Goed nieuws uit Papendrecht! De egelopvang daar krijgt de allereerste egeltuin van Nederland. Daarin kunnen de opgevangen dieren eerste ‘oefenen’ voordat ze weer in de natuur uitgezet worden.
Tijd voor uitbreiding buitenverblijf egels
De opvang van egels is er opgericht om de dieren te laten herstellen zodat ze weer terug de natuur in kunnen. Maar voordat ze veilig uitgezet kunnen worden, moeten ze weer aan het ‘buitenleven’ wennen. Zo moeten ze weer vertrouwd raken met verschillende omgevingsgeluiden en temperatuurverschillen. Hiervoor werden in de opvang in Papendrecht tot voorkort buitenhokken gebruikt. Maar door de toename van de binnengebrachte dieren waren deze niet meer voldoende.
De egeltuin, of moeten we ‘egeldorp’ zeggen?
De egeltuin moest zo aangelegd worden dat hij zoveel mogelijk overeenkomt met de natuurlijke omgeving van egels. Ferry, de beheerder van de opvang, schakelde hiervoor de hulp in van tuinspecialist Dionysios Sofronas, Aardoom Hoveniers.
Egels zijn enorme klimmers dus het materiaal van de egelbehuizing moest glad zijn. Het resultaat is bijna een egeldorp te noemen! Een bloeiende, kleurrijke tuin met tien egelverblijven voorzien van schuilhuisjes en de benodigde plantjes met het nodige egelvoedsel, zoals mieren en wormen. De allereerste egeltuin zal zeker bijdragen aan de terugkeer van meer gezonde egels in de vrije natuur.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
De opvang in Papendrecht
De egelopvang in Papendrecht vangt sinds 2013 zieke, zwakke en gewonde egels op. En inmiddels zijn dat er jaarlijks meer dan 600. Door het wegvallen van een aantal opvangcentra in de buurt zal dat aantal nog toenemen. Bovendien vormen ondervoeding, egelziektes en robotgrasmaaiers een grote bedreiging voor de dieren.
Onlangs is de opvang voorzien van een nieuwe quarantaine-unit met speciale koeling. Nu de egeltuin ook geopend is, kan de locatie weer vooruit om egels in de regio de beste verzorging te bieden.
Bron: De Dierenbescherming en Hart voor Dieren Magazine
Ook interessant voor jou:
- Egelbaby krijgt wieltjes
- Zwitserland en Oostenrijk beschermen koeien tegen wandelaars
- Bijen dansen in dialect