Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker wanneer je huisdieren hebt. Een hond die met een kwispelende staart de kopjes van tafel stoot of een jagende kat die de scheuren in de gordijnen krabt. Met huisdieren weet je dat de inboedel meer risico loopt op schade. De vraag is: krijg je die dan vergoed van de verzekeraar? En hoe zit het met schade die wordt veroorzaakt door het dier van een ander?

 

Over de inboedelverzekering

De inboedelverzekering beschermt alle losse spullen in en om het huis tegen diverse soorten schade. Denk aan meubels, elektronica, (dure) sieraden, antiek, kleding, muziekinstrumenten en schilderijen. Inboedelverzekeringen zijn er in drie varianten: de uitgebreide verzekering, de extra uitgebreide verzekering en de allriskverzekering. De extra uitgebreide inboedelverzekering is vaak de standaard verzekering die wordt aangeboden. Hiermee ben je onder meer gedekt tegens schade door brand of ontploffing, storm vanaf windkracht 7, diefstal, inbraak, vandalisme en waterschade. Kies je voor een allriskverzekering? Dan is, naast alle eerder genoemde schadeoorzaken, ook schade door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen gedekt.

 

Wanneer wordt schade door huisdieren vergoed?

Schade die jouw huisdier in huis veroorzaakt, wordt in de regel niet vergoed door de verzekeraar. Je neemt immers zelf het risico omdat je een huisdier hebt dat iets stuk kan maken. Heb je een allrisk inboedelverzekering, dan keert de verzekeraar in bepaalde gevallen wel uit. Of dit het geval is, lees je terug in de voorwaarden van jouw polis. Wordt de schade veroorzaakt door het dier van een ander, denk aan een hond of kat die jouw huis binnenkomt, dan is de kans op een schadevergoeding groter. Wel blijft de uitkering meestal beperkt tot maximaal een paar duizend euro.

 

De aansprakelijkheidsverzekering

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jouw huisdier schade veroorzaakt bij een ander. Als bezitter van het dier ben je dan aansprakelijk voor deze schade. Schade en letsel zijn dan gedekt via een aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer uw huisdier door een ander wordt uitgedaagd en daardoor schade of letsel veroorzaakt, dan zal de tegenpartij deze zelf moeten vergoeden.

 

Verzekering wanneer huisdier gewond raakt

Raakt je huisdier buitenshuis gewond door toedoen van een ander? Dan kun je de schade verhalen via de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Raak het dier binnenshuis gewond? Dan ziet de verzekeraar het dier als ‘zaak’ en kun je de schade onder strenge voorwaarden verhalen via de inboedelverzekering. Verder zijn er verzekeraars waar je tegenwoordig ook een aparte verzekering voor huisdieren kunt afsluiten.

 

Verzekering afsluiten

Als dierenbezitter wil je goed verzekerd zijn zonder te veel te betalen. Door gebruik te maken van een online vergelijker kun je op basis van jouw situatie zien welke inboedelverzekering het goedkoopst is. Wil je jouw geliefde hond of kat ook verzekeren? Vergelijk dan alle huisdierverzekeringen en check je waar je het meest voordelig uit bent.