Gebitsproblemen bij je hond, zoals tandsteen en tandvleesontstekingen, veroorzaken heel wat leed. Bovendien wordt een pijnlijke hondenbek regelmatig niet herkent waardoor de behandeling te laat start. Maar natuurlijk is het nog beter om aandoeningen te voorkomen en de tanden en kiezen van je hond goed te verzorgen.

 

Vele honden hebben gebitsproblemen

Veel honden hebben gebitsproblemen zonder dat hun baasje dit doorheeft of zonder dat dit tijdig behandeld wordt. Zaken als tandsteen worden nogal eens onderschat omdat de hond in kwestie nog normaal lijkt te eten. “Dus zoveel last heeft hij er toch niet van.” Maar vergis je niet! Een gezond gebit is voor honden heel belangrijk. Bacteriën die als tandplak ophopen kunnen ook schadelijk zijn voor de rest van het hondenlijf. Bovendien kan een hond met een sterk gebit veel beter kauwen, wat noodzakelijk is voor een goede spijsvertering.

 

Herken gebitsproblemen

Hardnekkige tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees zijn de gebitsproblemen die bij viervoeters het vaakst worden gezien. Je herkent ze aan deze symptomen:

  • Stinkende adem*
  • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
  • Ernstig verkleurde tanden en kiezen
  • Verminderde eetlust
  • Veelvuldig kwijlen
  • Hond staat niet meer toe dat je bij zijn bek aait
  • Je hond uit pijnsignalen

Ook als je hond slechts één van deze symptomen heeft, is dat altijd een reden om contact op te nemen met de dierenarts.

*Een stinkende adem kan ook een andere oorzaak hebben. Bekijk alle redenen waarom je hond uit zijn bek kan stinken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

gebitsproblemen hond tandplak

 

Oorzaak gebitsproblemen

Tandplak is de grootste veroorzaker van gebitsproblemen bij honden. Dit bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën en kan zich binnen 24 uur al omzetten naar tandsteen. Net als bij mensen krijg je tandsteen bij je hond zelf niet meer weg. Ondertussen kan het allerlei nare tandvleesaandoeningen zoals infecties veroorzaken.

 

Behandeling van gebitsproblemen

De juiste behandeling voor gebitsproblemen is afhankelijk van hun ernst. Tandsteen kan een dierenarts gelukkig goed verwijderen, maar deze behandeling vindt meestal wel onder narcose plaats. Bij ernstige ontstekingen wordt daarnaast antibiotica en extra pijnstilling ingezet.

 

Voorkomen is beter dan genezen

De behandelingen van gebitsproblemen zijn voor je hond ingrijpend, nog even afgezien van de pijn die hij in zijn bek zal hebben. Gelukkig kun je met een goede gebitsverzorging een hoop narigheid voor je lieve viervoeter voorkomen. En wist je dat voeding daarin ook een belangrijke rol speelt?

Dankzij de schurende werking is het kauwen op brokjes, snacks en speelgoed een soort natuurlijke manier van tandenpoetsen voor honden. Dit kan tandplak al voor een deel verwijderen. Bovendien stimuleert het de aanmaak van speeksel waarin ook enkele bacteriëndodende stoffen zitten. Zorg voor kwalitatieve kauwsnacks- en speeltjes en wissel die regelmatig af. Hierdoor blijven ze interessant voor je hond.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

tanden hond snack kauwen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poetsen, poetsen, poetsen!

Alleen kauwen is voor honden niet genoeg om hun tanden schoon te houden. Poets daarom regelmatig de tanden van je viervoeter, het liefst dagelijks. Dit vraagt oefening en geduld, je hond zal eerst aan de handeling moeten wennen, maar voorkomt een hoop ellende. Gebruik een speciale hondentandenborstel en –pasta die je bij een dierenspeciaalzaak kunt krijgen. Voor het starten met poetsen kun je een oefenborsteltje gebruiken.

Instructie tandenpoetsen bij honden

 

Gebitscontrole

Plan minimaal twee keer per jaar een gebitscontrole in bij de dierenarts. Een grondige check voorkomt namelijk dat je gebitsproblemen over het hoofd ziet. En hoe eerder die geconstateerd worden, hoe makkelijker ze te genezen zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld combineren met de vaccinatie-afspraak. Bij honden met een zwak gebit kan het verstandig zijn vaker te controleren. Overleg met je dierenarts of dit ook voor jouw hond geldt.

 

Maand van de gebitsverzorging bij honden en katten

Februari is de maand van de gebitsverzorging bij honden en katten. Tijdens deze periode hebben veel dierenartsenpraktijken speciale acties voor gebitsverzorging bij de viervoeters.

 

Ook interessant voor jou:

nieuwsbrief hond dieren dierennieuws