Egelwerkgroep Nederland luidt de noodklok; steeds vaker worden egels met levensgevaarlijke verwondingen bij opvangcentra binnengebracht. ‘Slimme’ robotgrasmaaiers blijken de grootste veroorzaker daarvan. Zij verminken de dieren en hun jongen kunnen door de machines zelfs compleet vermalen worden

Egels lopen niet weg van robotgrasmaaiers

Vooral ’s nachts vormen de robotgrasmaaiers een probleem. De egels zijn dan actief en gaan dan onder meer in grasvelden op zoek naar voedsel. Zij zien in de geautomatiseerd grasmaaiers wel een gevaar maar doen – logisch – wat hun natuur hen ingeeft bij gevaar: niet weglopen maar oprollen. 

De harde bal die de dieren na het oprollen vormen, zullen de meeste maaiers als klein obstakel waarnemen. Met wat extra kracht zullen de machines over de bal kunnen rijden en alsnog met hun messen in een egel snijden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

egels grasmaaier bal

 

Verschrikkelijke gevolgen

De gevolgen van een aanrijding met een grasmaaier zijn voor egels zeer ernstig. Volwassen dieren worden vaak binnengebracht met diepe wonden op hun rug. En de ballen die baby-egeltjes vormen zijn zo klein, dat de robot hen zelfs volledig verpulverd.

 

Zo bescherm je de egels op je grasveld

Met een paar aanpassingen kunnen we heel wat leed bij de egels voorkomen. De tips van Egelwerkgroep Nederland voor mensen met een robotgrasmaaier:

  • Zet de robotgrasmaaier voortaan allen overdag in.
  • Controleer voordat je gaat maaien of er egels in je tuin actief zijn.
  • Zorg dat egels ook elders in je tuin eten kunnen vinden.
  • Stel de botssensoren lager af.
  • Plaats de beschermkap zo af dat er een afstand van maximaal 4,5 cm tot aan de grond overblijft.
  • Kies voor een veiligheidsmechanisme waarbij de messen automatisch inklappen als ze een obstakel tegenkomen.

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Heb jij een passie voor de dierenwereld en ben je benieuwd wat je kunt doen om die te verbeteren? Meld je dan nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren om op de hoogte te blijven van belangrijk dierennieuws.

Ja, ik wil mij aanmelden voor de gratis nieuwsbrief

 

 

 

Bron: Egelwerkgroep Nederland / Algemeen Dagblad