Egels kunnen ook deze winter jouw hulp goed gebruiken. De slakken en insecten zitten veelal in een diepe laag van de bodem waar egels amper tot niet bij kunnen komen. Helaas denken veel mensen dat de dieren al lang en breed in winterslaap zijn, met alle gevolgen van dien. Bovendien komen er ook berichten binnen over egeltjes die al wel in hun winterslaap maar nu – door de warme wintertemperaturen – al weer ontwaken.

 

Egels door te weinig voeding ernstig verzwakt 

Doordat egels onvoldoende voedsel vinden, zijn sommigen nu zelfs graatmager en overleven zo de winter niet. De directeur van de Egelbescherming Nederland vertelt dat bij egels met een gebrek aan vetreserves de winterslaap niet aantreedt. Uiteindelijk zullen de dieren sterven als ze niet snel extra voeding tot zich kunnen nemen.

 

Ondervoede dieren gaan niet in winterslaap

Vaak wordt gedacht dat de egels in november / december al lang in winterslaap zijn en dat bijvoeren vanaf dat moment geen nut meer heeft. Dit is een fabeltje. De eerste egels gaan normaal gesproken eind november in winterslaap, dit zijn de mannetjes. Vrouwtjes blijven langer wakker om hun jongen te verzorgen en bij te eten na een periode van zogen. Jonge egeltjes moeten eerst flink aansterken voor ze in winterslaap kunnen gaan, zij doen dit normaal gesproken vanaf eind december. Maar de jonge en volwassen dieren kunnen niet in winterslaap gaan zolang ze ondervoed zijn. Bovendien kan een egel met te weinig vetreserves tijdens een winterslaap ontwaken omdat hij bij moet eten. Bijvoeren heeft daarom altijd zin.

 

Jongen te laag geboortegewicht

Voor jonge egeltjes die in augustus pas geboren zijn, is de winter een risicovolle periode. Van de jongen overleefd zo’n 75% de winter niet, een schrikbarend percentage! Onvoldoende eten en geen droog, beschut plekje kunnen vinden, zijn de voornaamste oorzaken van de sterfte.  Jongen van uitgehongerde moeders hebben daarnaast een te laag geboortegewicht. Bij de opvang van de Egelbescherming Nederland worden nu egeltjes binnen gebracht die totaal uitgemergeld zijn. “Waar jongen van acht weken oud normaal zo’n vierhonderd gram wegen, krijgen we ze nu kleintjes van zeventig gram binnen”, aldus directeur Kleve.

egels_jongen_verzwakt

 

Help egels door ze bij te voeren

We kunnen de uitgehongerde egels helpen door ze bij te voeren. Natuurlijk is niet ieder voedsel voor deze dieren geschikt. De Egelbescherming Nederland geeft aan dat we het beste kattenbrokjes in de tuin of op het terras kunnen zetten. Zorg dat dit voer altijd droog staat! Plaats ook een schaaltje vers water en zorg dat dit niet bevriest. De brokjes kunnen natuurlijk ook huistijgers aantrekken. Met een zelfgemaakt of gekocht voederhuisje met slurf zorg je dat egels wel bij het voedsel kunnen maar katten niet. De brokjes met een laag gedroogde insectenpaté besmeren. is een andere optie om katten op afstand te houden. Die vinden de paté stinken terwijl die voor egels juist een lekkernij is.

Naast kattenbrokjes is er in de diverse dierenspeciaalzaken ook specifiek egelvoer verkrijgbaar. Bij voorkeur meng je dit voer alsnog met wat kattenbrokjes om er zeker van te zijn dat het aan de voedingsbehoefte van de dieren voldoet.

 

Geef geen pindakaas, boterhammen of fruit

Als egels uitgehongerd zijn eten ze natuurlijk alles op wat voorhanden is. Toch zijn zaken als pindakaas, boterhammen, fruit en andere plantaardig of voedsel voor mensen, niet geschikt voor deze dieren. Het zijn carnivoren en hun verteringsstelsel verdraagt weinig anders dan insecten, slakken, kattenbrokken of egelvoer.

 

Meer dierennieuws

Wil jij op de hoogte blijven van de dierenwereld en wat jij kunt doen om die wereld beter te maken? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

 

Bron: Egelbescherming Nederland en Nu.nl