Lees hier alles over lichaamsgrootte, levensverwachting, uiterlijk, afkomst, nakomelingen en het verzorgen van het Leeuwenkop konijn.

 

Kenmerken Leeuwenkop konijn:

Lichaamslengte: 20 – 40 cm
Gewicht: 1 – 2 kg
Lichaam: kort, gedrongen
Hoofd: onderscheidend, met breed voorhoofd
Vachtlengte: kort
Levensverwachting: 8 tot 12 jaar

 

Uiterlijk Leeuwenkop konijn:

Kenmerkend voor Leeuwenkop konijnen zijn hun ‘leeuwenmanen’, die tot 10 cm lang worden. Ook op de wangen, de buik en aan de linker- en rechterkant van de staart, zitten lange haren. Het Leeuwenkopje heeft een gemiddeld gewicht van 1,3 tot 1,6 kg. Ondanks hun geringe formaat hebben Leeuwenkop konijnen geen genetische dwergfactor.

De lichaamsbouw is kort en gedrongen met kleine, korte achterpoten. Het hoofd van het Leeuwenkop konijn is kort, dik en zeer prominent aanwezig. De oren zijn 5 tot 6 cm lang. De vacht van het Leeuwenkopje is dicht, zacht en 18 tot 23 mm lang. De ‘manen’ zijn fijn, elastisch en gelijkmatig. De kleur van de ogen komt overeen met de vachtkleur.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het Leeuwenkop konijn

Oorsprong van het Leeuwenkopje:

Het Leeuwenkop konijn is een van de meest populaire konijnenrassen. Het fokken van dit ras begon eind jaren tachtig op een grote konijnenfokkerij met langharige konijnen. Hier werden dieren geselecteerd met bijzonder lange haren op het hoofd en de nek.

 

Veel kleur- en tekenvarianten

Tot op heden hebben liefhebbers van dit ras talloze kleur- en tekenvarianten gefokt. Er zijn echter geen bindende raciale kenmerken en kleureffecten. Door het gebrek aan zuiverheid van de konijnenkopjes, zien de nakomelingen er nog steeds heel divers uit. Sommige dieren zijn volledig lang- of kortharig, terwijl anderen afzonderlijke haarbosjes aan de achterkant van het lichaam hebben.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

 

Leeuwenkop konijn uiterlijk

Voorplanting van Leeuwenkop konijn

Tamme konijnen hebben, in tegenstelling tot wilde soortgenoten, geen vaste paartijd. Na een draagtijd van 29 tot 32 dagen worden meestal 3 tot 5 jongen geboren. De jongen worden blind en kaal geboren. Op een leeftijd van 9 tot 11 dagen openen ze hun ogen en beginnen ze aan hooi en stro te knabbelen.

De moeder voedt haar lampreien één of twee keer per 24 uur, waarbij het zogen slechts zo’n 3 à 4 minuten duurt. Het zijn echte nestblijvers die gemiddeld pas na 14 dagen het nest verlaten.

 

De verzorging van Leeuwenkop konijn als huisdier

Leeuwenkop konijnen kunnen zowel binnenshuis als buiten gehouden worden. Een verblijf voor twee dieren moet minimaal 150 x 60 x 50 cm groot zijn. In het verblijf moet minimaal een voer- en drinkbak, slaaphuis, juiste bodembedekking en speelgoed aanwezig zijn. Bovendien hebben de konijnen de behoefte om zowel ‘s morgens als ‘s avonds los te lopen in de tuin of binnenshuis.

Let op! Als je buitenkonijnen bij koude temperaturen naar binnenhaalt zijn ze niet meer winterhard.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Leeuwenkop konijn

Voeding konijnen:

Konijnen hebben een gevoelig maag-darmkanaal. Overweeg daarom goed welke voeding je jouw dieren geeft en ga bovendien niet abrupt over tot ander voer.

Het basisvoedsel moet bestaan ​​uit hoogwaardig hooi, vers voedsel (grassen, kruiden, groenten en fruit) en kleine hoeveelheden droog voedsel.  geschikt als droogvoer zijn ruwe, vezelrijke pellets – hooi, gras en kruiden- die geen graan, suiker of melasse bevatten. Vers drinkwater moeten je Leeuwenkop konijnen altijd tot hun beschikking hebben.

 

Interessante konijnenartikelen voor jou geselecteerd

Castratie van een konijn

Zo maak je een konijn zindelijk

Konijnenkoppels – Welke konijnen passen bij elkaar?