FIP – Feline Infectieuze Peritonitis – is zeer gevaarlijk voor katten. Maar hoe kun je deze kattenziekte voorkomen en aan welke symptomen is hij te herkennen ? Ontdek welke rol het coronavirus speelt en hoe besmettelijk FIP is.

 

Wat is FIP – Feline Infectieuze Peritonitis?

Het Feline Infectieuze Peritonitis – oftewel FIP – is een ernstige ziekte bij katten. Deze virale aandoening wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dit virus is op zich niet gevaarlijk; het veroorzaakt bij katten hooguit wat milde diarree. De meeste huistijgers overwinnen het virus dan ook met gemak.

Bij een klein gedeelte van de besmette dieren muteert het virus echter naar het levensgevaarlijke FIP. Daarbij ontstaat een infectie in de buikholte en mogelijk ook in de borstholte.

 

Besmettelijkheid FIP

De mutatie van het cornoavirus die FIP veroorzaakt, lijkt tot nu toe niet overdraagbaar. Het coronavirus zelf is wel zeer besmettelijk voor katten.

Je kat kan het virus oplopen via de urine, ontlasting en het speeksel van een besmette kat. En heeft een huistijger het virus eenmaal gehad, dan is hij mogelijk drager voor de rest van zijn leven.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat FIP besmettelijk

 

Welke katten lopen extra risico op de ziekte?

Iedere kat kan Feline Infectieuze Peritonitis krijgen, toch lopen sommige katten extra risico. Dat zijn huistijgers die in een groep van 6 of meer katten leven, en dieren met een ernstig verzwakte weerstand.

Verder bestaat het vermoeden dat jonge katten, tot 1 jaar oud, en huistijgers van 10 jaar of ouder, extra kwetsbaar voor FIP zijn.

 

Droge en natte vorm Feline Infectieuze Peritonitis

Van Feline Infectieuze Peritonitis bestaat een droge en natte vorm. Bij de droge vorm zijn organen als nieren, darmen, hersenen, lever en longen aangetast. Bij de natte vorm kunnen zowel de buik – als de borstholte ontstoken zijn. In die holtes hoopt zich dan vocht op.

Katten kunnen ook beide vormen tegelijkertijd hebben.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

FIP kat symptomen

 

 

Symptomen FIP

De mogelijke symptomen waaraan je Feline Infectieuze Peritonitis kunt herkennen, zijn afhankelijk van de vorm waaraan een kat lijdt.

 

Droge vorm 

  • koorts
  • benauwdheid
  • gewichtsverlies
  • afwijkend gedrag
  • nierfalen
  • geelzucht
  • bloedarmoede; sloomheid en bleekheid

 

Natte vorm 

  • opgezette, gevoelige buik
  • benauwdheid

 

Testen om FIP aan te tonen

Feline Infectieuze Peritonitisals diagnose stellen, is niet zo eenvoudig. Zo laat een bloedtest zien of het coronavirus aanwezig is, maar niet of deze ook al gemuteerd is naar de FIP-variant. Ook kunnen er afwijkende bloedwaarden gevonden worden die mogelijk wijzen op FIP, maar ook passend zijn bij andere ziektes.

Bij een sterk vermoeden van de ziekte, kan de dierenarts aangetast weefsel of het vocht in de buik en borst onderzoeken. Daarmee kan hij een definitieve diagnose geven.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

FIP kat onderzoek

 

Vooruitzicht en behandeling kat 

Helaas bestaat er geen levensreddende behandeling voor katten met Feline Infectieuze Peritonitis. In de meeste gevallen leidt de ziekte tot de dood. De behandeling van katten met FIP bestaat met name uit symptoombestrijding om de kwaliteit van leven te verbeteren. Toch gaat de toestand van katten met deze ziekte vaak heel snel achteruit.

 

Besmetting met coronavirus voorkomen

De kans op FIP maak je zo klein mogelijk door verspreiding van het coronavirus tegen te gaan :

  • Haal geen grote groep katten in huis, houdt maximaal 5 katten tegelijk als huisdier
  • Plaats de kattenbak ver van de voer – en drinkbak
  • Houdt de leefomgeving van je kat zo schoon mogelijk
  • Heeft je kat diarree, voorkom dan contact met andere katten
  • Wanneer je een kat aan FIP hebt verloren, wacht je twee maanden tot je een andere kat in huis haalt.

 

Is er een vaccinatie tegen FIP?

Er is een vaccinatie tegen Feline Infectieuze Peritonitis beschikbaar, maar over de effectiviteit daarvan bestaat nog veel twijfel.

 

Jouw selectie interessante kattenartikelen

 

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine