierig naar hun verzorger toe en kunnen snel een band opbouwen met ‘hun mens’. Daarvoor is  het wel belangrijk dat je je konijnen dagelijks liefdevolle aandacht geeft, en hun tempo en grenzen respecteert.

 

Voorplanting van Leeuwenkop konijn

Tamme konijnen hebben in tegenstelling tot wilde soortgenoten, geen vaste paartijd. Na een draagtijd van 29 tot 32 dagen worden meestal 3 tot 5 jongen – lampreien – geboren. Iets wat je je misschien moeilijk kunt voorstellen, is dat de kleintjes van dit harige ras bij geboorte nog helemaal kaal zijn. Ook zijn ze dan nog blind, met hun oogjes gesloten. Op een leeftijd van 9 tot 11 dagen openen ze hun ogen voor het eerst en beginnen ze aan hooi en stro te knabbelen. De moeder voedt haar lampreien één of twee keer per 24 uur, waarbij het zogen supersnel gaat en slechts zo’n 3 à 4 minuten duurt. De leeuwenkopjes zijn echte nestblijvers die gemiddeld pas na 14 dagen het nest verlaten.

Wat is goed hooi voor deze konijnen?

 

De verzorging van Leeuwenkop konijn als huisdier

Leeuwenkop konijnen kunnen zowel binnenshuis als buiten gehouden worden. Het verblijf voor twee dieren moet minimaal 150 x 60 x 50 cm groot zijn, maar bij voorkeur geef je ze een groter thuis. In het verblijf moet in ieder geval een voer- en drinkbak, slaaphuis, ren, juiste bodembedekking en speelgoed aanwezig zijn. Bovendien hebben de konijnen de behoefte om zowel ’s morgens als ’s avonds los te lopen in de tuin of binnenshuis.

Let op! Als je buitenkonijnen bij koude temperaturen naar binnenshuis haalt, verliezen ze hun winterhardheid.

 

 

Leeuwenkop konijn

Voeding konijnen:

Konijnen hebben een gevoelig maagdarmkanaal. Overweeg daarom goed welke voeding je jouw dieren geeft en ga bovendien niet abrupt over op ander voer. Het basisvoedsel moet bestaan ​​uit hoogwaardig hooi, vers voedsel (grassen, kruiden, groenten en fruit) en kleine hoeveelheden droog voedsel.  Geschikt als droogvoer zijn ruwe, vezelrijke pellets – hooi, gras en kruiden- die geen graan, suiker of melasse bevatten. Pas ook op met tussendoortjes die schadelijke voedingsstoffen voor konijnen bevatten. Vers drinkwater moeten je Leeuwenkop konijnen altijd tot hun beschikking hebben.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips