Lees hier alles over lichaamsgrootte, levensverwachting, uiterlijk, afkomst, nakomelingen en het verzorgen van het Leeuwenkop konijn.

Beschrijving:

Lichaamslengte: 20 – 40 cm
Gewicht: 1 – 2 kg
Lichaam: kort, gedrongen
Hoofd: onderscheidend, met breed voorhoofd
Vachtlengte: kort
Levensverwachting: 8 tot 12 jaar

Verschijning:

Kenmerkend voor Leeuwenkop konijnen zijn hun ‘leeuwenmanen’, die tot 10 cm lang worden en van het voorhoofd over de oren naar de schouderbladen lopen. Ook op de wangen, op de buik en aan de linker- en rechterkant van de staart, zitten lange haren. Het Leeuwenkopje heeft een ideaal gewicht van 1,3 tot 1,6 kg. Het minimale gewicht is 1 kg, het maximale gewicht is minder dan 2 kg. Ondanks hun geringe formaat hebben Leeuwenkop konijnen geen genetische dwergfactor.

De lichaamsbouw is vergelijkbaar met die van de kleurdwerg en is kort en gedrongen. De achterpoten zijn kort, klein en delicaat. Het hoofd van het Leeuwenkop konijn is kort, dik en zeer prominent aanwezig in verhouding tot het lichaam. De oren zijn 5 tot 6 cm lang. De vacht van het Leeuwenkopje is dicht, zacht en 18 tot 23 mm lang. De ‘manen’ zijn fijn, elastisch en gelijkmatig. De kleur van de ogen komt overeen met de vachtkleur.

 

Het Leeuwenkop konijn

Schattige ‘manen’ rond het gedrongen kopje en lijfje.

Oorsprong:

Het Leeuwenkop konijn is een van de meest populaire konijnenrassen onder de kleine huisdieren. De fokkerij van dit nog vrij jonge ras begon aan het eind van de jaren tachtig op een grote konijnenfokkerij met langharige konijnen. Hier werden konijnen geselecteerd waarbij het haar van de vacht op het hoofd en de nek bijzonder lang was, en de rest van de vacht kort.

Tot op heden hebben liefhebbers van dit ras talloze kleur- en tekenvarianten gefokt. Er zijn echter geen bindende raciale kenmerken en kleureffecten. Door het gebrek aan zuiverheid van de konijnenkopjes zien de nakomelingen er nog steeds heel anders uit. Sommige dieren zijn volledig lang of kortharig, terwijl anderen afzonderlijke haarbosjes aan de achterkant van het lichaam hebben.Leeuwenkop konijnLeeuwenkop konijn

 

 

Nakomelingen en fokken:

Tamme konijnen hebben, in tegenstelling tot wilde konijnen, geen vaste kweekperiode. Na een draagtijd van 29 tot 32 dagen worden ongeveer 3 tot 5 jongen geboren. De geboorte vindt plaats in speciale bakken, die zijn bekleed met stro en haren van het konijn.

De moeder voedt haar welpen één of twee keer per 24 uur, waarbij het zogen slechts zo’n 3 tot 4 minuten duurt. Konijnen zijn onbehaard en blind bij de geboorte. Op een leeftijd van 9 tot 11 dagen openen ze hun ogen en beginnen ze aan hooi en stro te knabbelen. Als nestblijvers verlaten ze hun nestje pas vanaf een leeftijd van ongeveer 14 dagen. Vanaf dat moment zullen ze geleidelijk aan hun omgeving gaan verkennen.

Houden en verzorging:

Leeuwenkop konijnen kunnen worden gehouden in voldoende grote ruimten binnenshuis of in de tuin. De verblijfsgrootte voor twee leeuwenkopkonijnen moet minimaal 150 x 60 x 50 cm (breedte x diepte x hoogte) zijn. Als de behuizing zelf is gebouwd, kan deze makkelijker groter worden gemaakt (bijvoorbeeld 2 x 1 x 1 m). Bovendien hebben de dieren ’s ochtends en ’ s avonds behoefte aan loslopen in het huis of in de tuin. Het goed omheinde terrein heeft een voer- en drinkbak en minimaal één slaaphuis dat groot genoeg moet zijn voor twee konijnen om in te liggen.

 

Leeuwenkop konijn

Leeuwenkop konijnen zijn gedrongen gebouwd.

Voeding:

Konijnen hebben een gevoelig maagdarmkanaal. Daarom moeten voedingsfouten en abrupte wisselingen van voedsel worden vermeden. Het basisvoedsel moet bestaan ​​uit hoogwaardig hooi, vers voedsel (grassen, kruiden, groenten en fruit) en kleine hoeveelheden droog voedsel. Ruwe, vezelrijke pellets (hooi, gras en kruiden) die noch graan noch suiker of melasse bevatten, zijn geschikt als droogvoer. Vers drinkwater moet altijd beschikbaar staan voor de dieren.

 

Foto’s: Shutterstock