Als je hond uit zijn bek stinkt zijn er naast tandproblemen meer oorzaken denkbaar. Het disfunctioneren van organen en spijsvertering kunnen ook een rol spelen. Informatie over de mogelijke oorzaken en de oplossing als je hond een slechte adem heeft.

 

Mijn hond stinkt uit zijn bek, wat moet ik doen?

Besef dat een hond die blijvend uit zijn bek stinkt iets mankeert. Natuurlijk hebben honden een typische ademgeur, maar zodra deze verandert en naar ruikt, moet er verder gekeken worden. De eerste stap is dan om een afspraak te maken bij de dierenarts. Die zal allereerst het gebit van je hond nakijken en andere mogelijke oorzaken van de slechte adem bekijken.

 

Waarom stinkt mijn hond uit zijn bek?

De mogelijke oorzaken van een nare geur uit de hondenbek op een rij:

  • gebitsproblemen
  • diabetes
  • maagproblemen
  • leverfalen
  • nierfalen

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond stinkt uit bek: symptoom van

 

Herken gebitsproblemen bij honden

Gebitsproblemen zijn de meest voorkomende oorzaken bij honden die uit hun bek stinken. Tandsteen en tandvleesontstekingen veroorzaken helaas heel wat pijn en gezondheidsproblemen bij viervoeters. Ze zijn deels te voorkomen met een goede gebitsverzorging en een periodieke controle bij de dierenarts. Mochten er dan toch problemen in de hondenbek ontstaan, dan is het belangrijk die direct te laten behandelen.

Naast stank uit de bek zijn mogelijke symptomen: gele of bruine tandaanslag, aan één kant kauwen, verminderde eetlust, rood en gezwollen tandvlees, afwijkend gedrag.

Lees verder over gebitsproblemen bij honden + poetsinstructie

 

Diabetes als boosdoener

Diabetes, oftewel suikerziekte, komt ook bij honden voor. En net als mensen kunnen viervoeters zowel suikerziekte type 1 als type 2 krijgen. Type 1 is een auto-immuunziekte waarbij de cellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van insuline, vernietigd worden.

Wanneer je hond diabetes type 2 heeft, maakt zijn alvleesklier weliswaar nog insuline aan, maar te weinig. Bovendien is de insuline die nog vrijgegeven wordt minder effectief. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel van je hond en krijgen zijn lichaamscellen te weinig brandstof aangeleverd. Overgewicht is voor honden de grootste risicofactor voor type 2.

Naast een nare geur uit de bek zijn mogelijke symptomen van suikerziekte: lusteloosheid, meer drinken en plassen, onverklaarbare gewichtsverandering, meer of minder eetlust.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond stinkt uit bek

 

Maagproblemen

In de maag van je hond wordt hard gewerkt om het eten te verteren. En zelfs voordat het voedsel in de hondenmaag arriveert, is het orgaan samen met andere organen al volop bezig. Het produceert alvast zuren terwijl de alvleesklier spijsverteringssappen aanmaakt en de darmen al een beetje in beweging komen.

Wanneer je hond uit zijn bek stinkt kan dat een teken zijn van een maagontsteking. Die kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je hond een vreemd voorwerp opgegeten heeft, of chronisch. Sommige hondenrassen hebben een genetische aanleg voor hypertrofische gastritis (ontsteking maagvlies). Behalve een slechte adem zijn mogelijke symptomen van maagproblemen: veel boeren, kwijlen, braken, verminderde eetlust.

 

Nierfalen

Nierfalen wordt bij honden achterhaald via bloedonderzoek. Een verhoogd creatinegehalte wijst daarbij vaak op een nierziekte of nierstenen. Overigens kan die verhoging ook een signaal zijn van uitdroging, een lage bloeddruk, lekkende blaas of afgesloten plasbuis. In ieder geval is het voor de dierenarts aanleiding om direct verder te onderzoeken.

Problemen met de nierfunctie kunnen zowel bij acuut nierfalen als bij een chronische nierziekte ontstaan. Bij acuut falen neemt de nierfunctie snel af en plassen honden meer dan normaal of juist helemaal niet meer. Bij chronische beschadigingen zal de functie eerder geleidelijk afnemen. Littekenweefsel op een nier zal daarbij samentrekken wat zijn functie belemmert.

Een slechte adem kan één van de symptomen zijn van nierproblemen, daarnaast zal de hond minder actief zijn en gewicht verliezen.

 

Leverfalen

De lever is een belangrijk orgaan. Eén van zijn functies is het bloed zuiveren dat het via andere organen aangeleverd krijgt. En ook voor een gezonde spijsvertering is de lever voor je dier onmisbaar. Stinkt je hond uit zijn bek, dan kan dat wijzen op een verstoorde leverfunctie. Die kan acuut ontstaan, bijvoorbeeld bij een voedselvergiftiging, of wijzen op een chronisch probleem. Zo hebben de bacteriën die de ziekte van Weil veroorzaken een voorliefde voor de lever en nieren.

Omdat dit orgaan zo belangrijk is voor de gezondheid van je hond, moet er bij falen direct gehandeld worden. Disfunctioneren kan zelfs een dodelijke afloop hebben. Naast een nare geur uit de bek kunnen misselijkheid, meer drinken, geelzucht en diarree symptomen zijn.

Afhankelijk van de oorzaak kan een behandeling met antibiotica redding bieden. In het geval van een vergiftiging zal het toedienen van antigif vaak ook noodzakelijk zijn.

 

Nieuwsbrief